Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

TARCZYCA po ciąży

Polecane posty

Gość gość

Wynik TSH 4,830 gdzie norma to od 0,270 do 4,200 Mam nadczynność czy niedoczynność tarczycy?

Gość smutnaAsia
niedoczynność

Gość gość
jeśli miałaś tarczyce w ciąży to zależy ile po porodzie robiłaś badania, bo już nie pamiętam ale chyba miałam je powtórzyć dopiero po połogu

Gość gość
W ciąży nie miałam problemów w tarczycą, wszystkie wyniki przez całe 9 miesięcy miałam książkowe. Teraz jestem 4 mc po porodzie, wybrałam się do lekarza bo ciągle jestem zmęczona, poce się strasznie przy jakichkolwiek czynnościach, na zmiane jest mi zimno lub gorąco, czasem z byle powodu staje się nerwowa, jestem ciągle niewyspana. Lekarka dała mi skierowanie na badania. Dziś odebrałam wyniki i wszystko poza TSH mam prawidłowe.

Gość gość
a ile masz lat? bo twoje objawy wskazują na przekwitanie, o ile jesteś 30+

Gość gość
przekwitanie...buahahah, tępoto wyzej te objawy to ewidentnie tarczycowe są..:D

Gość gość
TSH należy badać najwcześniej pół roku po porodzie do tego czasu często występuje zapalenie tarczycy. Jest to normalne u wielu kobiet, związane ze zmianami hormonalnymi. Ja tak miałam po pół roku wszystko się unormowało, wcześniej wyniki też były kiepskie. Ale jak masz wątpliwości lepiej skonsultuj się z endokrynologiem.

Gość gość
mam 22 lata...

Gość gość
Lekarka też mi powiedziała, że co do tarczycy to po poł roku po porodzie ale tak jak mówie, odebrałam wynki i TSH wyszły nieciekawie dlatego zaczęłam się martwić

Gość gość
Poczekaj jeszcze te dwa miesiące i powtórz badanie, po co pakować się hormonami jak samo się może unormować za dwa miesiące. Ale to twoja decyzja. Zresztą nie wiem czy karmisz piersią ? bo jeśli tak to nie można brać hormonów podczas karmienia...

Gość gość
Karmiłam ponad 2 mc piersią :( teraz dzidziuś jest na mm

Gość gość
Ja miałam przed porodem TSH 1.5. 4 miesiące po porodzie 0,009 i teraz minęlo 5 miesiąc i TSH wynosi 0.560. Dzisiaj byłam u endo i czekamy jeszcze 2 miesiące i dopiero w 7 miesiącu po porodzie zdecyduje o leczeniu ponieważ na usg tarczyca troszkę kiepsko wyglada ale samopoczucie mam dobre. Wsponinala o hashimoto. Właśnie że względu na to że karmie kp narazie czekamy. Do roku od porodu jest szansa że wszystko się unormuje ale zdarza się że nie.

Gość gość
Ja miałam podobny wynik i objawy. Badania robiłam pół roku po porodzie. Okazało się,że mam niedoczynność tarczycy i walczę z nią do dziś- a minęło już 1,5 roku. Skonsultuj to z lekarzem. Najwyżej każe Tobie potwierdzić wyniki jeszcze za jakiś czas.