Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojonaaaaa

Dziwne ruchy dziecka

Polecane posty

Gość zaniepokojonaaaaa

Witam wszystkie mamy! ;) chciałabym się Was zapytać odnośnie ruchów dziecka. Ja swoje poczułam tak wyraźnie że już wiedziałam że to to dzień przed 19 tc (to moja pierwsza ciąża),ale problem mam taki że nie wiem czy one są normalne. Czuje je tylko w jednym miejscu,po lewej stronie brzucha i czasami tak słabo że dopiero gdy rękę przyłożę to coś tam czuć, a czasami tak wyraźniej że mały kawałek na brzuszku się podnosi no i martwi mnie to że czuje je tylko wieczorem jak już się położę to mały trochę postuka i koniec. W sobotę był tylko taki czas że i w dzień gdy siedziałam dłużej to czułam że się rusza,później były 2 dni przerwy i znowu odzywa sie do mnie wieczorami. Czy na tym etapie ciąży to normalne i z czasem jak maluszek podrośnie to będę czuła te ruchy częściej i wyraźniej? Jak to było u Was? proszę o odpowiedzi bo trochę się martwię, że coś jest nie tak..

Gość gość
Ale czym Ty się tak martwisz ? Przecież wiadomo, że jak dziecko się zacznie ruszać to nie od razu g***townie i cały czas...ja jestem teraz w 24 tc i moje maleństwo jeden dzień ma taki, że więcej się rusza i mocniej kopie, a drugi taki, że mało co je czuje..to normalne :) gdy będziesz w bardziej zaawansowanej ciąży to wtedy się możesz martwić, że mało lub słabo się rusza

Gość zaniepokojonaaaaa
Zmartwiłam się trochę, ponieważ to moja pierwsza ciąża i nie wiem jak to wszystko powinno wyglądać.

Gość gość
a kiedy masz termin do lekarza? ciaza przebiega prawidlowo? ja z poczatku tez za duzo nie czulam ale teraz juz modle sie zeby mala przestala tak strasznie mnie kopac. to 36 tydzien a ja juz mam dosc jakby po mnie stado sloni przebieglo

Gość zaniepokojonaaaaa
Tak,ciąża przebiega prawidłowo a termin mam na początku stycznia. Dlaczego zaraz takie głupie komentarze typu ile mam lat? Zapytać się już nie wolno? Pierwszy raz jestem w ciąży i to chyba normalne że się martwię i chciałabym dopytać innych mam jak to u nich jest i czy mam się niepokoić czy nie.

Gość gość
to i tak masz dobrze ja zaczęłam czuć ruchy takie mocne dopiero w 24 tygodniu

Ja też czułam pierwsze ruchy ok 19tc i to było takie delikatne pykanie raz po raz wewnątrz, na zewnątrz nic, a potem nawet jeden dzień przerwy. Dziecko rusza się często ale ty nie zawsze to czujesz. Jak będzie rosło to będziesz czuła częściej, bo ma wtedy mało miejsca. Potem poczujesz najczęściej wieczorami jak się najesz i wygodnie położysz, bo jak chodzisz to go lulasz :) Ja teraz jestm w 30tc i mały trenuje karate na moich narządach wewnętrznych, a jak przywali w powłokę brzuszka to wygląda jakbym miała obcego w sobie.. No i jeszcze zauważyłam, że teraz coraz częściej wierci się jak chodzę, w ogóle się nie krępuję. Wczoraj ćwiczyłam w szkole rodzenia, a ten w najlepsze kopniaki jak gdyby nigdy nic. Spoko jeszcze nie raz dzidziuś Ci zasadzi kopa, poczekaj troszkę :)

Gość gość
a w którym ty jesteś tygodniu w 19 i w styczniu rodzisz

Gość zaniepokojonaaaaa
Jestem bardzo szczupła więc możliwe że to dlatego wcześniej poczułam ruchy ;)

Gość zaniepokojonaaaaa
Przepraszam za pomyłkę. Miało być wizytę a nie termin ;p nie wiem skąd mi się to wzięło.

Gość zaniepokojonaaaaa
Dziękuję za odpowiedzi,trochę się uspokoiłam ;) chyba nie mam się czym martwić,ważne że w ogóle te ruchy czuje.

Gość gość
zaniepokojonaaaaa nie sluchaj glupich ludzi. czesto napewno nie czujesz jak malenstwo kopie, jest mini rozmiarow i jeszcze nie ma sily. jak pisalam wyzej jestem w 36 tyg i czasami juz mam dosc. a najgorzej jak zjem a jej sie nie spodoba i skopie mnie po zoladku ;) poczekaj jeszcze troszke a zobaczysz o czym mowie, i nie martw sie na zapas bo skoro lekarz na ostatniej wizycie nie widzial nieprawidlowosci u dziecka to znaczy, ze wszystko jest ok

Gość gość
no chyba że tak więc ja bym doradzała poczekać spokojnie ono jest malutkie i ma dużo miejsca ale nie martw się urośnie i będziesz miała dość :)

Gość zaniepokojonaaaaa
Dziękuję ;) nie słucham ani się nie przejmuję. Myślę że to chyba normalne że przejmuje się swoim maleństwem. Co prawda ostatnie usg miałam w 14 tc a jutro zaczynam 20 tc ale nie było żadnych nieprawidłowości. Na początku stycznia mam kolejne usg więc zobaczymy co tam się dzieje ale skoro się rusza więc myślę że jest wszystko ok no ale zawsze to jest jakaś niepewność.

Gość gość
Ja zaczynam 35 i u mnie sobie mała umyslala prawa str brzucha i tylko tam leży :D czasem jak leze to spada na drugi bok ale jak siadał to bardzo szybko wraca na prawy bok. Co za tym idzie kopie głowie w jednym miejscu

Gość gość
Spokojnie, to jeszcze male dziecko, dopiero co poczulas ruchy. Jeszcze sie nacieszysz mocnymi kopniakami (tak potrafia byc mocne) ;)

Gość zaniepokojonaaaaa
No właśnie mój to taki leniuch że chyba cały czas leży w tym samym miejscu bo i ruchy czuje tylko po lewej stronie brzucha ;)

Gość zaniepokojonaaaaa
Naprawdę mi ulżyło. Tak też myślałam że po prostu jest za małe więc mój brzuch na tym etapie ciąży nie będzie się unosił nie wiadomo jak i jak często ale jednak wolałam zapytać jak to jest u innych ciężarnych.

Gość gość
a unosił to tak 28 tydzień gdzieś mniej więcej :)

Gość gość
to dosc oczywiste, ze sie martwisz i pytasz. po to istnieje to forum... szkoda tylko, ze jest coraz mniej osob z ktorymi mozna porozmawiac

Gość zaniepokojonaaaaa
U mnie czasami się uniesie w jednym miejscu ale tak szybciutko podskoczy do góry i koniec czasami kilka razy,nie wiem czy dziecko mnie kopie czy to rączką się wypycha :)

Gość zaniepokojonaaaaa
Tak to prawda no ale zawsze się ktoś na tym forum znajdzie kto coś doradzi i pomoże.