Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiocha nie śmierdzi

kiedy stroicie choinkę kto przynosi u was prezenty i jakie dania w wigilię

Polecane posty

Gość jeden na jeden m
Też nie rozumiem tego że u niektórych jest mikołaj dwa razy.6 i 24.ale wy uważacie że to ten sam czy inny ?

Gość gość
no to mowie, ze bez sensu :D Mikołaj przynosi 6 grudnia, a 24 Aniołek, Gwiazdor czy co tam ludzie jeszcze nie wymyślą :D Ale Mikołaj na 100% nie :O

Gość gość
Mikołaj to chodzi 6 grudnia w mikołajki i zostawia śpiącym dzieciom prezenty. My z siostra i bratem zawsze mieliśmy stawiane obok łóżka. Natomiast w wigilię prezenty przynosiła nam gwiazdka i były pod choinką.

Gość gość
na podkarpaciu jest Mikołaj, barszcz, uszka, pierogi z grzybami, kapusta, karp smazony i po zydowsku na slodko, kompot z suszek, kutia :)

Gość gość
Mój dziadek jest z Podkarpacia, ale po slubie z moją babcią, Czeszką pochodzącą z Pragi zamieszkali na Zaolziu w czeskim Cieszynie, tam wychowała się moja mama. Jej prezenty przynosiła gwiazdka :P Moja mama po slubie z moim ojcem Krakusem zamieszkali w polskim Cieszynie i tu wychowałam się ja z rodzenstwem. Nam prezenty w wigilie przynosi gwiazdka, a Mikołaj chodzi 6 grudnia.

Gość gość
Nie ubieramy, bo po co. Będzie barszcz z grzybowymi pierożkami, miruna, halibut, Duszone grzyby z warzywami, makowiec, piernik i oczywiście wino. Prezenty przynoszą rodzice i inni 'dobrzy ludzie''.

Gość gość
Podbeskidzie: Już mam ubraną, Prezenty przynosi Aniołek, Mikołaj to 6 grudnia, Tradycyjnie, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami, karp, sałatka jarzynowa,

Gość robie tak jak kolezanka wyzej
zaglebie dabrowskie, ale pochodze spod czestochowy, wiec nie wiem co jedza na zaglebiu :P - w wigilie - przynosi gwiazdka - u mnie w rodzinie karpia nie znosimy, przewaznie jest smazony pstrąg lub dorsz, pierogi z kapusta i grzybami, groch z kapusta, kompot (ale nie ze sliwej bo nie znosimy), makowiec, barszcz czerwonyz uszkami, ziemniaki. zupa grzybowa, sledzie w oleju, ryba po grecku ;)

Gość gość
Powiem jak było u nas w domu rodzinnym: - choinka w Wigilię, zawsze, ale inne ozdoby- światełka na zewnątrz, wieniec na drzwiach wieszaliśmy wcześniej - prezentów pod choinką nie było, Mikołaj przychodził do nas 6. grudnia, teraz kiedy mamy kolejne pokolenie- są prezenty dla dzieci również w święta, ale jeszcze dzieci za małe żeby poruszać kwestię tego kto je przynosi - na kolację zawsze barszcz czerwony z uszkami, barszcz biały na grzybku z ziemniakami, karp smażony z cebulką i smażony panierowany, kluski z makiem i rodzynkami na mleku, kompot z suszonych owoców- chyba tyle. Wszystko na ciepło, wszelkie sałatki, śledzie, ciasta- to dopiero po kolacji jeśli komuś mało, i przez resztę świąt.

Gość gość
Wroclaw w wigilie barszcz z uszkami kapucha z grochem karp gwiazdor prezenty prznosi

Gość gość
Szczecin W wigilię Mikołaj od niedawna bo dawało się tylko 6 grudnia Standard ryby pierogi itp

Gość gość
-> 17.12.13 nie dopisałam - Dolny Śląsk Oby śnieg nie spadł i nie było ślisko.

Gość gość
Fajnie wiedzieć jak inni świętują, ale szkoda że nie wszyscy pisz ą skąd są ;d

Gość gość
Np 19:04 wszystko fajnie ale gdzie?

Gość gość
ślask Bielsko - Biała choinka w wigilie lub dzien przed barszcz z uszkami domowymi . pierogi ruskie i z serem domowe , zupa grzybowa z ziemniaczkami , karp smazony sałatka ,kompot z suszonych owoców z fasolką - jako dziecko nienawidziłam teraz pycha oprócz tego na stole owoce ciasta ciasteczka prezenty przynosi aniołek ,

Gość gość
Oooo nie wiedziałam, że gwiazdor odwiedza prócz wielkopolski też Wrocław

