Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiocha nie śmierdzi

kiedy stroicie choinkę kto przynosi u was prezenty i jakie dania w wigilię

Polecane posty

Gość gość
w wigile lub dzien pzred Worek sie podklada ( niby Mikolaj zostawił) Sledz, barszcz kapusta z grzybami karp z migdałami, kompot z suszu kluski z makiem, kisiel zurawinowy

Gość gość
Hehe, ja nie kumam tych wszystkich Gwiazdek, Aniołków i Gwiazdorów przynoszących prezenty :D Gdzie ten Gwiazdor cały rok mieszka? Tłumaczycie to jakoś dzieciom? A te Gwiazdki i Aniołki to z nieba przylatują z prezentami czy skąd te prezenty biorą? Skąd wiedzą co dziecku przynieść? Piszecie listy do Aniołka/Gwiazdki/Gwiazdora? No nie kumam tych zwyczajów. *** U nas północne Mazowsze/Podlasie jest tak: choinka - zazwyczaj w Wigilię lub dzień przed Wigilią, niektórzy ubierają wcześniej prezenty przynosi Mikołaj - 6 grudnia przylatuje saniami, zabiera list napisany przez dziecko (list z listą pożądanych prezentów piszemy wcześniej), przy okazji zostawia w bucikach dziecka słodycze, drobne upominki (nie duże prezenty). W Wigilię Mikołaj w nocy przylatuje saniami i zostawia pod choinką te wielkie, wymarzone prezenty :) Dania wigilijne - barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, susz (kompot z owoców suszonych), karp, zazwyczaj jakaś inna ryba też jest, w niektórych domach kutia, choć chyba już dość rzadko.

Gość gość
Pochodze ze Slaska cieszynskiego, ale wigilia byla aka jak na podkarpaciu bo mama stamtad pochodzi. Choinka w wigilie. Prezenty przynosi Jezusek. A dania to barszcz z uszkami, salatka jarzynowa, karp, gotowana fasola i kapusta, kompot z suszu. Moj maz natomiast jest z.gornego slaska i u nich prezenty przynosi Dzieciatko a wigilia jest w calosci rybna - karp plus roznego rodzaju sledzie.

U nas choinke ubiera sie dzien, dwa przed wigilia . prezenty przynosi Gwiazdka :) w trakcie kolacji juz po zjedzeniu pierwszych dan dzieciaki ida do okna wypatrywac spadajacej gwiazdy, ktora ma przyniesc prezent ....potem jak oczywiscie zobacza ze spada biegna pod choinke i juz jest pelno prezentow ;) na kolację jemy barszcz z uszkami pierogi z kapusta i grzybami rybe po grecku ryby smarzone z beszamelem karp kompot z suszu salatka warzywna sledzie z cebulka i w smietanie slimaczki krokiety z serem i pieczarkami

Gość gość
Mazowieckie, choinke ubieramy kiedy mamy ochote, prezenty przynosi Mikolaj, na Wigilie ryby pod rozna postacia i rozne gatunki, barszcz czerwony z uszkami, paszteciki z kapusta i grzybami, kompot z suszu. PS: Moj maz jest z Wielkopolski i jak slyszlam o Gwiazdorze to zawsze mialam skojarzenia z ruskim Dziadkiem Mrozem :D Oduczylam go tego i juz przychodzi do nas zawsze Mikolaj :D

Gość Mężatka1980rok
Wielkopolska 1. Ja od kilku lat ubieram choinkę 6 grudnia a rozbieram 7 stycznia .Moi rodzice i większość osób jakie znam ubierają dzień przez Wigilią. 2. Gwiazdor 3 .zupa grzybowa lub barszcz z uszkami, karp smażony , filety z mintaja i dorsza tez smażone ,sos grzybowy ,kapusta kiszona z grzybami .

Gość gość
prezenty przynosi Jezusek? boże co za głupota. Poczytajcie troche o tradycji. Kto przynosi prezenty, Mikołaj a nie JEzusek czy gwiazdorek czy kto tam jeszcze.

Gość gość
mix kresowo-dolnośląski obecnie mieszkam na Lubelszczyźnie :) 1. ze względu na dzieci choinka wcześniej ubrana, ale zwyczajowo było w Wigilię, 2. zawsze prezenty przynosił Aniołek, ale mąż z Podlasia przeforsował Mikołaja (też tego nie rozumiem, ze ma przychodzić 2x, ale co zrobić - ugięłam się :) ) 3. Kutia, barszcz z uszkami, pierogi z grzybami i kapustą, smażony karp, kapusta z grzybami, śledzie, karp w galarecie, kompot z suszu

Gość gość
Glupota to od Ciebie bije. Mikolaj to tradycja? Chyba amerykanska. Tak 6 grudnia prezenty przynosi mikolaj ale nie czerwony amerykanski krasnal tylko Swiety Mikolak ktory byl biskupem. Natomiast na Slasku prezenty pod choinke przynosi Dzieciatko a u nas mowi sie Jezusek czyli to praktycznie to samo. Masz zamiar dyskutowac z tradycja ktora przekazali mi rodzice a im ich rodzice? Moze uszanujesz to ze w roznych regonach sa rozne zwyczaje?

