Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracownik007

Inna kwota na umowie i rachunku inna wypłacana przez pracodawcę

Polecane posty

Gość pracownik007

wykonuję pracę na umowę o dzieło, jednak moje obowiązki są takie, jak na umowie o pracę - 8 godzin, dwie zmiany, wyznaczone miejsce wykonywania pracy. Plusy tylko dla pracodawcy, dla mnie same minusy, brak ubezpieczenia, brak urlopu itp. Ale nie w tym rzecz. Ustaliłam słownie stawkę godzinową z szefem i tą ustaloną mi wypłaca. Problem w tym, że na owej umowie (którą otrzymuje nową co miesiąc) oraz na rachunku który podpisuje w dniu wypłaty widnieje stawka większa niż realna! Do tej pory było to 200 zł więcej na rachunku niż w rzeczywistości natomiast teraz otrzymałam umowę na którym stawka za dzieło jest dwukrotnie większa niż ta, którą otrzymam! Rozumiem, że pracodawca wypłaca często coś "na lewo" (np na umowie najniższa krajowa, w rzeczywistości 3 tys) po to, aby płacić mniejszy podatek, ale co w tym przypadku gdy pracodawca ustala większą kwotę na umowie niż ta wypłacana w rzeczywistości? Jakie on ma korzyści? No i najważniejsze: czy ja mogę mieć z tego tytułu jakieś problemy, np ze zwrotem podatku? (np będę musiała dużo dopłacić?) . Powiecie, że jestem głupia sie na to zgadzając. Owszem, ale wiele miesięcy byłam bez pracy, ta jest dobra, atmosfera ok, zarobki i tak większe niż wszystkie moje dotychczasowe a szef należy do osób, którzy bardzo szybko pozbywają się pracowników którzy za dużo węszą i za dużo chcą... Więc ze zwykłego strachu przed bezrobociem siedzę cicho.

Gość gość
ha ha ha. Głupia pindo. Oczywiście że będziesz musiała za całość zapłacić podatek. On robiąc takie przekręty z podatkiem wychodzi na zero