Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona On i ono

Welon na ślub kościelny

Polecane posty

Gość Ona On i ono

Witam, Chciałabym zasięgnąć waszej opinii. Otóż, rok temu wraz z moim obecnym już mężem ustaliliśmy datę ślubu kościelnego na rok 2014. W między czasie zaszłam w ciążę - szybko ustaliliśmy datę ślubu cywilnego, niestety kościelnego nie udało nam się przyśpieszyć z powódek finansowych. Niestety w 2 miesiącu ciąży trafiłam do szpitala, ciąża była zagrożona- musiałam leżeć całą ciąże... Ślub cywilny wzięliśmy w 3 miesiącu po porodzie. Za niedługo Nasz ślub kościelny. I tutaj zaczynają się schody... otóż, już wcześniej wymarzyłam sobie swoją ukochaną, najpiękniejszą suknie ślubną wraz z pięknym długim welonem... No właśnie... welonem. Bardzo mi na nim zależy, bo stanowi cudny dodatek do tej sukienki - w zasadzie nie wyobrażam sobie go nie ubrać... Mój mąż też uważa, że skoro mi się podoba tak bardzo to powinnam go założyć. Koleżanki mówią to samo - ale! Ale rodzina jak to usłyszała to prawie zamarli... Każdy chodzi i mówi mi, że absolutnie nie wypada aby kobieta po ślubie cywilnym z dzieckiem ubrała welon na ślub kościelny! Że jest to niedopuszczalne i skandaliczne... tak samo żadna biała suknia !!!! Mam pójść do ołtarza w beżowej albo ecri z kwiatem we włosach... żadna inna opcja nie wchodzi w grę, bo to śmiech na sali.... Proszę napiszcie swoje opinie... co zrobiłybyście na moim miejscu?

Gość gość
nie słuchaj głupich gadek tylko jeśli chcesz to biala suknia i welon i nie zawracaj sobie glowy pierdołami.A te stare ciotki itp....to niech sobie przypomną ile z nich z brzuchem bralo slub i co wtedy to welon może być?chore

Gość starokractwo
no właśnie wiele moich koleżanek uważa tak samo. Mówią, że welon to symbol czystości... ale zastanówmy się i pomyślmy tak szczerze ? Czy faktycznie brałyście ślub nie współżyjąc przed ślubem ? Myślę, że niewiele osób podniesie rękę do góry... Idąc dalej, zatem większość kobiet bierze ślub kościelny żyjąc już w grzechu - uprawia przecież seks z narzeczonym. Czy zatem taka kobieta zasługuje na ten welon ? Idąc rozumowaniem symboli - nie. A zastanawiając się dalej - czy kobieta, która ma dziecko jest gorsza od tych które współżyły z mężczyzną przed ślubem, ale dziecka nie mają? Jeżeli ktokolwiek odpowie tak, to wychodzi na to, że dziecko jest owym grzechem ! Zastanówmy się więc, czy dziecko na pewno jest grzechem czy darem od boga ? A teraz odpowiedzmy na pytanie, która kobieta ma większe prawo do welonu ?

Welon to symbol czystości i dziewictwa i zapewne wszystkie panny młode z welonem, bez dzieci to dziewice :P hahaha nie słuchaj biadolenia zakładaj welon koniecznie! To jest Twój dzień i masz prawo nawet kowbojski kapelusz przywdziać jak Ci się podoba. Zapytaj tych moralistów czy wiedzą co oznacza welon i czy wszystkie panny się stosują (czytaj - nie bzykają się do ślubu) :P

Gość gość
idz tak jak chcesz, to twój dzień i jedyny w życiu! Drugi raz już tego nie zrobisz!

Gość gość
a ja dam wam fajny przykład. Znam pannę, która bzykała się chyba z każdym w mieście...nie wiem czy istnieje taki, który by jej nie obracał... Usunęła ciążę 3 razy po wpadła na imprezie Bóg jeden wie z kim... Później wzięła ślub i do ołtarza pognała w białej długiej sukni z welonem i nikt się nawet słowem nie odezwał, aby było coś nie tak. Inna sytuacja - znam osobiście parę- mega fajni i sympatyczni ludzie. Do kościoła raz chodzili raz nie- chyba jak każdy xD Jednak żyli razem, zawsze razem - za sobą murem. Ona zaszła w ciążę, ale z przyczyn zdrowotnych - podobnie jak u autorki wzięli ślub po narodzinach dziecka. Ona ubrała biały welon, i co? Całe miasto huczało, że laska zwariowała chyba..... Szczerze mówiąc jak dla mnie to żałosne ! Bierzcie śluby w czym chcecie, ale jak oceniacie innych to chociaż sami świećcie przykładem....

