Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tylko UK i UK napiszcie coś o Australii

Polecane posty

Gość tez melbourne
Hej :) Tak wlasnie jest ze australiczycy chca to europy bo to cos nowego a nam podoba sie oddalona australia i jej piekno. Ja przeprowadzajac sie wyslalam sobie kilka duzych pudel zwykla , tania poczta i po trzech miesiacach przyszla mi wlasnie masa ksiazek i bezwartosciowych d**ereli :D Tu jest teraz moj dom a czy kiedys bede musiala wrocic to sie okaze, nie planuje, ale nie zamykam sie, zobaczymy jak sie zycie ulozyc, ale chyba nie sprzedalabym domu w Ozzzz wlasnie po to by miec gdzie wrocic****atrzec na te moje zasadzone drzewa ;p Mnie sie tu podoba, jestem zakochana w australii i tu zycie jest latwiejsze, na kazdym kroku po prostu. W ogol e nie spotkalam , nie poznalam tu zadnych Polakow a widze ze ktos tu stad nawet na kafeterie wlazi :p

Gość autorka aaa ile masz lat
jw

Gość autorka aa
Bardzo dziękuję za kolejną normalną wypowiedz. Nawet nie macie pojęcia jak mnie to cieszy:) Lat mam 35:) A Ty? Dlaczego pytasz:)? Ja poznałam Polonie. Nie żebym jej szukała ale poznałam chyba wszystkie narodowości w tym Polaków również. Trafiłam akurat na takich co walizki kradną.. nawet znajomym walizki więc nie chce nawet rozwijać tego wątku. Niestety tacy też są. Pogubiłam się jest z Melbourne. Bardzo miła/pozytywna osoba też z poza "polonii". Dokładnie takiego miejsca szukam..żeby już nie sprzedawać tego domu:) Tak jak napisałaś:) Mam takie poczucie, że "wracam do domu" w jednym miejscu na świecie..właśnie w Australii. Tylko zastanawiam się czy to nie zauroczenie. Pogubilam się też pisała, że na początku zawsze się bardziej podoba.. Tak naprawdę to głównie powstrzymuje mnie procedura wizowa i koszt przeniesienia się (w tym podatki wywozu majątku, kupno nieruchomości na Bondi :), wizy..dużo składowych nie tylko wysyłka rzeczy:) bo gdyby to było jak w UE to chyba bym się nie zastanawiała. Jeszcze raz dziękuje za kolejne wypowiedzi ..jak Wam się tam żyje:)

Gość tez melbourne
A to mialas "szczescie" trafic na Polakow, ja tyle lat nikogo nie poznalam ale szczerze mowiac nie szukalam. Ktos mi mowil, ze jest polska restauracja i kawiarnia w St Kilda ale jakos zupelnie mnie nie ciagnie.... Znam "kontynentalny" sklep gdzie sa polskie produkty czasem ale tez nie prowadza go polacy. Moze ze dwa razy slyszalam polski na ulicy - doslownie! I raz w ambasadzie pogadalam tu po polsku.. O jaka wize bys sie starala ? Masz zawod z listy? Czy przenioslabys wlasny biznes do Oz ? Ja mimo ze nie wierzylam, ze sie uda skladalam papiery do firm i jedna po telefoniczym interview zaproponowala mi sponsorowana wize i w sumie oni wiekszosc zalatwiali i wize dostalam w ciagu kilku tygodni. I wyszlo tanio, w dodatku dali mieszkanie na poczatek wiec juz w ogole bajka. Pewnie domu nie kupilabys od razu , dobrze na aukcje pochodzic i sie zorientowac gdzie najlepiej osiasc, Bondi pewnie ceny grubo powyzej miliona bo to w koncu Bondi Powazna decyzja,taka przeprowadzka na koniec swiata. W sumie u mnie bylo tak, ze bedac tu pierwszy raz nie bylam na 100% pewna czy tu zostane, tzn jak to bedzie tu juz mieszkac jak to jest i w ogole wiec swoje rzeczy sprowadzalam dopiero po roku-nawet dwoch, choc nie mialam ich tak wiele jeszcze bo to niedlugo po studiach bylo. Najpierw bylam tu turystycznie (tzn w ramach delegacji z pracy :P ) kilka razy a potem zaczelam wysylac aplikacje ale bez wiary no i dostalam ta sponsorowana wize.

