Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Konkubinat lepszy od małżeństwa

Polecane posty

Gość gość
Miałam na myśli,że póki co jest trwalszy niż wiele małżeństw.A co do moich zasad moralnych - mam trwalsze i mocniej ugruntowane niż większość żon :)

Gość gość
jasne, h udanego pozycia konkubinackiego

Oczywiście, ze mąż nie może wziąć nóg za pas. Przecież nie istnieją zdrady czy rozwody w małżentwach. Cóż.

Gość gość
'w malzenstwie nie ma bez slowa' Mojej ciotki mąż wyjechał do pracy za granicę i słuch po nim zaginął. W lutym tego roku - po trzech latach mileczenia - przyszło zawiadomienie, że mężulo złożył pozew o rozwód. Słowem się do niej nie odezwał. Po prostu odszedł, wyjechał i miał ją i dziecko centralnie w d***e. Życie. Jak ktoś jest sk*****ysynem to wytnie konkretny numer bez względu na to czy był ślub, czy nie było.

Gość gość
pustaczku, konkubent/partner wezmie nogi za pas i nie bedzie sie tłumaczył dlaczego odchodzi ,odejdzie bez słowa, natomiast męza bedzie czekac spotkanie z meditorem, spotkania rozwodowe , a wiec bez słowa nie może odejsc i musi sie wytłumaczyc jakie sa powody rozstania, od tak rozwodu w dzisiejszych czasach sie nie dostanie, a wiec od tak nie moze odejsc, bo i tak dojdzie do pojednania i spotkania. AMEN.wbij to do tego pustego łba.

Gość gość
Śluby mają znaczenie dla pasztetów, nieudacznic życiowych i gówniar, które niesłusznie przypisują papierowi magiczne właściwości.

Gość gość
Mojej kolezanki maz jak byla w ciazy wyjechal do Anglii, zarobic na ich zycie, bo spodziewali sie - zaplanowanego - dziecka. No i siedzi juz tam 10lat,pracuje na czarno,zeby nie placic alimentow,nie odzywa sie, kolezanka 2 lata temu rozwiodla sie "zaocznie"

Gość gość
Przestań bredzić z tymi pojednaniami i mediatorami. Jeżeli jedna strona nie wyrazi zgody na to, to rozparawa taka jest tylko formalnością, nikt nigo na siłę na przekonuje. Jesteś głupia jak but z lewej nogi :D

Gość gość
wlasnie paszteciary i szmaty zyja bez slubu, bo moga sie walic tu i tam, bez zadnych rozwodow , moga miec kilkunastu facetow i miec w d***e odpowiedzialnosc i obowiazki

Gość gość
można sie rozejść w małżeństwie można i w konkubinacie . To w czym waszym zdaniem jest konkubinat lepszy od małżeństwa ?

Gość gość
Jeżeli para żyje ze sobą choćby tych parę lat, to przez ten czas nawartstwi się tyle wspólnych spraw, gratów, znajomych, rodziny znanej z obu stron, że trzeba być skończonym kretynem, żeby sądzić, że takie rozstanie to nic tylko spakowanie się do jednej walizki i jazda skakać na następnej/ym :D

Postu powyżej nie komentuje, bo pisze go zwyczajne zero. Nie wiem o co chodzi z tymi mediacjami,. ale sorry jeśli partner zdradzi lub zwyczajnie nie chce być z partnerką to trzeba go trzymać na siłę?

Gość gość
To w czym waszym zdaniem jest konkubinat lepszy od małżeństwa ? . W tym, że ludzie są ze sobą bo chcą... bo jak sama zauważyłaś, łatwiej im odejść. W małżeństwach często jest to kwestia przymusu -społecznego pt. "co ludzie powiedzą"i ekonomicznego - konieczność płacenia alimentów na żonę.Dlatego żona często latami jest zdradzana zamiast ułożyć sobie życie póki młoda

Gość gość
Nie jest w niczym ani lepszy ani gorszy. Jest po prostu jedną z możliwości życia razem. Wiem, że niektórym nie mieści się w głowie, ale są na świecie ludzie, ktorym po prostu nie zależy na podpisywaniu umowy u USC. Nie myślą o tym, nie potrzebują tego. I tyle.

Gość gość
"pustaczku, konkubent/partner wezmie nogi za pas i nie bedzie sie tłumaczył dlaczego odchodzi ,odejdzie bez słowa, natomiast męza bedzie czekac spotkanie z meditorem, spotkania rozwodowe , a wiec bez słowa nie może odejsc i musi sie wytłumaczyc jakie sa powody rozstania, od tak rozwodu w dzisiejszych czasach sie nie dostanie, a wiec od tak nie moze odejsc, bo i tak dojdzie do pojednania i spotkania. AMEN.wbij to do tego pustego łba." Potwierdzenie tego co powiedziałam.Za małżeństwem są panny które panicznie się boją , że facet odejdzie. Moim zdaniem nie powinno się drugiej osoby PRZYMUSZAĆ DO ZWIĄZKU

Gość gość
Jeżeli kogoś kochasz, puść go wolno. Jak wróci wiesz, że chce.

Gość gość
a nie, że musi.

Gość gość
Dziwicie się, że małźenstwo kojarzy się z przymusem,a konkubinat z miłością i wolnością?

Też uważam, że nie ma lepszego rozwiązania - jest rozwiązanie dobre dla konkretnych osób i trzeba to traktować bardzo indywidualnie. Może komuś potrzebne jest zabezpieczenie w postaci ślubu, bo tak został wychowany. Może robi to ze względów religijnych, a może dla białej sukni. A dla innych może zwyczajnie nie jest to istotne. Jedni i drudzy mogą żyć szczęśliwie całe życie, jedni i drudzy mogą spotkać się z odrzuceniem czy zdradą.

