Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ni waży za dużo

Polecane posty

Gość gość

Urodziłam dziecko z waga 3500 - dzisiaj skończyło 8 tyg i wazy 6200. Jest tylko karmione piersią. Szczepienie mamy po świętach i zastanawiam się czy córka nie waży zbyt dużo - co powie pediatra ???

Gość gość
Przez 2 miesiące dziecko przybrało 2700 (plus spadkowa).. wg mnie bardzo dużo.. tym bardziej, że to dziewczynka.. Mój urodzony z wagą 2800, na 8 tygodni ważył 3990.

Gość gość
Dlaczego tak pasiecie własne dzieci??? Kiedyś karmiło się piersią co kilka godzin i dzieciaki jakoś z głodu nie umierały,teraz karmienie na żądanie i rosną takie tuczniki:/

Gość gość
No właśnie sporo. Jest na piersi karmiona na zadanie. Je często ale nie ulewa wogole. I wygląda ładnie - nie grubo - po prostu jakby była starsza ale boję sie ze w takim tempie to będzie wazyla tyle za jakiś czas ze mi kręgosłup siadzie. Jeszcze kilka dobrych miesięcy noszenia przede mna.

Gość gość
W nocy je co 3 godziny a w dzień co 1.5-2.5 - ale wiadomo w nocy jest bardziej kaloryczny pokarm wiec starcza na dłużej. Nje dać dziecku jeść jak się domaga i pięści w buzie pcha? Bo dieta? Owszem ma tak ze czasem je co pół godziny ale nikt dziecka do jedzenia nie zmusi - jak nie jest głodna to ma w nosie pierś i sie odkreca.

Karmienie na żądanie się sprawdza, ale trzeba pamiętać, że nie zawsze płacze = jest głodne.

Gość gość
może waga coś oszukuje?

Gość gość
Karm nie częściej niż co 2 godziny!! A najlepiej minimum 2,5 godziny przerwy zrób. Nie zawsze jak płacze, to znaczy, że jest głodna.. może być jej za gorąco, za zimno, niewygodnie.. może boli brzuch, pielucha uciska... różne rzeczy, A Ty się nie martw o swój kręgosłup (chociaż współczuję), ale właśnie o zdrowie dziecka.. Córka za dużo przybiera.. a to niedobrze. Co zrobisz, jak tego nie zrzuci? Chyba nie chcesz grubego dziecka?

Gość gość
do gościa z 23:34 jesteś debilem z poprzedniej epoki

Gość gość
nie słuchaj idiotek i nie odchudzaj dziecka, którego one na oczy nie widziały. sama piszesz, że maluch wygląda zdrowo więc karm na żądanie tak jak do tej pory.

Gość gość
Wygląda zdrowo nie jest gruba. Jest duża i od początku sporo osób mówiło ze wygladala na starsza niż jest. Dziecka karmionego piersią sie nie przepaja wiec karmie na zadanie bo czasem chce jej sie po prostu pic. Wtedy przy piersi jest minute albo max dwie i juz nie chce A jak jest glodna je ok 15 minut.

Gość gość
karm jak do tej pory i poczekaj do wizyty u lekarza, może waga źle zważyła maluszka?

Gość gość
No właśnie na pewno nie bo mamy specjalna dla noworodkow niemowląt i jak byliśmy u pediatry to po wizycie ja warzylismy w domu i była minimalna różnica.

Gość gość
Karmienie dziecka w Tak malych odstepach czasu nie jest zdrowe. Zoladek nie ma nawet czasu odpoczac. Na piersi teoretycznie dziecka nie da sie zatuczyc ale twoje ewidentnie przybralo za duzo. Prawie tyle ile powinno wazyc za 4 miesiace. Corka z taka sama waga startowa wazyla na 8 tyg. Kilo mniej niz twoja.

Gość gość
Dlaczego hodujesz grubasa? Widzisz, że jest tęgi/a, odstaw karmienie, pobeczy i przestanie....

Gość gość
DO AUTORKI Niemowlę okolo 5 miesiąca powinno podwoić swoją masę urodzeniowa

Gość gość
Nieprawda. Moje dziecko podwoiło wagę po 8-9 tygodniach, a urodził się 3180. I od 2 miesiąca był w 95 centylu jeśli chodzi o wzrost i wagę. Teraz ma 9 miesięcy i wzrost wielki mu został, a przybiera bardzo mało, bo od 3 miesięcy zaledwie 1,2 kg. Też był i jest karmiony piersią. Nic się nie martw. Czekaj na opinię lekarza, a nie kafeterianek.

Gość gość
jeśli dziecko jest karmione piersią to przyrost do 1500g na miesiąc nie jest zły, mogę się założyć że po 3-4 miesiącu zacznie przybierać dużo, dużo mniej. Jeśliby nie sprawdziło się, warto porozmawiać z pediatrą czy nie trzeba zrobić badań m.in. hormony tarczycy. Mleko matki to nie mleko modyfikowane, które jest ciężkostrawne i rzeczywiście przewód pokarmowy powinien odpoczywać.

Gość xxx123999
???