Gość 35 lat to troche pozno
a masz męża

Gość gość
Tak jak napisałam na początku tego tematu. Nie chce rozmawiać o wizach i "sposobach dostania się" to nie jest dla mnie kwestia. Nie chce się zagłębiać w kwestie dlaczego. Po prostu nie o to chce zapytać mieszkających tam:) Masz racje domu nie kupiłabym od razu.. poczekałabym aż mi się jet leg skończy:)) Pisałam też (może powtórzę bo rzadko komu chce się od początku czytać..i nic w tym dziwnego:) Nie szukam rad dla początkujących, którzy nie znają Australii. Ceny domów, przepisy, rodzaje wiz to wszystko jest w necie:) Pytam jak wam się tam żyje w Australi. Wrażenia. Co was cieszy a co denerwuje.. Dlatego właśnie, że 35 lat dlatego chce gdzieś osiąść tak troszkę na emeryturę.. Pozdrawiam i dziękuję za czas.

Gość autorka aa
Przepraszam ten gość powyżej to ja.. zapomniałam się podpisać.

Gość no to ostro autorko
Ile ludzi tyle opinii JEdnym wszędzie źle i jakieś narzekania, inni się umieją dostoswać tudzież umieją docenić to co mają i gdzie są. Pożyjesz zobaczysz. Nie ma idealnego miejsca i każdemu podoba się co innego więc trudno tu gdybać. Czy w decyzji pomoże Ci jak powiem, że transport publiczny mnie w*****a, woda w morzu zimna a kangurów mało? ;)

Gość autorka aa
Właśnie te opinie chciałbym poznać:) Czy Twoja wypowiedz mi coś pomogła:) Pewnie niewiele.. ale piszesz o komunikacji miejskiej. Czyli emigrant nie ma samochodu? Długo jesteś? Czy to wybór czy ekonomia? Oczywiście jeśli nie chcesz nie odpowiadaj:) Samo Twoje nastawienie jest dla mnie informacją:) Mieszkam co jakiś czas w Sydney (tak do pół roku) i RAZ tylko jechałam autobusem:)! Nie wyobrażam sobie życia bez samochodu. Woda w morzy rzeczywiście zimna:) Serfuje się w piankach przecież.. Na kangury (jeśli je pragniesz pooglądać:) Polecam okolice Canbery. Łatwo je znaleźć..leżą na poboczach:) Pozdrawiam

