Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kobieta dawniej i dzis

Polecane posty

Gość gość

A teraz troche przynudze. Wlasnie przygotowuje program o kobietach- naukowcach w starozytnosci. Nie, nie jestem feministek. Ani nie naleze do zadnej grupy wojujacej. I wogole malo sie rozpisuje na ogol na tematy babskie. Taki mam temat i mam przygotowac program. Pisze to dlatego, zeby pewnie uzasadnic moje kolejne grzebanie po starozytnosci i Sredniowieczu. Robie to chetnie i na zamowienie. Bo ja jestem od pisania. Naturalnie, ze Internet okazal sie nie tak bardzo pomocny, jakby nalezalo sie spodziewac. Wiekszosc materialow bije w oczy … feministyczna propaganda o kobietach: sex, prostytucje, zniewolenie i choroby weneryczne afrykanskich kobiet. Cale szczescie mam swoja biblioteke. (Ja mam troche uczulenie na komputer; jestem troche jak kierowca, ktory prowadzi samochod, ale nie umie i nie cierpi w nim grzebac, tzn zmieniac programy, czcionki i robic rozne bajery. Nie umiem, nie potrafie i mam inne zainteresowania..) No wiec wracajac do Internetu, z ktorego korzystam od ponad 20 lat, owszem, mozna troche informacji znalezc, ale jest wiele error 404, albo nie ma wstepu bo serwer nie pozwala do najciekawszych artykulow. (klasyk: etiopski uniwersytet chrzescijanski w 7-ym wieku naszej ery w Addis Abebie – byl to pierwszy uniwersytet chrzescijanski i kobieta byla rektorem. Amerykanie rowniez ‘wycieli’ wszystkie kobiety -naukowcow – Amhara – tez chrzescijanie. Wiadomo, dlaczego, ale nie bede sie rozpisywac)

Gość gość
Jak ktos potrafi wyszukac na internecie o tym uniwersytecie i kobietach na tymze uniwersytecie – bede bardzo wdzieczny. Otoz pierwszymi zawodowymi lekarzami na swiecie byly kobiety.Pierwsza zanotowana kobieta – internistka to byla Aspazja. W Grecji , Metrodora byla autorka pierwszego podrecznika medycznego. W starozytnosci bylo wiecej pan lekarzy niz panow. W starozytnym Egipcie kobiety wykladaly medycyne. W Babilonii byly prawnikami i sedziami. Potrafily tez robic i zakladac protezy Kobiety w Egipcie pierwsze zaczely robic … piwo. W Atenach kobiety byly filozofami i braly udzial w olimpiadzie. W Egipcie kobiety mialy rowne prawa z mezczyznami. Kobiety nie tylko zarzadzaly panstwem, ale dowodzily armiami i braly udzial w kombacie – opracowywaly strategie. W 17-ym wieku przed nasza era niejaka Ahhotep zjednoczyla Egipt i zbudowala armie. To kobieta dowodzila armii w bitwie przeciwko Cyrusowi. (nasza Krolowa Jadwiga byla dowodca armii) Semiramida miala wlasna armie … damska. W calym Basenie Morza Srodziemnego a takze w Indiach i Chinach, ba nawet Kmerki w Kambodzy braly udzial w bataliach i prowadzily armie, oblezenia itp. I byly tez westalkami – opiekunkami ogniska domowego. Matka rodzicielka byla symbolem niemal wszystkich religii swiata antycznego. Niemal we wszystkich krajach kobiety w starozytnosci umialy czytac*****sac. Matka musiala umiec wychowywac dzieci i dac im podstawy edukacji. (Jednym z wyjatkow byla Sparta)