Gość gość
a ja uważam, że waży stanowczo za dużo i weź to dziecko lepiej odchudzaj zanim pójdą mu stawy:(

Gość xxx123999
Coooo odchudzać dziecko które jest na piersi? Glodzic jak chce jeść??? Dajcie żyć! Dziewczyna pisze ze dziecko nie jest grube - skoro lekarze nic nie mówią to znaczy ze wszystko jest ok. Sprawdź na siatce cnetylowej - jedne dzieci są w 50 centylu a inne w 90 a wszystko jest norma. I nie słuchaj mam z kafe co chcą niemowlaka na dietę rzucać bo to świadczy o ich poziomie - bez kitu.

Gość gość
Sama jesteś z poprzedniej epoki... Nie moja wina, że ktoś uznaje "karmienie na żądanie" za ciągle podawanie piersi!! Żołądek musi mieć minimum te 2 godziny przerwy.. Utarło się, ze cyckiem się karmi "na żądanie", a butelką "co 3 godziny".. co jest bzdurą! Mój potrafił wytrzymać raz 2,5 a raz 4,5 .. różnie.. i dlaczego dzieci, które są karmione butelką, ale mlekiem mamy jakos co godzinę nie jedzą?? wystaczy sobie odpowiedzieć na to pytanie.. Dlaczego dzieci, które dostają mleko matki w butelce nie chcą jeśc co chwila? Bo nie są głodne.. tak samo ja te, które dostaję ten sam pokarm tyle, że z piersi. ale one chcą sobie pociumkać... a mamusia twierdzi, że "ma pod ręką" to da.. I tak właśnie dziecko, je, chociaz głodne nie jest i żołądek mu się rozciąga... Do autorki_ rób jak chcesz.. Twoje dziecko.. tylko potem nie miej do siebie pretensji, że dziecko waży za dużo.. a tak z ostatnich obserwacji i szłyszanych rozmów: dziewczynka 11 miesięcy- 7,5 kg.. owszem jest niska, ale nie wygląda absolutnie na jakąś chudzinę... a mój synek z tych 2800 po porodzie i 3990 po 8 tygodniach waży teraz ok 9,1- 9,2 kg (Za niecały miesiąc kończy rok) i jeszcze uważam, że przy swoim wzroście o te 0,5 kg mógłby ważyć mniej. Chodzimy z synkiem na basen.. i tam wszystkie maluszki (10-13m) są szczupłe..Nie wiem, po co tak przekarmiacie maluchy.

Gość gość
Nikt jej nie każe stosować diety, jak to nazwałaś tylko nie karmić dziecka cześciej niż co 2 godziny.. Po prostu ma nie dawać dziecku piersi na każde jego kwiknięcie, płacz, kwilenie, stękanie, zły humor. To jest podstawowy błąd kobiet karmiących piersią.. Najpierw dają często, bo mówią, że maluszek głodny, że to, że tamto.. później część z nich karmi dziecko powyżej 6 miesiąca.. i jak mają 8-12 wściekają się, że dziecko budzi się w nocy, że chce cycka co chwilę itp.. Wiem co mówię, bo bywam wśród kobiet z takimi małymi dziećmi (obce dla mnie) i słyszę jak się użalają, że spać nie mogą.

Gość xxx123oooo
23:20 nikt nie karze jej odchudzać dziecka? A co jak dziecku chce sie pic i chce do cycka co pół godziny i chwile pocmuka? Znam matki które po przejściu na butle zauwazyly ze dzieci sa dłużej najedzone bo pokarm jest znacznie bardziej kaloryczny - a mleko mamy jest szybko trawione to i dziecko jest głodne szybciej. Z resztą nie wiemy ile zje z cycka bo nie ma miarki - moze jeść np po 50 ml co godzinę a dziecko na butli 150ml ra na trzy godziny

Gość gość
ale pisałam o jedzeniu tez z butelki pokarmu mamy.. Te dzieci jedzą co ok 2,5-3,5 godziny.. nie częściej. Zresztą.. łatwo się autorka może przekonać.. Niech poodciąga sobie pokarmu i daje dziecku w butelce.. i zobaczymy czy tak zaraz będzie niby głodne.

Gość gość
Gość z 12;44 nie pisz że nieprawda bo rozmawiałam z pediatra na ten temat. Moja corka jest karmina piersią i od narodzin podwoiła pod koniec 5miesiąca wagę urodzeniowa. Ważyła przy narodzinach 3060 a teraz 6100. Przybrała ksiazkowo i nie pisz że nieprawda bo tak jest. TYLKO ZE KAXDE DZIECKO JEST INDYWIDUALNE I NIE MOZNA PODCHODZIC DO TEGO KSIAZKOWO. Inaczej na wadze przybieraja chłopcy i dziewczynki. Inaczej na mm inaczej kp. Liczy się też waga urodzeniowa i DŁUGOSC maleństwa. I goście z 12:44 i jedyne zgodzę się z Tobą że należy konsultowac się z pediatra a nie wszystkowiedzacymi mamami z kafe. Pozdrawiam