Gość no to ostro autorko
Hej, ja ironizuję..myślałem , że załapiesz. Pewnie, że mam samochód, tak jak piszesz, trudne byłoby tu życie bez samochodu.... Kangury napotykam.... Woda w lecie OK.. Ale nie nastawiaj się tak negatywnie, że nie chcesz by Ci o wizie mówili, a nuż coś się przyda.. Czemu chcesz płacić podatki za wwóz; i jak piszesz, trzymają Cię koszta emigracji, więc może dałoby się taniej?Ja nie wiem jak zawód wykonujesz, ale od tego też dużo zależy, czy warto tu migrować - chyba, że serio wybierasz się tylko na emeryturę. Jestem prawie 10 lat i to był wybór, najlepszy w moim życiu. Dlaczego? Może to zabrzmi płytko, ale posłuchaj. Bo jest początek stycznia, piątek, po świetach, a ja jestem w domu (mandatory leave bo święta), piję kawkę w moim własnym backyard, patrzę na moją grządkę z sałatą, pomidorami, cytrusy, truskawki, róże, drzewo figowe, itd itp - wszystko mogę mieć cały rok, własne. Nie mam sąsiadów dwa metry od mojej werandy, nie widzę ich nawet, bo tu są płoty a nie siatka w standardzie. Jest przestrzeń. Każdy ma dom i ogród. Mieszkam przy pięknej spokojnej uliczce , oblanej słońcem, cicho, a jednocześnie 20 minut do centrum metrem. Takie typowe "suburb". Wiem, że w tygodniu jak chcę zjeść lunch w jakiejś azjatyckiej knajpce, to mogę wyjść z biura na godzinę-dwie, świat się nie zawali; i że pracuję tylko 15 minut , by za ten lunch zapłacić. Bo wiem,że bez problemu spłacę wnet dom. Bo mogę iść do kina, jechać za miasto, iść na plażę, iść na zakupy i nakupować bzdur, a mimo to dalej mnie "stać". Bo pani na poczcie czy w banku nie robi przerwy na kawę co 5 minut, nie jest niegrzeczna, nie traktuje nikogo z góry; bo sprzedawca w supermarkecie sie uśmiecha, a listonosz nigdy nie zawali z awizo. Nieważne czy do supermarketu wejdzie robotnik w odblaskowym ubraniu, czy jakiś garnitur, czy hindus, czy azjata- masz równe traktowanie i jesteś człowiekiem. Niewazne, czy jestes sprzataczką czy kelnerką, jesteś człowiekiem i jestes dumna z tego co robisz a inni cię doceniają i szanują. Szanują! Bo nienawidzę śniegu. Wszystko jest niemal idealnie zorganizowane: masz test prawa jazdy/wizyte u lekarza/jakieśkolwiek sądy/policje/wszystko tłumaczone na x języków i masz prawo darmowo z takich tłumaczy korzystać. Tu jest ramadan festival, polish dumplings festival, santa house, buddah day, italian film festival i to jest traktowane równo. Tu nie ma kiboli; na mecze chodzą rodziny a tramwaje w te dni są za darmo. Tu możesz zwrócić napoczęty krem bo Ci wyskoczyła wysypka albo nie podoba Ci się jednak zapach; albo kurtke bez metki czy stół bez paragonu - wszystko przyją i jeszcze Cię przeproszą. Kanary jeżdzą w unifromach , bo ogól ludzi jest uczciwych i za bilety płac****ijanym kierowcom zabiera się prawo jazdy, a szybkie kontrole pijanych i naćpancyh robi losowo na ulicach robi się bardzo często. Bo tu nie płacisz za podstawówkę czy średnią, a ich poziom, podejście itd przewyższa dziesięciokrotkie Twoje oczekiwania. Nie ma obowiązkowych szkoł prawa jazdy. Nikt na Ciebie nie patrzy jak chodzisz ubrana-czy boso czy w tunice czy upaprana w dresie- żyjesz jak chcesz i nikt Cię nie osądza. Tutaj można się cieszyć życiem i jakością życia. Tu jest się zadowolonym z sytuacji mieszkaniowej, zarobków, pracy, jest się bezpiecznym, ma się wolny czas. Tu...

Gość autorka aa
Ironie zrozumiałam ale uznałam, że chyba jesteś złośliwą zołzą:) Przepraszam za zły osąd. Pomyliłam się:( Bardzo dziękuje za opis nastawienia:) Wnioskuje, że gdybym miała się opierać na Tobie to lecę:) Nie chce pisać o wizie ponieważ nie uważam bym na forum mogła uzyskać jakiekolwiek rewelacje/nowości bardziej wiarygodne od tych które mam od profesjonalistów (prawników, agentów emigracyjnych). O podatku pisałam wywozowym:) Każdy kraj wpuści Cię z pieniędzmi.. nawet w Australii tak restrykcyjnej nie potrzeba żadnych papierów w pewnych warunkach możesz sobie kupować nieruchomości:) Kraje nie chcą wypuszczać kapitału. Ten podatek to wywozowy mnie boli :( Co do zawodu. Chyba na tym właśnie polega moja decyzja..czy zamierzam jeszcze pracować. Nie wiem. Jeśli tak to w tym co robię są dwa miejsca na świecie gdzie jest ciekawie:) W tym Sydney.. właśnie. Jeśli nie zamierzam pracować w zawodzie to Hiszpania ofiaruje to wszystko o czym piszesz...bez procedur, kosztów itd. Wiem, że nikt za mnie nie podejmie decyzji ale czytam za i przeciw..oczywiście nie tylko Polaków:) Bardzo dziękuje za wpis.