Gość ex_debill_znowu_po
kurcze - gdzie te 12 potraw? w byłym bydgoskim przychodził Gwiazdor i kazał różne niefajne rzeczy robić typu zmówić pacierz, albo powiedzieć wierszyk, rózga też się czasem oberwało, choinka strojona była w Wigilię, a potrawy to barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp zazwyczaj na dwa sposoby - smażony w panierce i po żydowsku (czasem też jakiś nowy przepis mama próbowała, ale się nie ostał), ze dwie ryby w galarecie, śledź w śmietanie i w oleju, ryba po grecku, albo po japońsku, albo po wegiersku, sałatka warzywna, piernik, makowiec, sernik, to tyle, co pamiętam.. ja się nie trzymam tak bardzo tradycji, choinka już ubrana, bo w Wigilię nie było by komu, w tym roku przygotuję knysze (zwane gdzieniegdzie kulebiakami) z kapustą i grzybami i pewnie jeszcze jakimś wymyślonym nadzieniem, seromak, usmażę karpia i zrobię rybę po węgiersku i krewetki w panierce dla syna;) pozostali uczestnicy Wigilii zrobią barszcz z uszkami, kapuste z grochem, sałatkę śledziową warstwową, piernik ,makowiec*****eczeń, jakieś ryby w śmietanie...znowu bedzie za dużo, a dzieci znajda prezenty pod choinką w dzień Bożego Narodzenia...

Gość gość
Hehe w Wielkopolsce gwiazdor też był wymagający, czasem też się rózgą oberwało :) piękne to były czasy..........

Gość gość
Ja z 19:04- ja spod Krakowa, ale tradycje chyba mieszane, mama część przepisów lekko modyfikowała (np. w jej domu rodzinnym pierogi podaje się polane sosem grzybowym, u nas- tylko z cebulką) a część przygarniała u kogoś. Kluski z makiem i rodzynkami na mleku nie wiem skąd, bo w szkole jak o nich mówiłam to większość była zdziwiona skąd taka tradycja.

Gość gość
A dziadek mróz w jakim regionie chodzi? Słyszałam o nim, ale nie pamiętam już skąd jest.

Ja jestem z lubelszczyzny gdzie prezenty 6 grudnia przynosi mikolaj i zostawia je pod poduszka i w wigilie tez mikolaj zostawia pod choinka. Ale od kulju lat mieszkamy w Toruniy gdzie 6grudnia prezenty przynosi mikolaj i wsadza je w buty a pod choinke przychodzi gwiazdor ,co mnie bardzo irytuje i ciagle piprawiam moja corke ze to mikolaj a nie jakis gwiazdor!

Gość podkarpacie123
Choinkę ubieramy w dzień wigilii, bądź dzień przed. Prezenty dawliśmy sobie pod choinkę, ale w tym roku stwierdziliśmy, że bez sensu, bo najmłodszy członek rodziny ma 19 lat :) A nasze potrawy to: barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, zupa grzybowa, karp smażony, gołąbki z kaszą i grzybami.

Gość gość
Warszawa-( z dziada pradziada.) - zupa grzybowa/barszcz z uszkami do wyboru - pierogi - kapusta z grzybami - karp/+ jakaś inna smażona ryba - sledzie w oleju - sałatka śledziowa - sałatka warzywna - sos czosnkowy do ryby;) - ciasta: makowiec, babka, pierniczki, 3bit, orzechowiec, sernik, szarlotka, -pudło cukierków, ciasteczka - wino choinkę ubierzemy pewnie 22 lub 23 grudnia bo kupujemy żywą i chcemy żeby dłużej postała.

Gość gość
Warszawa( z dziada pradziada) jesli chodzi o prezenty , ustawiamy pod choinką, a w Mikołajki zostawiam prezenty pod łożkiem dziecka.

Podkarpacie, ale przy granicy ze świętokrzyskim. -Choinkę ubieram 2-3 dni przez Wigilią -Mikołaj przynosi prezenty -Barszcz grzybowy, łamaniec wigilijny, kutia, makówki, karp w galarecie, śledzie w oleju z cebulą, pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z grzybami, sos grzybowy, kompot z suszu..

Gość ex_debill_znowu_po
łokurde... klopsiki rybne z zalewie octowej! zapomniałam o nich! muszą być!

Gość gość
Suwalszczyzna, choinkę ubieramy w Wigilię; Mikołaj; barszcz,zupa rybna, pierogi z kapustą i grzybami, karp smażony, ryba po grecku, śledzie solone lub z octu,ryba w galarecie, ziemniaki, kluski ziemniaczane z makiem, makowiec, kapusta z grzybami, kompot z suszonych jabłek i gruszek z dodatkiem malin.

Gość Pytam wasssss
Ale dla was mikołaj z 6 grudnia i ten z 24 to ta sama osoba?

Gość gość
Pewnie dla każdego to SYMBOL, nie bierz tego dosłownie. Mikołaj 2 razy, czy gwiazdor czy aniołek itp. Chodzi o to samo. Radość dla dzieci i trochę też dla nas. Co za różnica jak nazwana.