Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co dodac do rosolu aby byl pyszny pilne

Polecane posty

Gość gość

Gptuje sie mieso - krolik i kawalek wolowiny, wrzucilam 3 listki i 3 ziela. Co jeszcze? Chodzi mi o przyprawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kostke :-P Ja daję zawsze kostkę niestety no ale naprawdę nam smakuje wtedy ;-)) A dodaj kawalek selera, i "przypieczoną" na ogniu od kuchenki, cebulkę :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A warzyw nie dajesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Vegeta sos sojowy cebula spalona na gazie potem taka wrzucasz. Warzywa oczywiście liść kapusty. Można z chili albo trochę imbiru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no warzywa chyba daje autorka, ale pyta o przyprawy. No jesli warzyw nie dajesz, to kiepsko. Wrzucaj seler, cebule, kawalek pora, pietruszke, marchewke.. a miesko z krolika jest super na barszcz, na rosol niezbyt..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dodalam cebulke, mam tez pora, marchewke, seler, pietruszke i pasternak. Warzywa rzuce pozniej poza cebula. Makaron razowy do zupy na koniec. Ale jakie przyprawy? Wlasnie o to chodzi ze nie chce kostek i veget, od dzis z nich rezygnuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
sól, pieprz, lubczyk, nać pietruszki, nać selera, koperek kawałek papryki surowej ale z tej kombinacji mięsa to rosół nie będzie taki dobry jak dla mnie musi być wołowina +kura/kurczak/kaczka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kurkuma doda koloru i smaku. Sól pieprz oczywiste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
łubczyk doda intensywnosci w smaku a nie kostka rosolowa, lisc laurowy, ziele angielskie, twarda czesc natki pietruszki plus wloszczyzna i ziarenka ipieprzu nie mielonego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
niestety najlepiej dodac kostke da i smak i kolr a oprocz tego to warzywa ja gotuje z miesem odrazu-tzn nie gotuje ale jest na malutkim ogniu tylko bulgota dzieki czemu jest przezroczysty, i ma lepszy smak, sol,pieprz obowiazkowo i lubczyku troche- na am koniez mozesz dodac pietruszke natke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Lubczyk daje intensywny smak spróbujcie kostkowe mamy rosół i ma kolor i jest wyraźny w SMAKU dzięki LUBCZYKOWI I NAJLEPSZY rosół wychodzi na wolowinie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja daję zawsze dużo ziaren pieprzu - takih całych, niezmielonych i1-2 małą suszoną papryczkę peperchini - kiedys dałam 4 na garnek i bylo nie do zjedzenia :D Poza tym zawsze daję natkę pietruszki - tak wrzucam całą garść świeżej, żeby się pogotowało razem. Jak mi wychodzi rosół jakiś taki przezroczysty za bardzo, to odrobinę kurkumy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
królik super! sporo marchewki, seler, przypalona na gazie cebula, por, pietruszka i LUBCZYK - daje super smak. mozna kupic suszony. byle bez kostek bo zabiją cąły smak :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wg mnie o ile inne zupy obejdą się bez kostki tak rosół bez kostki jest nijaki. Dawałam różne przyprawy w tym lubczyk i nie miał takiego smaku jak powinien ( przyznam, że kurkumy nie dawałam więc muszę spróbować być może zmienię zdanie;) ).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dla mnie podstawa to dużo czarnego pieprzy w ziarenkach, ziele angielskie, liść laurowy. To wszystko wrzucam razem z mięsem, od razu lekko solę wodę. Czasem też wrzucam jak mam pod ręką lubczyk. Gotuję spokojnie aż zacznie bulgotać (mały ogień), potem zbieram wszystkie funfle co wypłyną i wrzucam warzywa -> marchew, dużo pietruszki, seler, por, cebula opalona. Na koniec nać pietruszki/selera i papryczki suszone peperoncino - tylko nie dużo - max 3, bo będzie palić. I tyle :) Rosół potrzebuje czasu. Ja gotuje minimum 2 godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a tak z ciekawosci-dlaczego sie opala cebule do rosolu? :) nie probowalam, a musze dodac. W ogole rosol mojej mamy jest pyszny! Bo tez na kostkach :P a ja wlasnie wole nie dodawac jednak i tak od dluzszego czasu kombinuje jak go ulepszac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja warzywa tez wrzucam na poczatku, tylko marchew juz pod koniec bo maz nie lubi rozgotowanej ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
lubie taki rosolek ktory pamietam z przepisu co byl tak mniam mniam : www.youtube.com/watch?v=3HVFORyqOI0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja jeszcze daje maggi bo inaczej nie wyobrazam sobie rosolu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
LUBCZYK to magiczny skladnik nie zastapi go zadna maggi,vegeta csy kostka,najlepiej swiezy,pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zgadzam się - lubczyk :) i dużo warzyw: marchewki, pietruszki, seler, por, cebula przypieczona na widelcu. żadnych kostek! glutaminian zabija smak rosołu który wyciągniesz z tego królika i wołowiny :) może daj sobie trochę (!!) Vegety.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Lubczyk koniecznie. Ja byłam kostkowa, a dzisiaj zrobiłam pyszny rosół bez tego badziewia. Jest kapitalny. Duży kawał szpondru i duży kawał kurczaka, masa warzyw, zwłaszcza pora i selera (więcej niż w porcji rosołowej), lubczyk, sól (niewiele), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, natka selera i pietruszki. Gotował się 3 h i musiałam dodać wody taki wyszedł esencjonalny. Pycha!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do tego co zostało już napisane,dodam jeszcze 1 suszony prawdziwek i 1 ząbek czosnku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
brawo! każdy dzień, kiedy któraś z nas schodzi z kostek rosołowych, to święto dla bogini-kuchareczki :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zasady sa proste: 1. nie solimy od razu!!!! sol zamyka mieso i warzywa i wolniej sie ulatnia aromat. sól pod koniec. 2. dużo warzyw, nie załować. 3. długo gotować 2-3 h. 4. LUBCZYK <3 5. kostki won do śmieci. zalepia to g***o kubki smakowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na kolor jeden suszony grzyb , przypalona cebula no i tak jak ktoś tu radził ze to powinno być z wołowiny i kurczaka, kury oczywiście dużo warzyw ale nie za durzo marchwi bo słodki wyjdzie i ma lekko pyrkać na ogniu a nie jak oszalałay gotowac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wlaśnie przypalona cebula nadaje smaku jak w domu czuc zapach to juz wiadomo ze rosół bedzie :) podstawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przypalona cebula i suszone grzyby daja kolor :) i oczywiście smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja tez kiedys gotowalam z dodatkiem kostki, ale od roku juz ich nie uzywam. I wcale mi ich nie brakuje! Rosol robie tak jak piszecie. Dodaje też dużo czosnku,bo bardzo lubię i koper. I ostatnio zrobiłam sobie sama coś ala vegeta- ususzylam starta marchew,pietruszkę,seler,cebulę,wymieszalam z suszonym koprem,czosnkiem,solą,pieprzem,kurkumą,natką pietruszki. Wyszło super,sto razy lepiej pachnie niż vegeta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
łoł, i brzmi nieźle :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×