Gość gość
Dzisiaj slub koscielny to w sumie szopka a nie wymog serca i wiary. To nie te czasy, kiedy slub koscielny otwieral mlodym droge do prawdziwej wspolnoty. A poniewaz to i tak tylko szopka to ubierz sie jak chcesz. Ksiezulo w koncu inkasuje niezla kase za ten krotki pokaz wiec masz prawo (w koncu placisz) ubrac sie w biala suknie i w bialy welon. Milej zabawy na weselu :-)

Jak chcesz to możesz mieć nawet 10 metrowy welon z trenem! Niech się jebną w czoło takie moralistki. Sama brałam ślub już nie jako dziewica, a welon i biała suknia były. Byłam w czerwcu na weselu kuzynki męża. I wiecie jaką szopkę zrobiła? Ona wzięła ślub cywilny, urodziła dwoje dzieci (2 lata i rok), z facetem mieszka już 5 lat, a przywdziała suknie z trenem, welonik i wychodziła z domu od rodziców, tak jakby mieszkali osobno z mężem i on jeszcze ją od teściów wykupywał! Myślę sobie OK, trochę to dziwne, ale OK. Dostaliśmy płytę z wesela. Wszystkie sceny z ich dziećmi wycięte. Tak jakby nie było dzieci. To jest dopiero chore. Nie ta biała suknia i welon, a udawanie.

Gość gość
Powinnaś zrezygnować i z welonu i z białej sukni. Nie wypada.

Gość gość
Ja byłam rok po cywilnym i nie miałam welonu a suknia byla kremowa. DLa mnie welon i biała suknia jest zarezerwowana dla kobiet które zachowały czystość do ślubu.

Gość gość
Moja znajoma nie przyznala sie nikomu ze jest w ciazy i w tajemnicy urodzila dziecko i dopiero wszyscy sie dowiedzieli. Pol roku po tym wydarzeniu poszla do oltarza w bialej sukni z welonem i nikt ani nie pisnal. Po co w ogole rozmawiasz o tym jak bedziesz ubrana. Wybierz kreacje i olej stare baby.

Gość gość
mojej koleżance ksiądz od razu powiedział, ze jak przyjdzie w welonie to sam osobiście jej go zdejmie. miała dziecko już ponad rok chyba

Gość gość
gość mojej koleżance ksiądz od razu powiedział, ze jak przyjdzie w welonie to sam osobiście jej go zdejmie. miała dziecko już ponad rok chyba x x welon to ozdoba do sukienki,dziewictwo oznacza przepasanoe czerwona wstazka. x a dla ksiedza zdielabym welon jak mi udowodni ze jest prawiczkiem:O

Gość gość
welon to symbol czystosci a Ty jako juz matka chcesz sobie welon zakladac? :D :D:D Ja bym chyba pekla ze smiechu gdybym w kosciele taka zobaczyla. :D

Gość gość
welon symbolizuje czystość...

Gość gość
Welon juz masz w postaci dziecka

Gość gość
jaką czystość niby symbolizuje welon????!!!!! macie ciulowe informacje :) a co coś na głowie do czystości ?! welon na głowie panny młodej ma za zadanie (według pradawnych wierzeń az po dziś) odpędzić wszelkie złe moce i energie od Pani młodej. Tak jak dziecku wiąże się wstążeczke żeby ktoś nie pozazdrościł i rzeucił zły urok tak Pani młodej zakłada się welon. śymbolem czystości i dziewiczości jest śnieżnobiała suknia ślubna a nie welon. A księdza trzeba było by się zapytać od kiedy to w kościele katolickim zwracana jest uwaga na obrzędy staropolskie???

