Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zwierzęta mają świadomość i duszę

Polecane posty

Gość gość

.. ja mam wrażenie że tak, bo zwierzęta mają osobowość, jedne się lubi bardziej inne mniej. Nawet moje gryzonie mają określony charakter i jest jeden, który jest ulubieńcem absolutnie wszystkich ze względu na to, jak się zachowuje, a inne już nie tak.

Gość gość
nie maja, wszystko to co piszesz jest uwarankuwowane natura, tym jakie sie urodzily, jaki jest ich organizm,

Gość gość
ale spójrzmy na to od takiej strony zwierzęta porozumiewają się między sobą, ale my tego nie słyszymy (ultra- i infra- dźwięki etc zależnie od gatunku) a co jeśli tak naprawdę są świadome większej ilości rzeczy niż nam się wydaje?

a czym się różni organizm ludzki od zwierzęcego? Życie otrzymał człowiek tak samo jak zwierzak. Tylko głupi człowiek wymyślił sobie duszę niebo i Boga

Gość gość
nimi kieruje instynkt a nie świadomość

Gość gość
Gryzonie nie przechodzą testu lustra wiec nie maja swiadomosci

Gość gość
a my nie widzimy w ciemnośći tak jak koty, można by więc złożyć że jesteśmy gorsi od kotów i psów, nie mamy ich słuchu, wzroku i węchu małe dzieci też nie kojarzą że odbicie w lustre to one same

to tylko jeden test i jedna opinia,która nie jest żadną wyrocznią. Zwierzęta mają pamięć,a tym samym zdolność rozumowania. To nie tylko instynkt

Gość gość
zwierzeta maja odruchy wasrunkowe i bezwarunkowe, nie pamięć

co ty mi tu o *****ch gadasz? Mam dwie fretki,które bardzo dobrze wiedzą co zrobić i komu się przymilić aby jakiś łakomy kąsek dostać. Nie mówię już o psach

Gość gość
no ej, tak jak mówiłam, moje gryzonie (myszy) zachowują się jak ludzie.. a kiedyś miałam jedną, która reagowała na imię, miała ciągle otwartą klatkę i zawsze wychodziła z klatki jak wstawaliśmy rano (budziła się).

Gość PamPanik 22l
Oh aH z*******_bym te wasze piesiaki

Gość liść mięty
''a co jeśli tak naprawdę są świadome większej ilości rzeczy niż nam się wydaje?'' na 100% tak jest, obserwując moje zwierzaki to stwierdzam. weźmy np mojego kota, który wydaje jakieś 30/40 różnych dźwięków kiedy np jest chory, głodny, czegoś szuka, widzi mnie na dworze, kiedy nie chce by mu przeszkadzano, kiedy prosi by go wypuścić na zewnątrz, kiedy nad ranem patrzę na niego ''złym okiem'', bo mnie obudził :D, mogłabym wymieniać jeszcze wiele różnych sytuacji, ale nie o to przecież chodzi, zwierzaki są mądrzejsze, niż nam się wydaje, bo co ma wspólnego z instynktem to iż mój kociak kiedy zgubi plastikową mysz wydaje śmieszne dźwięki, albo kiedy siedzi w nocy w swoim ulubionym kartonie a ja wstaję na siku, odzywa się dając znać, że właśnie tam siedzi? no właśnie

Gość gość
Swiety Franciszek z Asyzu twierdzil ze zwierzeta to nasi bracia mniejsi,dusze maja tak samo jak i my.Widzialam zdjecie rodzinne za osobami zyjacymi widac bylo postaci osob zmarlych oraz ich pupili. Nie wiem tylko jak to ma sie do dusz zwierzat hodowlanych