Gość gość
mama klaudii zapomniałam dodac ze dolnośląskie , a konkretnie Wrocław

Gość gość
Zawsze mnie interesowało jak wygląda ten Wielkopolski Gwiazdor?

Gość gość
Przeciez to komunistyczna propaganda chciala wyrugowac kosciol wiec pojawialy sie sniezynki, gwiazdory i inne dziadki mrozy.

Gość gość
Moja babcia ma 90 lat i do niej tez przychodził Gwiazdor:)

Gość c iężarna
lubelskie - w tym roku wczesniej, a tak zawsze w wigilie - gwiazdka, ewentualnie aniolek, ale zawsze leza pod choinka - karp, barszcz z uszkami, kutia, pierogi z kapusta i grzybami, golabki z kasza i sosem grzybowym, kompot z suszu, sledzie, ogolnie duzo ryb, dlatego zawsze w wigilie jestem głodna bo rub nie lubie:D

Gość gość
lubelskie - 2-3 dni przed wigilią - gwiazdka - barszcz uszkami z farszem grzybowym, karp smażony, kompot z suszonych owoców, śledzie

Gość gość
Podkarpacie, Mikołaj 6-go grudnia, pod choinkę prezenty (nie wszędzie) od Dziadka Mroza :) Barszcz z uszkami, lub Zuba z suszonych grzybów Karp lub inna ryba do tego ziemniaki + kapusta z grzybami, lub grochem Pierogi ,lub łazanki z kapustą i grzybami. Kluski z makiem Gołąbki z nadzieniem z kaszy i grzybami w sosie pieczarkowym Kompot z suszonych owoców. Choinke ubierało się w Wigilię teraz wczesniej.

Gość gość
podlasie choinka w wigilie lub tydzien przed zalezy prezenty przynosi mikolaj dania wigilijne:barszcz z uszkami,pierogi z kapusta i grzybami,ryba po grecku,sledzie w smietanie lub marynowane,salatka jarzynowa,bigos i kluski z makiem.no i z ciast i owocow obowiazkowo sernik piernik i pomarancze;)

Gość gość
dziwne... u nas prezenty przynosi Dzieciątko :)

Gość gość
małopolska prezenty przynosi Mikołaj barszcz z uszkami żur z ziemniakami zupa grzybowa/pierogi z kapustą i grzybami (w jeden rok jest tak a w drugi tak) gołąbki z sosem karp jeszcze jedna ryba (filety z np dorsza bo nie wszyscy lubią karpia) gotowany groch kompot z suszu chałka z masłem i miodem makowiec mandarynki to zawsze stoi na Wigilijnym stole

Gość gość
aaa choinkę ubieramy kilka dni przed Wigilią

Gość gość z podkarpapacia
Jak widać w kazdym regionie choć potrawy praktycznie takie same to ciut się róznią :) U nas pamietam jak rodzice jeszcze żyli schodziła się rodzina na wspólną Wigilię po niej spiewało się kolędy, potem szło sie na pasterkę po skrzypiącym śniegu. Pochodzę ze wsi i 30 lat wstecz więc szło się ulicą , bo samochody nie jechały , czasem jeden , więcej sań zaprzagniętych w sanie, drzewa oszronione, z oddali było słychać poszczekiwania psów dzwonki ,które miały przypiete konie. Taka wspaniała magiczna cisza. W kościele na początku spiewali wszyscy donośnym głosem kolędę Bóg się rodzi Ehhhh rozmażyłam się :o

Gość gość z podkarpapacia
Pomyliłam się :) Konie zaprzągniete w sanie.

Gość gość
A u nas była taka radość z prezentów, w domu było pełno dzieci bo wszyscy kuzynki i kuzynki się zjeżdżali. Pełno ludzi przy stole, gwar. Choinka ustrojona w ozdoby robione ręcznie i cukierki sople. Mróz, śnieg i kuligi. Spacer pod lasem. To było ok 30 lat temu. Też się rozmarzyłam....

Gość gość
małopolska my mamy własną tradycję - choinkę ubieramy w mikołaja - tak już od 3 lat - rozbieramy też wcześniej niż w lutym - jakoś wolimy budować atmosferę przed niż po :) - prezenty przynosi w mikołaja mikołaj a pod choinkę gwiazdka - a na wigilię podstawa to barszcz z uszkami, żurek, karp, groch z suszoną śliwką, łazanki z kompotem z suszonych owoców, kluski z makiem..

Gość gość
Dla mnie już gwiazdor wygląda tak samo jak św mikołaj.jestem z rocznika 87.ale mój tata mówi,że kiedyś gwiazdor to przychodził w takim kozuc*****akiejś czapce z barana.coś w tym stylu.więc w wlkp gwiazdor tylko nazywa się gwiazdor a wygląda jak mikołaj z reklamy coca coli.

Gość gość
O nie, gwiazdor ma wlasnie czapke z barana kamizelkę i krotsza brode. Ten teraźniejszy poddal się komercji i ewoluował. Takie czasy, każdy lubi wyglądać jak reszta.

Gość gość
No właśnie,gwiazdor poddał się komercji i wygląda jak mikołaj.