Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liriliri

Polska czy Niemcy

Polecane posty

Gość liriliri

Moja sytuacja wygląda tak: rodzice w braćmi są obecnie w Niemczech, wyprowadzili się tam niedawno. Znają język, tata ma tam stałą pracę, żyją normalnie, chociaż początki są zawsze trudne. Ja jestem w Polsce, bo zaczęłam studia w tym roku. Mam szansę wyjechać do nich i tam zostać. Najpierw pójdę na kurs języka na pół roku później na studia, jak nie to za rok. Jednak jest coś co mnie tu trzyma: mój chłopak. Jesteśmy razem od 8 miesięcy. Strasznie szkoda jest mi go zostawiać. Nie rozstaniemy się, ale boje się ze wszystko sie zepsuje. Już raz we wakacje nei widzieliśmy się miesiąc i gdyby nie to że wreszcie sie spotkaliśmy, to mogłoby nie przetrwać dłużej, bo czułam że mniej mnie do niego ciągnie po miesiącu rozłąki. Jednak teraz wiem, że już bardziej się do siebie przywiązaliśmy, więcej o sobie wiemy, jesteśmy bardziej otwarci. Nie wiem co wybrać.. wyjazd czy Polskę i jego. Chociaż tak na prawdę zdecydowałam prawie i chcę jechać. Jak nei to wrócę do Pl, jego też będę odwiedzała co jakiś czas jak będę tam. Jest możliwość żeby on wyjechał też, bo moi rodzice to sugerowali. Byłam tym zaskoczona. Ale jego rodzice pewnie na to nei pójdą a on ma nadzieję ze te polskie studia pozniej będą uznane w niemczech i do mnie przyjedzie po 3,5 roku jak skonczy 1 stopień. Chociaż sam mówi, że w sumie to jechałby, ale nie wie co go czeka. Ja też nie wiem co mnie czeka. Mam łatwiej bo rodzice są tam, ale dodam że jego tata też w DE pracuje. Jakies 250km od miejsca moich rodzicow. Co myślicie? Czasu coraz mniej..(moje studia nie podobaja mi sie i nie mam oporow przed wyjazdem, on studiuje to samo i tez tych studiow nie widzi jakos, ale ciagnie jakos)

Gość gość
nie mam pojecia i tak nie posluchasz przecie bo sama chcesz tak 👄 www.youtube.com/watch?v=3HVFORyqOI0

mloda jeszcze jestes , cale zycie przed toba a co to jest 8 miesiecy. jesli faktycznie jest to cos powazniejszego z tym chlopakiem to z czasem znajdzie sie jakies rozwiazanie. mysle, ze nie bedziesz sama w Polsce szczesliwa. ja bym pojechala do rodzicow i odczekala. sama jeszcze nie wiesz czy ci sie tam spodoba. ale jesli chcesz zyc w Niemczech to im szybciej sie na ten krok zdecydujesz tym lepeij.

Gość gość
co tam rodzice! co tam studia! co tam praca! co tam przyszłość! dla każdej polskiej dziewuchy fiut zawsze będzie sensem życia i będzie najważniejszy!!!