Gość gość
Po wpisach tych wszystkich mężatek histeryczek co rusz podkreślających, że z małżeństwa trudniej się wymiksować - absolutnie mnie to nie dziwi.

Gość gość
A mi jest szkoda kobiet, które żyją w konkubinacie. Nie ma nic gorszego dla kobiety jeśli facet się nie oświadczy , nie złoży przysięgi. To jest straszne nie czuć się tą najważniejszą kobietą pod słońcem. Nie wspomnę już o różnych zawiłościach prawnych, dziedziczeniu, majątku itd. A dzieci co muszą czuć, jak przez tatusia, który jest nieodpowiedzialnym gnojem wyzywane są od bękartów.

Gość gość
i zaraz zaleje nas lawina szczęśliwych konkubentek

Tylko tak ograniczeni potrafią wyzywać dzieci od bękartów, bo rodzice nie mają ślubu. Ja nikomu nie zaglądam do łóżka i nie obchodzi mnie status czyjegoś związku. Ale idiotów i moralizatorów jak widać nie brakuje.

Gość gość
Sprawy majątkowe można zabezpieczać bez ślubu, np. czyniąc współwłasność. Ojciec dziecko uznaje i bez ślubu. Słowo 'bękart' jest plugawe i archaiczne, używają go głownie stare sfrustrowane mężatki i klechy, których boli to, że coraz mniej kasy mają z wmawiania wszystkim o konieczności chodzenia przed ołtarz żeby móc żyć razem. Jedynym ważnym i wiążącym wyznaniem miłości jest to, które partner czyni mi kiedy jesteśmy sami i patrzy mi w oczy. Oraz kiedy codziennie udawadnia, że nie kłamie kiedy to mówi - okazując mi troskę, czułość i szacunek. Reszta - wszystkie papiery tego świata - nie mają takiej mocy więc de facto nic nie znaczą jak chodzi o dobry, udany związek oparty na miłości.

Gość gość
gość A mi jest szkoda kobiet, które żyją w konkubinacie. Nie ma nic gorszego dla kobiety jeśli facet się nie oświadczy , nie złoży przysięgi. To jest straszne nie czuć się tą najważniejszą kobietą pod słońcem. Nie wspomnę już o różnych zawiłościach prawnych, dziedziczeniu, majątku itd. A dzieci co muszą czuć, jak przez tatusia, który jest nieodpowiedzialnym gnojem wyzywane są od bękartów. x A mi jest szkoda kobiet, które uważają, że przysięga przed Bogiem lub urzędnikiem stanu cywilnego cokolwiek im zagwarantuje. No chyba, że para jest tak religijna, że seks uprawia tylko w celach prokreacyjnych :). Szkoda mi także kobiet, które są na tyle słabe i mało samodzielne, że muszą liczyć na majątek "po mężu". Szkoda mi Was, zawsze będzie zależne od faceta i nie ma to żadnego związku z miłością. Zresztą, jeśli ktoś ma odrobinę wiedzy i polotu to dziedziczenie czy majątek to nie są żadne zawiłośc**prawne i wszystko da się tak jak partnerzy tego chcą.

Gość gość
"A mi jest szkoda kobiet, które żyją w konkubinacie. Nie ma nic gorszego dla kobiety jeśli facet się nie oświadczy , nie złoży przysięgi. To jest straszne nie czuć się tą najważniejszą kobietą pod słońcem. Nie wspomnę już o różnych zawiłościach prawnych, dziedziczeniu, majątku itd. A dzieci co muszą czuć, jak przez tatusia, który jest nieodpowiedzialnym gnojem wyzywane są od bękartów." . Ale nie wszystkie kobiety żyją w konkubinacie bo partner się nie oświadczył.

Gość gość
czesc internetowe niedorozwoje. zadna roznica jedni wola malzenstwo inni nie, wybor indywidualny nie ma lepsze albo gorsze bo ludzie sa w roznych sytuacjach. Ale wy w necie to smieszni jestescie:-D

Gość gość
jak ktos mysli , ze konkubent nie ma zadnych praw to jest w kolosalnym błedzie po drugie w kwesti roznic...? tym, ze wiaze was papier i zapis ktory by zmienic trzeba nie lada kłopotu , pieniedzy cos tam.... i czasu , dwa .... dziedziczenie idzie z automatu i najgorsze !! ze wzajemnie za siebie odpowiadają , jedne narobi kłpotów drigiego to dotyka , prawnie i nie ma zmiłuj ! a tak roznic nie ma zadnych , wiec jak wynika z konkluzji , lepiej na zimne dmuchac******** grzyba sie zenic

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] Polly84 Tylko tak ograniczeni potrafią wyzywać dzieci od bękartów, bo rodzice nie mają ślubu. Ja nikomu nie zaglądam do łóżka i nie obchodzi mnie status czyjegoś związku. Ale idiotów i moralizatorów jak widać nie brakuje. x A ja się zawsze zastanawiam w jakim środowisku ci wyzywający żyją. XXI wiek a tam ciemnogród aż bije po oczach. Szczytem hipokryzji jest pochylanie się nad losem dzieci, których rodzice żyją w konkubinacie, a ignorowanie tego ile dzieci jest wychowywanych samotnie przez jednego z rodziców, najczęściej po rozwodzie.

Gość gość
bekarty ? kobieto to nie te czasy juz , zyjesz w poprzedniej epoce !:) najwazniejsza ??/:) o tak a dyma inną :) :) TAKAS TO NAJWZNIEJSZA , a majatek ? moze zapisac za zycie komu chce , sprzedać ...itd. pozostaje ci zachowek jedynie :) tyle masz z tego