Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszeopomoc1

Ile może kosztowac miesięczne utrzymanie w Holandii

Polecane posty

Gość proszeopomoc1

Chciałabym wybrac się na studia do Maastricht. Czy ktoś się orientuje ile pieniędzy należy liczyc na utrzymanie się?

Gość gość
Byłam w Holandii na stazu naukowym kwiecien-czerwiec. Za sam akademik wyszlo niecałe 4 tys zł za pokoj 2-osobowy. Dojazdy z akademika na uczelnie to ok, 500 zł, dlatego zobacz czy nie bedzie ci korzystniej jezdzić na rowerze - ścieżek jest mnostwo i w super stanie. Jedzenie kupowalam w Lidlu, jest troche droższe niż w Pl

Gość gość
Jak masz jeszcze pytania to pisz, nie wiem czy dzisiaj jeszcze odpisze, ale na pewno jutrotu zajrze :) Ogólnie bardzo polecam Holandię na studia

Gość proszeopomoc1
Dzięki:) Opłata za ten uniwersytet jest bardzo przyzwoita, bo za rok dla uczniów z UE to chyba 2 tys euro. Ponadto jeśli podejmę się pracy minimum osiem godzin tygodniowo to będę miała 277 euro dofinansowania miesięcznie. Ale i tak muszę podliczyc koszty ogólne:)

Gość proszeopomoc1
Dzięki. Może mogłabyś podac mi maila na którego mogłabym do Cb pisac? Mam wiele pytań! :)

Gość gość
sati74@wp.pl, ale na wszystko odpowiem jutro, teraz zmykam spać :)

Gość gossc
witam, Ja pracuje w Holandii i za mieszkanie trzeba zapłacić ok. 1000 € miesięcznie - u nas dzielimy to na czworo. Na jedzenie wydaje ok. 50-60€ tygodniowo, ale nie odmawiam sobie niczego.

Gość proszeopomoc1
Na pewno się odezwę. Jestem w trzeciej liceum i próbuję znaleźc ciekawe studia w rozsądnej kwocie. Uniwersytet w Maastricht ma bardzo ciekawą ofertę ale wiadomo muszę najpierw podliczyc wszystkie koszta. A Ty gościu w jakiej miejscowości mieszkasz? Dużej, małej? Myślisz, że taką kwotę mogę obrac za orientacyjną w odniesieniu do Maastricht?

Gość gossc
Ja mieszkam w Helmond. Wyzej zapomnialam dodać ze koszty wyżywienia podałam na dwie osoby czyli moje i męża :) polecam ten kraj, mili ludzie i wszystko mi się tu podoba. Może oprócz zachowania naszych rodaków ale to już oddzielny temat.

Gość proszeopomoc1
Ja chciałam tam isc na studia. Też podoba mi się to jaką opinię. Poza tym loty do Polski są tanie więc nie stanowiłoby to problemu żeby stosunkowo często odwiedzac rodzine.

Gość gość
Jak bedziesz to wyślij do mnie maila (adres podany wyżej) , napisze ci co wiem :)

Gość gość
sati mogę też napisać?

Gość gośćSati
Jasne, mozecie pisać