Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wniosek o roczny macierzynski

Polecane posty

Gość gość

Składał ktoś?jak napisać taki wniosek,co się musi w nim zawierać?

Gość gość
Aha i do kiedy trzeba go złożyć?mam l4 do 30 grudnia,a termin porodu na 2 stycznia.chyba od 31 będę musiała już mieć macierzyński tak?

Gość gość
Jak do 30 nie urodzisz to idź jeszcze do ginekologa po zwolnienie. Ja urodziłam prawie 1,5 tygodnia po terminie, rodziłam w 2012, więc nie łapałam sie jeszcze na macierzyński roczny i robiło mi to różnicę. do gina nie szłam, bo był wtedy na urlopie, zwolnienie wypisała mi lekarka rodzinna. z wnioskiem nie pomogę, u mnie wyglądało to tak, że ze świstkiem ze szpitala, że urodziłam mąż pojechał do kadr, oni informowali zus, ja potem tylko pisałam pismo o 4 tygodnie dodatkowego macierzyńskiego, no i potem o wychowawczy. jest pełno wzorów w necie, więc pewnie znajdziesz coś bez problemu

Gość gość
Ja złożyłam wniosek po porodzie, do dnia porodu byłam na zwolnieniu lekarskim i po porodzie masz dwa tygodnie na złożenie wniosku, moje księgowa powiedziała że muszę złożyć akt urodzenia dziecka i wniosek w którym napisałam tak : zwracam się prośbą o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego w wymiarze 20 tyg urlopu dodatkowego w wymiarze 6 tygodni oraz urlopu rodzicielskiego w wymiarze 26 tyg, tak mi powiedziała księgowa tak złożyłam i jestem już dwa mies na macierzyńskim, no i przez caly rok 80%, jeszcze dała mi do wypełnienia jakiś druk że deklaruje się że ojciec dziecka nie idzie na urlop tacierzynski i ze podczas urlopu nie bede wykonywała żadnej pracy

Gość gość
chyba raczej ż ojciec nie będzie sprawował osobistej opieki nad dzieckiem tzn wtedy kiedy ojciec za matkę może iść na urlop , sam urlop tacierzyński ( czyli te 2 tygodnie ) ojciec dziecka może wziąć w tym samym czasie co matka - chyba wprowadzasz w błąd

Gość gość
Te dwa tygodnie to urlop ojcowski. A tacierzynski to gdyby kobieta zrezygnowala z macierzynskiego. Ja napisalam ze proszeno udzielenie mi podstawowego urlopu macierzynskiego w wymiarze 20 tygodni oraz dodatkowego urlopu macierzynskiego w wymiarze 6 tygodni w terminie od... do... oraz bezposrednio po nim urlopu rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni w terminie od do. Musialam zlozyc jeszcze akt urodzenia dziecka i maz musial napisac oswiadczenie ze nie ma zamiaru korzystac z urlopu rodzicielskiego. Masz na to 14 dni od daty porodu.

Gość gość
myślę że tak najlepiej tzn jeśli jesteśmy zdecydowane że będziemy na urlopie przez cały rok złożyć od razu o całość jak napisane wyżej bo tak to potem trzeba pilnować terminów i można się zdziwić -

Gość gość
pomyliłam się jedynie w nazwie urlopu dla ojca, więc nie wprowadzam w błąd.

Gość autorka gosc
Dzięki,a teraz mam kolejne pytanie.mam l4 do 30 grudnia.termin na 2 stycznia.dzwoniła rano do kadr i kadrowa powiedziała że lekarz może mi już nie chcieć wypisać l4 tylko wyśle mnie na macierzyński.i tu zdziwienie bo byłam u lekarza dzisiaj i on mi powiedział ,że kolejne zwolnienie będę miała jak zwykle na miesiąc.nie rozumiem po co?

Gość autorka gosc
Up

Gość gość
no właśnie też jestem ciekawa, czy można pójść na urlop macierzyński jak dziecko ma na przykład miesiąc? zakładając, że np. dwa dni przed porodem lekarka wypisze zwolnienie na miesiąc??

Gość gość
Ja też miałam normalnie zwolnienie ale na dwa tygodnie, szkoda macierzyńskiego brać.

Gość gość
urodzenie dziecka wiaze sie z automatycznym zakonczeniem l4 i przejsciem ha maciezynski.ty albo ma z kartka o narodzinach dziecka do kadr i po problemi e....alé na zlozenie wniosku masz 2 tygodnie po urodzeniu dziecka

Gość gość
no właśnie i mi szkoda macierzyńskiego, że mam już macierzyński a dziecka jeszcze nie ma na świecie