Gość ja sie pogubilam kto co tu
Zgadzam sie z no ostro co do Australii! ;) A jaki Ty autorko biznes masz? PEwnie nie zdradzisz ale ciekawi mnie co moze byc tyko w kilku miejscach na swiecie w ogole.. Tak wczesnie chcesz nie pracowac? :)

Gość autorka aa
To nie tak, ze jest tylko w kilku miejscach:-) Chyba wszedzie gdzie cywilizacja jest..tylko tak jak napisalam najciekawiej jest w dwoch miejscach. Biznesu nie podam (jak sie domyslilas) tu na forum ale porownalabym to tak. Jak masz nosic kamyki na budowie to lepiej zeby to byla budowa piramidy w gizie a nie osiedlowego smietnika:-) Z ta praca to jest tak, ze jak dojdziesz do etapu w ktorym juz nie bardzo mozesz sie rozwijac a tylko powielac to co juz rbilas to przestaje byc pasjonujace. I tu jest pies pogrzebany..moge sie rozwijac w Sydney :-) Tylko,ze.. Emigracja to zawodowe cofniecie sie..przynajmniej w moim fachu. Wniosek z tego,ze zeby isc do przodu musze sie sporo cofnac i to bez gwarancji ze sie uda:-( Zastanawiam się czy mi nie szkoda lat:-)

Gość autorka aa
Tak sie teraz zastanawiamy..ny raz zreszta:-) Juz rok debatujemy:-) W sumie to jak mamy (bo to o mnie i mezu mowa) jak mamy nie pracowac juz wogole to w zasadzie w czasie "wolnym" mozemy sprobowac w Australi jak nie bedzie szlo to nic sie nie stanie .. Oczywiscie przy zalozeniu, ze nie wybierzemy sie tam od razu NA STALE..tylko na probe. Wtedy koszty o ktorych pisalam nie wystepuja do momentu uzyskania pewnosci w 100%. Ma to sens?

Gość no ale
Jak zamierzasz się utrzymać w Australii bez pracowania? Możecie spróbować "na próbę" jak piszesz ale co innego być tu na wiecznych wakacjach a co innego normalnie żyć (pracować, wakacjować, dzieci robić i chować, mieć dom). Inne uczucie nawet

Gość marzenia o domu w bondi brzmia
jak z perspektywy turysty ktory nic wiecej wokolo sydney nie widzial ciekawego a wyczytal w wikipedii ze bondi to slynna plaza

Gość na emigracjiiiii
Niesadze zebys w hiszpanii znalazla to samo co w australii, w kwestii jakosci zycia, bezpieczenstwa, czystosci, rozwinietej cywylizacji itd albo braku obrazu polaka-pijaka-klamcy-zlodzieja

Gość zrob ten film ale bez twojej
to prowo

Gość autorka aa
No wlasnie:-) Wyszlo szydlo z worka:-):-):-):-) Widzisz "poprzedniku" jeden z drugim sa tacy ludzie co w wieku 35 nie musza pracowac by zyc:-) Dla ktorych Bondi Beach jest wyborem a nie tylko marzniem:-) Ktorzy mogą być gdzie chcą bo ich na to stać:-) Nie znają Bondi tylko z internetu albo jedoraowej wycieczki tylko poprostu tam pomieszkuja:-) Kiey tylko mają taki kaprys:-):-):-) I zlcliwosci miernoty jak Ty ich nie ruszaja:-) Tak po prostu:-) Gorace pozdrowienia ubilam się i z melbourne:-) Dziekuje ze takie jestescie ..bo tej zlosliwosc***owyzej nie chce znac:-)

Gość autorka aa
Ubilam sie powinno byc "pogubilam sie"..bardzo mila, rzeczow osoba:-):-) Przepraszam za literowke:-( Na swoje usprawiedliwienie mam tylko, ze tablet i dlugie paznokcie:-)

Gość autorka aa
apropo "ten film" ..tam wyzej ktos napisal:-) widzielisci e moze"z kazdym twym oddechem". Teledysk?

