Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w ciąży bliźniaczej można usunąć jeden zarodek

Polecane posty

Gość gość

witam mam taką nietypową sytuację. dodam tylko że nie chodzi o mnie.

Gość gość
A czy o osoby ciężko niepełnosprawnej psychicznie można usunąć mózg (skoro i tak nie ma z niego wielkiego pożytku? ). Zakładam że tak głupi może być tylko facet , Autor tego postu.

Gość omgggh
szkoda, ze ciebie nie usuneli, byloby mniej szkody spolecznej

Gość gość
można. moja koleżanka tak zrobiła bo nie było pewne czy donosi ciążę bliźniaczą i lekarz usunął jeden płód żeby choć jedno dziecko urodziła

Gość gość
co ty bredzisz? nie ma takiej opcji by 1 płód uzunąc a drugi zostawić kto w to uwierzy?

Gość gość
może nie w moherowej polsce ale w cywilizowanych zachodnich krajach da się

Gość jeeejjee
Owszem, można usunąć jeden zarodek z ciąży blizniaczej nie wyrządzająć krzywdy drugiemu płodowi. Jeśli zabieg przeprowadza odpowiedzialny i fachowy lekarz, nie ma mowy o żadnych komplikacjach lub naruszeniu 2 płodu.

Gość gość
zeby usunac plod czy zarodek musi byc otwarta szyjka macicy jak sobie to wyobrazasz , jest duze ryzyko uszkodzenia drugiego malenstwa

Gość jeeejjee
Dobry lekarz nie uszkodzi drugiego zarodka.

Gość gość
pamiętajcie, że w grę pewnie wchodzi czy to są bliźniaki jedno, czy dwu jajowe.

Gość jeeejjee
A co to za różnica czy są jedno czy dwu jajowe, przecież nie są ze sobą w żaden sposób połączone, więc jedno nie szkodi drugiemu ?

Gość gość
ja uakurat nie mieszkam w Polsce,nie pisz bzdur wyssanych z palca! takich rzeczy sie nie robi! bo po co? za duże ryzyko utracenie 2 zarodka! jak ty chcesz usunąc 1 płód zostawiając drugi? szczególnie wczesnej ciazy? masz zero wiedzy medycznej! zeby dokonać aborci trzeba otworzyc szyjke macicy,usunąc czytaj" wyskrobać! zarodek ze ściany macicy lub go wyssać dalej twierdzisz,ze ten 2 przezyje ha ha ha masz 10 lat?

Gość gość
nastepna mądra.nie wie czym sie rózni ciąza 1czy 2 jajaowa dobre sa połączone,zazwyczaj wspólnym łozyskiem no a 1 jajowe sama nazwa wskazuje mają wspólny worek owodniowy,jedynie przedzielony błoną droga mądralo

Gość jeeejjee
Więc nie wiem w jakim zaściankowym państwie mieszkasz, ale w cywilizowanchy krajach usunięcie 2 zarodka jest możliwe :classic_cool: .

Gość gość
Poczytajcie aborcji selektywnej. Robi sie coś takiego. Przynajmniej słyszałam że jak zarodków jest zbyt dużo np 5 w macicy. Można usunąć jeden lub więcej o ile nie mają wspólnej owodni tylko każdy ma swoją

Gość gość
Oczywiście że się da o ile ciąża nie jest jednojajowa. W czasie praktyk (od 16 roku życia nie mieszkam w Polsce i studiowałam za granicą) pielęgniarskich asystowałam przy takim zabiegu bo pacjentka była po przebytym CC ale macica się źle zrosła i ciąża bliźniacza byłaby zagrożeniem dla jej życia

Gość gość
Oczywiście że sie da. Robi się tak czasami przy ciążąch mnogich po to by dać większe szanse mniejszej ilośći dzieci (szczególnie w USA gdzie kobiety wszczepiają wiele zarodków w czasie in vitro). Nie ma to praktycznie znaczenia dla pozostałych zarodków. Można również przeprowadzać operację na większych już bliźniakach jednojajowych. Nie usunięcia oczywiście ale rozdzielenia naczyń krwionośnych między nimi po to, by jednen nie pasożytował na drugim jego kosztem. Czasem kończy się to śmiercia jednego z bliźniakó i niestety do końća ciąży matka nosi w sobie tego martwego i tego rozwijającego się. Czasami taki zabieg jest konieczny bo w przeciwnym wypadku nie przeżyłby żaden.

Gość gość
jasne ze sie da, ale z tego co widze to niektore kafeterianki wciaz 100 lat za murzynami :D:D:D

Gość gość
to ja już wolę mieszkać w PL, gdzie się takich patologicznych rzeczy nie robi

Gość gość
mozna ale po co? w Polsce nikt tego nie zrobi raczej

Gość gość
nie pierdzielcie, bo można mojej kumpeli usunęli jednego bliźniaka, bo przestał sie rozwijać, drugie normalnie donosiła i urodził, było to 15 lat temu wiec teraz jak technika do przodu poszła, to tym bardziej mozna

nie zawsze taki zabieg wiąże się z patologią :O niedawno oglądałam w tv program o tym i musieli jeden płód uśmiercić poprzez odcięcie tętnicy.

Gość gość
ale co innego zagrozenie zycia a co innego aborcja wybiórcza czy selektywna jak kto zwie

Gość gość
Nie otwiera się żadnej szyjki- jak nie wiecie nic na dany temat to lepiej się nie wypowiadajcie. Robi się zastrzyk bezpośrednio do tego zarodka z potasem. Drugi zarodek nie jest w żaden sposób narażony. W Polsce tego nie robią- w stanach i niektórych krajach europejskich. Czasem jest to jedyne rozwiązanie, jeśli po latach starań o dziecko nagle zachodzi się w ciążę gdzie zagnieżdżają się 4 i więcej zarodków. A jeśli ktoś teraz pomyśli Bóg dał 4 to trzeba się cieszyć- to niech poczyta o niedorozwoju narządów przy czworaczkach.

Gość gość
Jesteście głupi da sie usunąć Marta usunęła i jest git

Gość gość
Cześć jestem Marta i ja usunęłam No to drugie dziecko trochę sie uszkodził ale jest dobre pomarańczowe i jest git

Gość gość
co sie tu wyrabia do cholery jasnej. ale ja probowalem usunonc jeden i sie nie udalo:(((

Gość gość
"gość 2013.12.18 to ja już wolę mieszkać w PL, gdzie się takich patologicznych rzeczy nie robi" X No jasne, lepiej pozwolic zeby matka stracila oboje albo zeby sama zmarla przy porodzie co nie? Autor/ka w zadnym poscie nie napisala o powodzie takiego zabiegu, wiec czemu z gory zakladasz ze chodzi o wlasna wygode i sprowadzasz to do patologi?

Gość gość
"gość 2013.12.18 ale co innego zagrozenie zycia a co innego aborcja wybiórcza czy selektywna jak kto zwie" X Znaczenie slowa aborcja to swiadome usuniecie plodu, samo slowo aborcja nie ukrywa w sobie motywu lub intencji takiego postepowania. Wiec jesli kobieta usuwa ciaze ze wZgledu na swoje zycie lub zdrowie to tez jest aborcja,lub zycie i zdrowie drugiego plodu to jest aborcja selektywna. I tak samo jesli decyduje sie na taki zabieg ze wzgledu na wlasna wygode, wiec sie tak nie zucaj. Dzieki aborcji selektywnej, uratowano zycie wielu kobiet, tak samo jak ich dzieci.