Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do osob mających prawojazdy pytanie nie rozumiem tego Prosze o pomoc

Polecane posty

Gość gość

Link dam wam w drugim poscie bo oskarzają mnie o spam:O Dlaczego jako czerwony pojazd musze ustąpić temu co wjezdza na rondo skoro ja juz jestem na rondzie i chce zmieniec pas. Chodzi mi o zwykłe polskie ronda gdzie kazdy kto wjezdza powinien ustąpić tym co sie juz na nim znajdują. Prawko mam od miesiąca i jeszcze nie jezdze ale cały czas czytam przepisy. W artykule napisano że musze przepuscic tego co wjezdza na rondo i nie moge zmienic pasa nie ustępując tamtemu. D:aczego??:O

Gość gość
w tym miejscu nie możesz zmienić pasa rachu tylko tyle wynika z tego obrazka, a na pewno niedopuszczalnym by było żebyś chciała opuścić rondo z tego pasa w tym miejscu

Gość gość
ale przeciez ja mam pierwszenstwo przed tym co wjezdza bo jestem juz na rondzieeeeeeeee:(

Gość gość
z definicji ronda masz obowiązek przepuścić osobę wjeżdżającą na niego zatrzymując się w takim miejscu aby mogła to bez problemu uczynić i to jest właśnie to miejsce

Gość gość
W takim razie zmiana pasa ruchu na rondzi jest niemozliwa skoro musze przepuszczac i tych co jadą tym pasem i tych co wjeżdzają musiałabym stac wnieskonczonosc blokując rondo

Gość gość
ale on będzie na swoim pasie ruchu a ty chcesz go zmienić, gdyby wjeźdzał z drugiego pasa to on musiałby ustapić

Gość gość
nie, na zwyklym rondzie nie masz pierwszenstwa :D chyba ze dojezdzajacy do niego ma znak ustap przed rondem cos kiepsko cie w tej szkole uczyli, jakim cudem zdalas to prawko?

Gość gość
Ok to dobrze że juz wiem bo byłam na 100 procent pewna że własnie z definicji ronda wynika że jak na nim juz jestem to nie interesują mnie ci co wjezdzają.W takim razie będe unikała ronda jak ognia bo zmiana pasa ruchy na nim to istna porazka

Gość gość
no jak będzie to ja wiem...ALe on jeszcze nie wjechal na ten pas.To powinnam stac****ozwolic mu wjechać??Bo jak wjedzie to wtedy wiem że przed nim zmienic nie moge

Gość gość
jeśli na rondzie jest jeden pas to masz pierszeństwo jeśli już na nim jesteś. Jesli jest wiecej pasów to każdy ma pierszeństwo na swoim pasie nawet jeśli nie wjechał jeszcze na rondo

Gość gość
na większosc***olskich rondach jest znak ustąp pierwszenstwa przed rondem.PRawie wszytskie są takie w polsce. Cudem zdałam to fakt.ALe mam tego świadomość więc nie wsiadam jeszcze tylko się edukuje:D

Gość gość
ty chcesz mu zajechac droge po prostu bo jego pas jest czysty i tylko to interesuje właczającego się do ruchu na rondo

Gość gość
ja jak jezdziłam elką to interesowało mnie całe rondo i nie wjeżdzałam na zewnętrzny jak coś było na wewnętrznym bo nie byłam wstanie z daleka ocenic na którym tak naprawde ten pojazd jest pasie.Wolałam miec czyte rondo.Raz tak zrobiłam że wjechałam na zewnetrzy a ten z wewnętrznego zmienił na moj i trąbił na mnie bardzo więc stąd mam teraz taką filozofie

Gość gość
bo zazwyczaj takie ronda jak na obrazku nie istnieja tylko są wytyczone pasy ******* których należy sie poruszać jak juz się na nie wjedzie

Gość gość
a jak sa wytyczone pasy to tez musze przepuscic tgo co wjezdza i nie mogę sobie zmieć pasa?

Gość gość
jak masz ciągła linie to nie możesz

Gość gość
a jak nie mam ciagłej?Myśle o rondzie lotników w łodzi nie wiem czy ktos je zna...

Gość anonymous_14122013
1. Spójrz na jezdnię - przed wjazdem na rondo namalowane są na jezdni trójkąciki, czyli znak poziomy równoważny z koniecznością ustąpienia pierwszeństwa. 2. Mimo to, na rondzie są 2 pasy, a Ty poruszasz się po wewnętrznym, więc musisz ustąpić tym, którzy są już na pasie zewnętrznym, lub na niego wjeżdżają - na pewno pamiętasz z kursu sytuację jezdni z trzema pasami i dwoma samochodami, które poruszają się pasami skrajnymi w tym samym momencie chcą wjechać na środkowy - ten z prawej a pierwszeństwo. 3. Z tego powodu, mimo, że wjeżdżający na rondo ma znak poziomy ustąp pierwszeństwa, Ty zmieniając pas w tym samym momencie, również musisz to zrobić, a wtedy obowiązuje zasad z punktu 2.

Gość anonymous_14122013
Na Rondzie Lotników Lwowskich masz namalowane kierunki ruchu na każdym pasie. Są też znaki przed rondem informujące o konieczności ustąpienia pierwszeństwa będącym już na rondzie, również poziome na jezdni. Jak już ustąpisz wszystkim i wjedziesz na rondo to poruszasz się po właściwych pasach, ustępując tylko w przypadku zmiany pasa, gdy ktoś się już na nim porusza. No i oczywiście uważaj na tramwaje zjeżdżające z ronda, bo mają pierwszeństwo.