Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OnaZwariowana25

MIESIĄCZKA PO ESCAPELLE

Polecane posty

Gość OnaZwariowana25

Hej, mam pytanie odnośnie miesiączki po tabletce escapelle. Ostatni okres miałam 30 listopada, tabletkę wzięłam 17 grudnia, a dzisiaj dostałam okres - jest 23 grudnia (może warto zaznaczyć, że jest on mało obfity) Dodam, że obecnie jestem prawie 3 miesiące po porodzie, wcześniej cykle miałam co 32 dni. Wiem, że po porodzie wszystko się zmienia i mogę mieć zupełnie inny rytm, ale wychodzi na to, że obecnie miałam tylko 24 dni cyklu. Zastanawiam się czy to normalne. Czy to okres, czy tylko plamienie i jutro się skończy ? Problem leży w tym, że w 1 dniu cyklu powinnam przykleić plaster antykoncepcyjny i za bardzo nie wiem co teraz robić.

Gość gość
zobacz sobie co masz w ulotce escapelle: "Możliwe skutki uboczne: Bardzo często: krwawienia nie związane z miesiączką, nudności, ból głowy, nudności, ból podbrzusza, uczucie zmęczenia. Często: tkliwość piersi, opóźnienie miesiączki o ponad 7 dni, nieregularne krwawienie i plamienie, zawroty głowy, biegunka, wymioty. " Więc to wcale nie musi byc okres.

Gość gość
brałam escapelle dwa razy i kilka dni po wzięciu występowało plamienie, a okres właściwy miałam mocno spóźniony.

Gość OnaZwariowana25
no tak, ale ja tabletkę brałam 7 dni temu, więc myślę, że plamienie by już wystąpiło.. chociaż nie wiem Natomiast na ulotce przeczytałam też, że może ona opóźnić jak i przyśpieszyć okres. Także jeżeli miałabym cykl 28 dni to chyba spokojnie 4 dni wcześniej mogłabym dostać... Pytanie tylko jaki mam teraz cykl po tej ciąży....

Gość gość
A miałaś wcześniej okres już po porodzie czy nie? Bo u mnie zanim okres wrócił to przez 2 miesiące pojawiło się krótkie plamienie. A dopiero potem pojawił się okres.

Gość gość
To najwyżej zabezpieczajcie się jeszcze prezerwatywami a z plastrem poczekaj do następnego okresu, jak już będziesz pewna, że to na pewno okres. A dodam, że ja przed ciążą cykl jak w zegarku, a po porodzie przez 2 lata okres przychodził kiedy chciał, raz na kilka miesięcy, teraz od około pół roku jest regularny, ale bardzo łatwo go rozregulować, np. antybiotyki czy coś w tym stylu.

Gość gość
A z tym Twoim cyklem 24 dniowym to jeszcze C***owiem, że ostatnio jak brałam antybiotyk to okres mi się spóźnił tydzień, a następny przyszedł tak jak powinien i też wtedy miałam cykl 24 dniowy.

Gość OnaZwariowana25
tak miałam już jeden okres po porodzie, ale był tylko jeden więc nie mam pojęcia ilu dniowy mam teraz cykl... W sumie krwawię dzisiaj cały czas, brzuch lekko pobolewa... no sama już nie wiem. A co się stanie jak założę teraz plaster, a np. za tydzień dostanę właściwy okres ? Plaster nie będzie działał czy jak ?

Gość OnaZwariowana25
mam już dość stresowania się na gumkach... jakoś mi chyba nie sprzyjają ;/ Ostatnio Nam pękła dlatego szybko pobiegłam po escapelle.... Kiedy poczęła się moja córeczka to też gumka pękła.... Naprawdę nie chcę już słuchać o gumkach... dlatego zależy mi na szybkim zaaplikowaniu plastra.

Gość gość
Ja jak pytałam o antykoncepcję po porodzie, a miałam nieregularny okres to mój ginekolog powiedział, że właściwie to trzeba zaczynać od pierwszego dnia cyklu tylko dlatego, że antykoncepcja zaczyna działać po jakimś czasie i powiedział mi, że mogę zacząć w każdej chwili, ale przez okres 10 dni(nie pamiętam dokładnie ilu) jestem jeszcze niezabezpieczona i najwyżej dodatkowe zabezpieczenie wtedy stosować w postac**prezerwatyw.

Gość OnaZwariowana25
aha rozumiem, czyli w zasadzie mogę przyklejać plaster i patrzeć co się dzieje dalej. W tym czasie nie będę jednak współżyła i tych gumek używała... wolę poczekać i mieć już święty spokój. Ale powiedz mi jeszcze jak to jest kiedy dostałabym okres za tydzień? Mam odkleić plaster i poczekać 7 dni do następnego, czy jak ?