Gość gość
ten am ostro cos tam wie, ale wiecej konfabuluje:D

Gość autorka aa
"am" ? nie łapie...:-(

Gość autorka aa
mialo byc " cos" tam:-):-):-):-) zalapalam dopiero:-) niekoniecznie konfabulje ja tez mam same dobre doswiadczenia. :-) dlatego pytam na kafe (miedzy innymi) chcialabym poznac rozne opinie/doswiadczenia/przezycia/wrazenia...

Gość gość
ten na ostro - mialo byc:D

Gość gość
z tymi plotami etc. ma racje. ale juz z tym avizo niekoniecznie:D Potrafia paczke zostawic pod drzwiami na deszczu bez pokwitowania:D Chodzi o to, ze tez sie zdarzaja glupie wtopy.

Gość gość
Ja tez jestem z melbourne. Nie mieszkamy tu długo ale mamy duzo polskich znajomych. oz uwielbiamy i nie wyobrażam sobie życia gdzie indziej

Gość gość
zalezy jak paczka zostala wysalana! niektory listonosz moze zostawic pod drzwiami bez podpisu klienta a po niektore zostawia ci "card" i musisz isc na poczte.. ja lubie tych listonoszy na motorach w jaskrawych ubraniach :))))) co mi sie nie podoba, to ze teraz zmienili i gdzies od roku do najlbiszego miejsca odbierania paczki mam z 8 km (co odczulm bardzo jak mi auto siadlo raz..i dwoma autobusami sie tam przesiadac trza;p)a wczesniej to byla moja lokalna poczta. no ale koszty tna..

Gość gość 222
to ja pisalm powyzej - nie mylic z gosciem ktory ma duzo polskich znajomych. swoja droga ja tez z polakami tu nie trzymam , polak polakowi wilkiem za granica, az strach , nie poznlm nikogo tu jeszce z kim chce utrzymac kontakt.. autorko azjaci lepsi niz tacy polacy, duzo ich, na poczatku to dla mnie tez byl szok ale teraz widze ze ludzie jak kazdy inni i fajni sa i poza tym nie mozn ich do jednego wora wsypywac oni sa z roznych krajow i sami dla siebie sa obcokrajowcami a my ich traktujemy jak skosnooka masa;)

Gość na emigracjiiiii
zazdroszcze Ci ze w wieku 35 lat juz mozesz nie pracowac. ja mam mortage na kolejnych 15 lat (mam 27) a pewnie i potem ebde pracowac...niewiele mam odlozone na stare lata ;p nim tu wyjechalam czytalam fora np gazeta pl i inne polinijne i szczerze mowiac rzeczywistosc jest lepsza niz tam narzekaja,opisuja,strasza,gderaja,zlosliwosci sobie pluja w twarz itd; polonia juz tak moze ma ;p serio tu sie zyje dobrze,ale nie mam porwonania do szwajcarii/niemiec gdzie jestes i twojego poziomu zycia tamze , tu jest fajnie a odleglosc nie jest juz problemem - loty tanieja, za 1300 AUD kupisz teraz return na promocjach i mozna spokojnie nawet na tydzien do europy jechac jak trzeba; wg mnie hiszpania sie nie umywa ale znam ja tylko turystycznie(i juz bym wolala wlochy, gdzie mniej migrantow/cwaniakow/zlodziei na ulicach i czysciej ;p ) pozdrawiam! daj znac jaka decyzje podejmiesz i wogole ,, powodzenia