Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

JAKIE CIASTA I SAŁATKI ROBICIE NA SWIETA

Polecane posty

Gość gość

pytam, bo moze cos od was scigne, bo ja od kilku lat to samo robie

Gość gość
Ja piekę tylko pierniczki i tartę z orzechami z dużą ilością miodu, natomiast na Święta u moich rodziców będzie sałatka jarzynowa i sałatka z tuńczyka, a z ciast: makowiec, piernik, piegusek, keks i kruche rogaliki z masą z suszonych śliwek (chyba że mama zaszaleje i jeszcze coś zrobi) :D A na Sylwestra, którego też zawsze spędzamy u rodziców robię ciasto bananowe bez pieczenia i torcik bezowy z mandarynkami a i sałatkę z selera ze słoika.

Gość gość
Ciasto - krowke i kremowke, kupie jeszcze sernik. Salatki- warzywna, gyros, z czerwonej fasoli, hawajska

Gość 1234gosc5678
sałatki:gyros, pieczarkowa i warzywna ciasta: tylko 3 bita robie sama, mam zayebisty przepis:) 3 rodzaje kupuję(makowca, roladę śmietanową i pleśniaka)

Gość gość
Ja robię tylko warzywną sałatkę i sernik Poproszę o przepis na pieczarkową sałatkę jak można .

Gość gość
Nigdy na żadne święta niczego nie zrobiłam, zawsze jadę na gotowe i wracam ze słoikami ;)

ja robię w tym roku snickersa, tiramisu, szarlotkę i oczywiście pierniczki (już zrobione;)) a z sałatek - sałatka z tuńczyka, sałatka z wędzonego łososia i czerwonej fasoli i sałatka z kurczaka z brokułami

Sałatka jarzynowa, śledziowa z czerwoną fasolą i jeszcze jedna, ale szukam inspiracji, może ta pieczarkowa?? Jak robicie? A z ciast będzie piernikowe ciasto na ciepło z creme fraiche, sernik i makowiec.

Gość gość
Jak to jest z tymi ciastami? Je się czy się nie je w Wigilię?

Gość jasminne iiii
nigdy w zyciu nie upiekłam żadnego ciasta, pójdę do cukierni i jakieś kupię, a sałatka będzie gyrosowa.

Gość gość
Ja pięke tort ferrero, sernik kupie makowiec i roladę bezowa. Do tego stara komunistyczna sałatka jarzynowa, ryby biała kiełbaska

Gość gość
Piernik (już zrobiony), keks (zrobię jutro) i drobne kruche (zrobię w poniedziałek). A sałatka jedna makaronowa z szynką dojrzewającą, oliwkami, papryką i winegretem na occie balsamicznym a druga z bobu z fetą, jajkami i zieleniną (sos z soku z cytryny, oliwy i czosnku).

Gość Ewe1234
Makowiec,3 bit,szyszki,sernik,bigos z grzybami i sliwkami,lazanki z kapusta,pierogi,uszka i barszcz buraczany,grzybowa,salatka pieczarkowa,jarzynowa,serowa,sledziowa,śledzie w oleju z jablkiem,ryba po grecku,ryba słodko kwasna,karp smazony,kutia z pecaku,no a reszta to zależy co kto przyniesie :) wszystko zawsze robimy sami :) przecież to najwieksza frajda

Gość u mnie w domu sa zupelnie
inne zwyczaje, salatki to jemy na co dzien, w Wigilie i swieta na stol wjezdzaja tradycyjne potrawy, no chyba, ze kilka rodzajow sledzi na zimno (np. z jablkami i cebula, w pomidorach) mozemy uznac za 'salatki'. Z ciast - piernik, makowiec, pierniczki, moze bedzie tez sernik (ale czesciej pieczemy go na Wielkanoc).

Gość ex_debill_znowu_po
w tym roku robię seromak po raz pierwszy, sałatke z ryb, ale bardzo prostą - ryba, cebula, przecier, przyprawy, trochę ketchupu, coś tam jeszcze (nie pamietam teraz) - kiedyś mi bardzo smakowało i specjalność zakładu knysze - niby nie w temacie, ale z ciasta drożdżowego, więc napisałam;)

Gość porannarosaaa
sałatka gyros, z tuńczyka, śledziowa. Ciasta to Snickers i Sernik królewski. Wsio.

Gość gość
***orzechowiec, sernik gotowany, makowiec *** zwykła jarzynowa, śledziowa

pierniczki - ciasto gotowe z ikei ;) karpatkę sałatek nie robię, bo nie lubię na sylwestra wg mojej z meżem tradycji ciasto z coca-colą

Gość gość
jak mozna nie lubiec salatek?

Gość gość
Ja robie tort makowy i sernik

Gość gość
gość Jak to jest z tymi ciastami? Je się czy się nie je w Wigilię? .. Generalnie u mnie zawsze było tak, że na Wigilię się ciast nie je, chyba że dzieci jedzą pierniczki. Ze słodkości na Wigilię się je np. kutię, łazanki z makiem, makiełki i inne takie Ciasta są dopiero na Boże Narodzenie. Natomiast w dzisiejszych czasach to na Wigilię można nawet mięso jeść, więc każdy robi i je co chce. Tak samo dziwne mi się wydaje robienie na Boże Narodzenie serników, bo przecież sernik to tradycyjne ciasto wielkanocne :o Ale jeśli ktoś nie lubi ciast typu makowiec, piernik a jada chętnie sernik to nie ma co się specjalnie spinać ;)

no normalnie, surówki ok, ale sałatek nie lubię i tyle. Pewnie bierze się to z tego, że przeważnie (choć nie zawsze) sosy do salatek sa na bazie majonezu, a ja majonezu nie lubię bo mam po nim zgage ;) choć dla męża czasem robie z tuńczyka. a kiedyś jadłam taką zlotą salatkę z sera żółtego, ananasa, kukurydzy i czegoś tam i była ok.

Gość gość
ja sałatkę pieczarkową robie tak: -gotuje pieczarki i kroję w kostkę,dodaje groszek,jajko,szczypior,sól,pieprz i majonez. Pychotka

Gość gość
to tylko dwa dni,nigdy nie robię sałatek , jemy własnoręcznie robiona paprykę, grzybki, ogórki, oliwki.Zawsze kupuję wiejską wędlinę - wędzony schab, kiełbasa wiejska, boczek, głowizna.Piekę dwa ciasta - nie więcej. Jak to zjemy to jest cud, dlatego nie robię sałatek - to już za dużo dla naszego żołądka.

Gość gość
My wyroby i mięsko mamy z własnego świniobicia. A ze słodkiego, to robimy sernik, makowiec i fale Dunaju:) mniam, mniam:)

Gość gość
ja nic nie robie a wy zryjcie i wam tylko dupska rosna:D

Gość gość
jestem szczupłą osobą i z żarciem nie mam nic wspólnego, ale strasznie nie lubię skąpych ludzi pozdrawiam

Gość gość
niech rosną od tego są, a Ty zazdrościsz? To zeżryj też coś i niech Ci zadek tyje! Żyje się tylko raz i trzeba z tego życia korzystać.

Gość gość
"sałatek nie lubię bo są z majonezem"... No jak innego sosu oprócz majonezu nie znasz to faktycznie masz problem... A choćby parę wpisów wyżej dziewczyna podała dwa przepisy na sałatki bez majonezu (którego pewnie też nie lubi).