Gość gość
Nie mam pojęcia, może przedzwoń do swojego gina? Plamisz tylko czy masz krwawienie?

Gość gość
Bo jak masz krwawienie to ja bym przykleiła ten plaster, a jak tylko plamisz to nie.

Gość OnaZwariowana25
no chyba to jednak bardziej przypomina plamienie, ale z drugiej strony ja miałam tak zawsze 1 dnia miesiączki. Nie wiem, ale chyba poczekam do jutra i zobaczę - na ulotce plastrów pisze, że mogę zaaplikować 24 h po pierwszym dniu krwawienia, także jutro się przekonam, czy to okres czy jednodniowe plamienie. A powiedzcie mi proszę jak to jest dokładnie z tymi plastrami ? Bo będę ich używać dopiero pierwszy raz, a na ulotce jakoś to dziwnie pisze wszystko.... Mam je przykleić pierwszego dnia np. w poniedziałek, następnie po 7 dniach w poniedziałek, później 3 plaster także w poniedziałek a po 4 tygodniach mam zrobić przerwę, potem jest krwawienie i po tygodniu przerwy znowu plaster w poniedziałek ? Nie wiem, brał t o ktoś kiedyś... ? Sorki ale nie jestem kumata w tym...

Gość gość
A jak Twój gin Ci to tłumaczył? Ja polecam krążek antykoncepcyjny jeżeli nie lubisz tabletek, albo masz problem, żeby pamiętać brać je regularnie a jak nie chcesz już rodzić to spiralka. A jak miałaś dobieraną tą antykoncepcję? Bo mój gin bardzo nie poleca zastrzyków i plastrów.

Gość OnaZwariowana25
a co to jest ten krążek ???? Na czym to polega, bo pierwsze słyszę. Powiedziałam ginekologowi, że zapominam o tabletkach i nie jest to dla mnie dobra forma antykoncepcji, dlatego polecił plastry. Coś mi tam tłumaczył, ale przyznam szczerze, że wtedy byłam po felernym wypadku łóżkowym, kiedy pękła nam gumka i myślałam tylko o tym, żeby już wziąć tą tabletkę 72h po. Czytałam na ulotce plastrów jak tego używać, ale już sama nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam

Gość gość
A krążek to coś takiego co aplikujesz sobie jak tampon na 21 dni i działa jak tabletki z tym, że nie musisz ich łykać, dobre też jak ma się problemy z żołądkiem, to jest dokładnie to samo co tabletka, ale jak już pisałam w innym miejscu i nie musisz codziennie o tym pamiętać. :P

Gość OnaZwariowana25
aha rozumiem, a to się tam rozpuszcza tak? Nie ma problemów we współżyciem później ? Może faktycznie warto też o to zapytać. A powiedz mi, czemu Twój gin nie poleca plastrów ? Mało skuteczne jego zdaniem czy jak ?

Gość gość
To się nie rozpuszcza, tylko codziennie uwalnia dawkę hormonów, możesz z tym współżyć, myć można tylko i wyłącznie w zimnej wodzie, bo pod wpływem ciepła uwalnia hormony. A plastrów i zastrzyków nie poleca ze względu na skutki uboczne, tabletki czy krążek możesz w każdej chwili odstawić, a z plastrem czy zastrzykiem to musisz czekać, aż skończy się jego działanie, tak mi to tłumaczył.

Gość gość
W razie co, to teraz uciekam, będę wieczorem. :)

Gość OnaZwariowana25
aha rozumiem, z tym, że my obecnie nie planujemy drugiego dziecka. Niestety pojawiło Nam się kilka problemów po porodzie i walczymy o to, aby było wszystko okey dlatego nie ma mowy o drugim dziecku obecnie :( Zastanawiałam się nawet nad spiralą, ale słyszałam że bardzo bolesne jest jej założenie i trochę się tego boję...

Gość OnaZwariowana25
Hej, piszę ponieważ może kiedyś innej dziewczynie się przydadzą takie informacje. Otóż - okazało się, że mam miesiączkę jednak. Pierwszego dnia krwawienie było bardzo skąpe, drugiego i trzeciego natomiast bardzo obfite. Okres trwał tylko 3 dni, ale czytałam, że to jest też normalne i częste. Także plaster już zakleiłam ;)

Gość julita788
Zawsze możesz zapytać Pani doktor na stronie, dotyczącej antykoncepcji po - www.wpadka.pl