Gość gość
Jak sie tak zastanowic, to w starozytnosci bylo duzo, duzo wiecej wladczyn i szefow panstw, monarchin niz naszych czasach – kiedykolwiek. O Sredniowieczu nie bede juz pisac, bo juz bylo na ten temat, ze kobiety byly architektami, inzynierami, inventorami (jak to bedzie po polsku? – no zajmowaly sie wynalazkami) i wykladaly np. chemie na uniwersytetach. To kobieta sredniowieczna wymyslila… pile obrotowa. W Przygodach Mistrza Patelaina sa przekupki miejskie i zony rzemieslnikow- bardzo szanowane matrony. W Anglii, w 7-ym wieku za zgwalcenie kobiety byla kara smierci. kara smierci byla tez za zmuszanie kobiety do malzenstwa. W Sredniowieczu, kod rycerski nie pozwalal skrzywdzic kobiety ani dziecka. Gdzie te czasy?? I teraz mysle sobie o tych wscieklych feministkach, ktore obrazaja kobiety i ich prawo wyboru kariery, rodziny, potomstwa. Nigdy w historii swiata kobiety nie byly tak dyskryminowane jak obecnie. W Australii kobieta na rownorzednym stanowisku z mezczyzna zarabia o 30% mniej. Kobiety sie poniewiera, jak nie przymierzajac dzikie zwierzeta z dzungli. Nie przesadzam. Pisalem juz kiedys raporty ze schronisk dla kobiet. Prerazajace widoki sponiewieranych kobiet i pobitych, zgwalconych dzieci.. W USA policjant ma prawo zastrzelic kobiete w widocznej ciazy, bo zle zaparkowala samochod. Niedawno policja zstrzelila kobiete wiozaca roczne dziecko w samochodzie. Dobrze wiedzieli, ze kobieta nie miala broni. Kobiety w wozkach inwalidzkich wyrzuca sie z lotnioska na zbity pysk. Niech sie martwia jak wrocic do domu. Z nienarodzonych dziec***odle wyskrobanych robi sie …. kosmetyki. Kanibalizm. Nikogo nie obchodzi zdrowie kobiety po skrobance.

Gość gość
W amerykanskim wiezieniu policjant trzasnal w zeby kobiete, tak, ze upadla i uderzyla glowa o kamienna lawke i rozwalila sobie glowe. W USA umarla kobieta w wiezieniu bo odmowili jej insuliny. W Cape Coral wyrzucili kobiete z jej wlasnego domu, bo… nie korzystala z sieci elektrycznej. W Polsce wyrzuca sie kobiety z dziecmi z domow na ulice , bo zalegaja z platnosciami. Na Filipinach i w Afryce sterylizuje sie dziewcznyki w szkolach opowiadajac, ze to szczepionki przeciw chorobom. W Kaliforni wszystkie kobiety w wieziniu sa sterylizowane wbrew ich woli. Nie nalezy zapominac, ze USA ma najwiecej uwiezionych osob na swiecie, bo prywatne wiezienia ( i obozy uchodzcze) maja podpisane panstwowe kontrakty o PELNYCH wiezieniach, bo wtedy moga ‘maximise their profit’. Wiele ludzi wiec siedzi w pierdlu za zle parkowanie, albo za niezaplacenie kary za parkowanie, za zly kolor skory, a wogole kupe niewinnych, ktorzy nie chcieli byc aresztowani bo nie wiedzieli za co.

Gość gość
Rzad, ktory handluje narkotykami wpedza kobiety i dzieci w nalog, a potem sciga i zamyka w dobrze platnych wiezieniach, ktore zarabiaja na ludzkim nieszczesciu. Policja ma prawo zamordowac, zg****ic, pobic bezbronna kobiete, nawet wtedy gdy jest niewinna. Na lotniskach w USA wciskaja kobietom palce do krocza i szukaja bomby i narkotykow. Takie ponizenie kobiet nie ma precedensu w historii swiata!!!. W Polsce, Wioletta Szwak zostala wysterylizowana bo … miala za duzo dzieci. Handel kobietami do burdeli jest jednym z najlepszych biznesow na swiecie.. Wlasnie Amerykanie wymyslil, zeby wszystkich bezdomnych wsadzic do obozu koncentracyjnego w ramach FEMA.

Gość gość
Nawet w czasach stalinowskich nie przetrzymywano dzieci w lagrach. I teraz, jak czytam o tych wscieklych dzikich sukach (nie obrazajac mojej suni) ktore szalenie pomogly w propagandzie seksu, gdzie kobieta jest traktowana jak materac; te socjopatki splamione krwia milionow kobiet i dzieci – to wydaje mi sie, ze weszlismy w epoke totalnego zbydlecenia gatunku. Juz mi sie nawet nie chce pisac o atakach na Kosciol Katolicki, bo w tym kontekscie, to juz nawet w ramach sie nie miesci. Zrobilo mi sie niedobrze. Dzis jest piatek: wine and chese time. Ide sie napic.