Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Darowizna w formie gotówki na konto

Polecane posty

Gość gość

Otrzymałem od rodziców pieniądze w formie gotówki w wysokośc***oniżej progu podatkowego i wpłaciłem je na konto. Czy US może naliczyć podatek, jeśli nie mam potwierdzenia od kogo te pieniądze były? Bo niby darowizny można dokonać tylko przelewem, ale znalazłem też coś że tylko wtedy gdy przekracza określona kwotę.

Gość gość
i może jeszcze u notariusza i płacić mu za to kilkaset złotych? ponoć do 9637 zł można dawać z ręki do ręki

Gość gość
trzeba notariusza ? brakuje mi na mieszkanie 30 tyś i pożycze od rodziców i musze coś płacić od tego jeszcze ?

to tylko u nas takie p******* prawo. Pożyczkę którą trzeba zwrócić niepowinno się wliczać do dochodu. Darowiznę i owszem

Gość gość
Ale darowiznę od rodziców nie powinno się wliczać do dochodu opodatkowanego, bo przecież oni te pieniądze zarobili i podatek od zarobków był już zapłacony. A po co wymyslają jeszcze jakieś zgłaszanie tego na drukach?

Zwykłą umowę darowizny musisz zrobic, nie trzeba z tym leciec do notariusza. Taka umowa to podkład skad masz pieniądze. Nie odprowadzasz podatku, ale umowę musisz miec.