Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

białko w moczu w ciąży

Polecane posty

Gość gość

czy ktoś miał? ja mam 1,5 mg/100

Gość gość
Ogolnie bialko w moczj to nic dobrego. Proponuje udwiedzic w miare szybko kekarza

Gość gość
A ciśnienie jakie masz?

Gość gość
gdy ja tak miałam, to się nazywało zatrucie ciążowe, do lekarza trza by.

Gość gość
128/71 więc raczej w normie

Gość gość
tu nie ma nic napisane o normie

Gość gość
nie ma czegoś takiego jak norma białka w moczu bo normalnie nie ma go tam wcale. "Białko Wg National Kidney Foundation występowanie białka w moczu nie jest stanem prawidłowym i powinno być znakiem ostrzegawczym dla lekarza. Pojawienie się białka w badaniu ogólnym moczu (typowe badaniami diagnostycznymi nie wykrywają fizjologicznych ilości białka lub znajduje się ono na granicy czułości stosowanych testów) może oznaczać, że został przekroczony próg nerkowy dla białka. Utrzymywanie się obecności białka w moczu sugeruje uszkodzenie kłębuszków nerkowych. Białkomocz czyli wydalanie białka nawet do kilkudziesięciu gramów na dobę dotyczy zwykle chorób nerek i dróg moczowych. Pojawienie się białka w moczu może mieć podłoże przednerkowe (obecność we krwi białek niskocząsteczkowych takich jak hemoglobina, mioglobina, białko Bence-Jonesa, gorączka, zastoinowa niewydolność krążenia), nerkowe ( uszkodzenie kłębuszków nerkowych, upośledzenie resorpcji białka w cewkach, czynnościowe takie jak białkomocz ortostatyczny oraz powysiłkowy) lub pozanerkowe (zapalenia dróg moczowych, dodatek wydzieliny z pochwy, choroby prostaty). Istnieje także tak zwany białkomocz fizjologiczny obserwowany u kobiet w ciąży, po dużym wysiłku fizycznym oraz u osób z gorączką [1, 4]. Wyniki uzyskane za pomocą pasków diagnostycznych mogą być oznaczone jako negative, nieobecne, trace, ślad lub pólilościowo za pomocą plusów: 1+,2+,3+,4+. Jeżeli pojawia się anormalnie wysoki poziom glukozy w moczu lekarz zazwyczaj zleca powtórzenie badania. Powtórzenie się wyniku skłania ku wizycie u nefrologa."

Gość gość
dzieki za odp

Gość gość
Ja miałam białko w moczu prawie cała ciąże .U mnie było to spowodowane kamicą nerkową i zapaleniami dróg moczowych.