Gość gość
Popatrzcie na śluby celebrytek , żadna z dzieciakami nie szła do ślubu w welonie. Ale do tego trzeba miec klasę :(

Gość gość
hahahaha a to tamto bo celebrytki hahah może ty jeszcze bravo czytasz haha! celebrytki śluby mają na pokaz

Gość gość
ja bym poszła w welonie jak by mi się podobał

Gość gość
gość z 2013-12-22 14:37:21 ; dokładnie zgadzam się z tą informacją. Welon miał chronić Pannę młodą przed demonami. Natomiast śnieżnobiała suknia ślubna symbolizuje dziewictwo. Stare baby dopowiedziały sobie inną symbolikę welonu. Zauważcie, że czasy się zmieniły - kiedyś kobieta szła do ołtarza jako dziewica mając najczęściej 16 lat i najczęściej wtedy poznawała swojego przyszłego męża. A dzisiaj ? Dzisiaj moje drogie panny każda zna wcześniej swojego męża, najczęściej będąc z nim już wiele lat przed ślubem, przechodząc także przez okres narzeczeństwa. Czym to skutkuje ? A może tym, że mam mnóstwo koleżanek, mnóstwo kolegów - i nie znam żadnej pary, która by czekała ze współżyciem do ślubu. Mało tego, większość tych par już od dawna ze sobą mieszka. Dlaczego zatem większość z Nich idzie do ślubu w białej sukni z welonem ? Może dlatego, że te symbole odeszły do lamusa, a stały się po prostu tradycją. Po co więc nękać kobietę, która urodziła dziecko i dała swojemu mężowi najpiękniejszy dar jaki mogła, skoro jej koleżanki lepsze nie były, lecz w ciąże nie zaszły ?

Gość gość
dziewczynki nie pozabijacie sie i ten welon:P Kazdy zrobi szopkę jaką uważa

Gość gość
Tak wszystkie przelecone tłuki nie maja prawa do welonu tak było , jest i będzie ;)

Gość Ona On i Ono
Zgadzam się z większością z Was. Prawda jest taka, że dzisiaj nikt nie czeka z dziewictwem do ślubu. Często kobieta m wielu partnerów w łóżku zanim w ogóle wyjdzie za mąż. Mówi się, że biała sukienka i welon zarezerwowane jest dla dziewczyny, która jest dziewicą i nie mieszka przed ślubem z narzeczonym. To wszystko to tylko gra pozorów, bo prawda jak wszystkie wiemy jest z goła inna, ale jest jeden haczyk ! Nikt nikomu do łóżka nie zagląda - dlatego pozór czystości gdzieś tam jest.. Natomiast kobieta z dzieckiem ma już naoczny dowód grzec****akim jest dziecko. Morał jest taki, że wszyscy grzeszą, tylko to niektórzy się dobrze ukrywają, a inni się wydają. Jeżeli welon i suknia ślubna zarezerwowana jest dla dziewicy - to powiedzmy sobie szczerze, że nie powinno się ich już szyć i zakładać.

Gość gość
ja mialam i biala suknie i dłuugi welon majac juz dziecko, moje 2 znajome tez wiec rob tak jak sobie wymarzylas a ludzie i tak zawsze beda gadac jak nie tym to o czyms innym:D

ty masz prawo pójść do slubu i w kowbojskim kapeluszu czy w koronkowym welonie ale rodizna ma prawo mieć swoje zdanie na ten temat . I żadne z twoich usprawiedliwień tego nie zmieni .

Gość gość
Utoreczko biedactwo taki masz dylemat to tylko pozazdroscic. A doradzić ci jaka bielizne pod suknię masz zalozyc??? podwiązke juz zakupilas a dziecko jak ubierzesz pomyslałas o tym czy tez mamy ci doradzic. Na ten dzin wypada ci okres? i tez nie bedziesz wiedziec co masz zrobic

Gość gość
Miałam welon na ślubie. byłam w 6 miesiącu ciąży. nikt nie robił uwag.

Gość gość
autorko nie przemuj się masz większe prawo do welonu niż laski które wspolzyly a nie sa w ciąży ,bo one nie dość ze sypialy z facetem przed slubem to jeszcze stosowaly antykoncepcje...to jest twój dzień i twój wybor jak chcesz wygladac reszta się nie liczy