Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co dodac do rosolu aby byl pyszny pilne

Polecane posty

Gość gość
przypieczoną cebule daje się nie dla smaku a dla klarowności rosołu (aby nie był mętny )

Gość gość
Jesteście "super" Teraz to "daj kostkę, daj vegetę, daj maggi" A jak pytałam, jak zrobić zupę dla dziecka.. jak gotować bez tej cholernej kostki, to wszystkie mnie pojechały, ze kostki używam, ze smak mam spaczony itp. _ pięknie, pięknie.. _Teraz gotuję bez kostki Normalnie: sól, pieprz (ziarnisty +mielony), listki laurowe, ziele angielskie i właśnie lubczyk.. mam już spory zapas suszonego.. Kupiłam raz świeży..ale robiłam tak, że wrzucałam całe łodyżki, a po ugotowaniu je wyławiałam.. ale szybko mi to w tej doniczce zwiędło, więc pozostanę na razie przy suszonym. Warzywa normalnie: marchew, pietruszka, seler, por i opalona cebula. Rosół zaczynamy robić od ZIMNEJ wody.. do zimnej wkłada się mięso.. i na wolnym ogniu grzeje około godziny.. (a czasem dłużej), potem zbiera się szumowiny, dorzuca przyprawy i twarde warzywa.. po jakimś czasie por i cebulę. Łączny czas gotowania rosołu jest niestety długi.

Gość gość
ja robię rosół tylko wtedy, gdy uda mi się dostać kurczaka ze wsi, wtedy rosół inaczej smakuje niż taki gotowany na kurczaku, jakiego można dostać w każdym mięsnym. Polecam poszukanie źródła dobrego mięsa:)

Gość mammamiła
Kostka to glutaminian sodu, nie jest on jakoś drastycznie niezdrowy,ale to sztuczny smak umami (kiedyś uważano, że mamy smak słodki,kwaśny,słony i gorzki,po czasie stwierdzono, że jest jeszcze smak umami, czyli w skrócie "smak białka"). Ten smak można uzyskać naturalnie przez właściwą obróbkę produktów bogatych w białko,na przykład mięsa. Ale nie wydobędzie się go wrzucając do wody kawał mięsa z warzywami i gotując pół godziny. Ktoś tu dobrze napisał, jak robić smaczny rosół.Trzeba rozpocząć od mięsa w zimnej wodzie i gotować na naprawdę małym ogniu minimum trzy godziny. Powolutku. Przyprawy typu lubczyk (pierwowzór maggi) oczywiście poprawią smak,ale tylko go urozmaicą o dodatkowe wrażenia. Uzyskanie smaku "rosołu" leży w gotowaniu mięsa.

i ważne że rosół ma tylko "pyrkać" :) nie można go gotować, trzeba miec malutki ogien, inaczej jak sie zagotuje to straci smak... Żeby miał dobry smak nie mozna niczego żałowac: dużo miesa a pozniej duzo warzyw i tak jak ktos juz napisal musi sie dlugo gotowac.