Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Antek3

Antydepresanty a objawy somatyczne nerwicy lub depresji

Polecane posty

Gość Antek3

Witam wszystkich forumowiczow. Choruje na nerwice badz jakis zespol depresyjny...mam przy tym caly szereg objawow somatycznych takich jak: zawroty glowy, zmeczenie, oslabienie, brak koncentracji... i moje pytanie brzmi czy stosujac antydepresanty to powinien poprawic sie jedynie nastroj czy rowniez te leki dzialaja lub powinny dzialac na objawy somatyczne? dodam ze biore od 3-mcy Asertin i Sulpiryd w dawce po 100mg i nie czuje poprawy zabardzo nastroju oraz te objawy somatyczne nie znikaja.... prosze o Wasze rady pozdrawiam Andrzej 22 lat.

Gość gość
Andrzeju chodzisz do lekarza regularnie bo przecież leki masz na receptę, zapytaj lekarza, nikt tutaj przez neta i na tym forum [ zwłaszcza :-P] nie poradzi lepiej niż Twój lekarz prowadzący

Gość Antek3
no owszem...ale moim zdaniem biorac tyle czasu takie leki powinny juz dzialac...no chyba ze sa kompletnie zle dobrane.... a wizyte kolejna mam dopiero w lutym....

Gość gość
może i nie są dobrze dobrane ale niestety sam ich nie możesz odstawić i albo przyspieszysz wizytę albo poczekasz jeszcze trochę zanim odczujesz poprawę. czasami tak jest w leczeniu depresji, na efekty czeka się nieraz i pół roku

Gość gość
mi antydepresant na zmeczenie raczej nie pomogl, ale psychicznie poczulam sie silniejsza.

Gość gość
Moze sam je odstawić,przeciez sam je zaczał brac,niky go nie zmusi zeby brał taka silna chemie,która i tak nie pomoze a zaszkodzic moze

Gość gość
sam nie odstawiaj, bo ten lek trzeba odstawiac stopniowo, innaczej mozesz miec bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Ten lek powinien zaczac juz wyraznie dzialac po kilku tygodniach a po 3 miesiacach juz osiaga swoje szczytowe dzialanie. Jesli sadzisz ze wcale ci nie pomaga, pogadaj z lekarzem o zmianie tego leku. Ja bralam Zoloft i jak wspomnialam poprawil moje samopoczucie, chociaz fizycznie czasem czulam sie zmeczona.

Gość gość
Dodam jeszcze ze chociaz w pelni nie pomogl w moich somatycznych dolegliwosciach/ a chyba powinien/ to jednak uwazam ze warto bylo brac, bo zdecydowanie pomogl na negatywne mysli,niepokj , stany lekowe itp.

Gość gość
lekarze nie polecaja naglego odstawiania nalezy stponiowo zmniejszac dawke dzielac tabletke na kilka czesci o.odstawianie moze trwac kilka miesiecy

Gość gość
Nie wiem co lekarze,ale ja nie polecam nagłego odstawienia,zadnego leku a juz tym bardziej antydepresanta który uzaleznia

Gość gość
Do goscia wyzej, Ten antydepresant nie uzaleznia, chociaz powinno sie go odstawiac stopniowo.

Gość gość
Kazdy antydepresant uzaleznia ,jeden szybciej drugi pozniej,to jest chemia

Gość gość
prosze , nie wypowiadaj sie niedouczona osobo !

Gość gość
No własnie to nie wypowiadaj sie niedouczona osoba która nie ma zielonego pojecia o czym pisze

Gość Antek3
NIe chciałem zebyscie się tu klocili tylko wypowiedzieli się czy antydepresanty wplwaja jedynie na nastroj czy również powinny usuwac dolegliwości somatyczne jak zawoty osłabienie itd.?

Gość gość
Tak działają ale to loteria. Trzeba dobrać tak lek że będzie działał. Nie ten może inny skoro te leki bierzesz 3 miesiące i nie działają na Twoje objawy to powinineś zmienić na inny po konsultacji z lekarzem. Dobrze dobrany lek z reguły zaczyna działać po 2 tyg i wtedy Twoje objawy powinny powoli zanikać. Porozmawiaj z lekarzem nad zmianą leku nie czekaj dłużej. Pozdrawiam.

Gość gość
A i zapomniałam dodać : 85 % leków na choroby przewlekłe (a depresja i nerwica są takimi chorobami) uzależniają to wiadome. po odstawieniu objawy wrócą czy to za miesiąc czy za rok czy za 10 lat. Z różnym naisleniem u każdego. To tak jak z lekami na serce czy nadciśnienie jak opdstawisz Twoj stan się pogorszy trzeba brać przewlekle i tak samo z lekami na nerwicę odstawisz to nerwica wróci. Niestety realia świata. SAle wg mnie lepiej żyć na lekach i normalnie niż bez leków a w męczarniach. Tylko wiadomo trzeba odpowiednio je dobrać jak jest złe samopoczucie na nich nie warto je brać trzeba odstawić i spróbować z innym.

Gość gość
czy Asertin bral ktos ??jakie efekty?

Gość gość
Mnie tez wmawiali nerwice..a mam chory kregoslup i garbie sie.Przez to garbienie mialam ucisk i caly czas dusznosci.Lepiej zbadac wwszysto zanim zaczniecie łykac psychotropy.Tez mialam mrowienie i kręciło mi się w glowie.Objawy nerwicowe.t

Gość wikuniako
Brałam asertin! efekty? żadne... stosuję odpromienniki bio info, to jest mocna rzecz :)

Autor wątku zapytał, czy antydepresanty działają jedynie na nastrój, czy też niwelują nieprzyjemne dolegliwości somatyczne. Dobrze dobrane leki antydepresyjne powinny wpływać nie tylko na samopoczucie, ale także na napęd (żywotność), jak i organizm. Zatem nieprzyjemne objawy somatyczne (przynajmniej niektóre) powinny zniknąć/zredukować się po 3-miesięcznej farmakoterapii. Pozdrawiam i odsyłam do tekstu: https://portal.abczdrowie.pl/leczenie-depresji

Gość gość
Cześć, Mama do odsprzedania 2 opakowania Alprox po 30 tabletek (razem 60 tabletek)- jedno opakowanie 0,5 mg (za 13,50zł), drugie opakowanie 1 mg (za 23 zł) – data ważności 11.2018 i 01.2019 Oraz Sulpiryd TEVA : 1) 2 opakowania 100 mg po 24 kapsułki hermetycznie zamknięte (razem 48) 2) 1 opakowanie 100 mg napoczęte, gdzie jest 20 kapsułek hermetycznie zamkniętych 3) I 28 kapsułek 100 mg zapakowanych oddzielnie w małym foliowym woreczku (przez jakiś czas udawałam, że biorę i przekładałam do tego małego foliowego woreczka..)- daty ważności to 10.2018 i 01.2019. Razem 96 kapsułek. Za wszystkie 96 sztuk - 28 zł. Wysyłam Pocztą Polską, dlatego plus koszty wysyłki, chyba, że odbiór osobisty w Łodzi. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o wiadomość: mamamonikalodz@wp.pl