Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak sobie radzicie po poronieniu

Polecane posty

Gość gość

Na początku miesiąca poroniłam dziecko w 6tc, było to dziecko planowane od początku dbałam o siebie , byłam u lekarza zażywałam kwas foliowy. Potem zaczęło się plamienie trafiłam do szpitala ciąża obumarła. Leżałam na sali z kobietami w ciąży i czekałam na zabieg. Strasznie cierpiałam jak widziałam że dziewczyny na sali mają ktg a ja leżałam na sali ze świadomością że serduszko mojego dziecka już nie bije. Potem był zabieg łyżeczkowania i lekarz powiedział że o kolejne dziecko mogę się starać najwcześniej za 3 miesiące. Na początku jak przyszłam ze szpitala do domu myślałam że jak tylko skończą się te 3 miesiące od razu zacznę się starać o następne, teraz po kontrolnej wizycie u ginekologa lekarz powiedział że lepiej zaczekać 6 miesięcy. Psychicznie nadal bardzo to przeżywam, brakuje mi tego dziecka...

Gość gość
ogolne zalamanie, fizycznie bardzo szybko doszlam do siebie (ciaza obumarla w 9 tyg dowiedzialam sie dopiero w 14 na usg) tez mialam zabieg, za mies juz bylam znowu w ciazy, z obliczen wynika ze zaszlam tuz przed okresem ktory sie i tak pojawil ale bardziej skapy. syn konczy niedlugo 3 latka:) mi osobiscie to pomoglo psychicznie, nie zapomnialam o poprzedniej ciazy ale mialam juz kolejne serduszko bijace we mnie i bylam w 7 niebie :)powodzenia

Gość gość
szczerze to poczekaj dłużej wiem sama po sobie że ciąża raz za razem niestety niesie ryzyko kolejnej utraty a jak tam wszystko porządnie się wygoi to lepiej co do pustki braku i żalu niestety każda inaczej przechodzi ja wypłakałam swoje to była 1 ciąża ?

Gość gość
nie zesraj się z wrażenia

Gość gość
Mi lekarz ordynator w szpitalu zalecił 3 miesiące zaczekać bo macica musi dojść do siebie po zabiegu, mój ginekolog natomiast zalecił zaczekać 6 miesięcy. Z jednej strony chciałabym zajść w ciążę jak najszybciej bo bardzo pragnę dziecka, z drugiej strony boje się że sytuacja się powtórzy i wiem że kolejna ciąża będzie mnie kosztowała sporo stresu.

Gość gość
gość 18:17 czy ty jesteś zdrowy psychicznie? Może ty idz sie odesraj zrobisz cos pożytecznego dla siebie a nie będziesz zatruwal innych. Won do roboty albo milcz zakalo !!!!

Gość gość
Nie to nie była pierwsza ciaża mam 7 letnie dziecko

Gość gość
A ja nie czekalam 3 miesiecy! I dobrze zrobilam, chcialm od razu byc znow w ciazy, poronilam w 16 tygodniu na skutek wypadku samochodowego, tzn urodzilam martwe malutkie dziecko, po tym jak walnal w nas tir a ja mialam 7 zeber zlamnych, lozysko sie odkleilo... -to byla straszna meczarnia fizycznie. Chcialam byc zaraz w ciazy, przeszlam zalobe, strate, mam w sercu zawsze 15 .10 pamietam. Zaszlam w nastepna ciaze po pierwszym okresie po, czyli po 2 miesiacach okres, 22 dni i ciaza. Moja corka ma 7 lat, druga 5. Nie czekac, nie rozpamietywac, zyc dniem terazniejszym, przyszloscia, patrzec pozytywnie bo wspominki prowadza tylko do depresji i zalamania. Powodzenia dziewczyny! Czasami tak musi byc, aby nasze zycie w naszych oczach bylo najwazniejsze!

Gość gość
Nie złotego środka zeby przejść ten trudny okres. Mi minely 4 msc a dalej potrafie sie poplakac. Bardzo bym chciała dziecko i niestety teraz nam sie nie udaje:/ dodatkowo strasznie przezywam bo chce dziecko i sie boje ze skończy się tak jak ostatnio. A jest to straszny bol. Fizyczny do zniesienia ale psychicznie jest ciezko :(

Gość gość
to dobrze że masz już dziecko niech mówią co chcą ale to pomaga to przejść spokojniej i lekarz ma rację że powinno się odczekać

Gość gość
Mialas polamane zebra,poronilas w 16tc i od razu nastepna ciaze planowalas?to jest dopiero brak odpowiedzialnosci.ciaza mimo wszystko!

Gość gość
Ja właśnie cały ten ból gryzę w sobie, dlatego właśnie wpadłam na pomysł by napisać tutaj na tym forum, tymbardziej że nie mam się komu wygadać najlepiej pogadać z kimś kto przeszedł to samo. Najgorsze jest to że mam koszmary senne, śnią mi się małe dzieci, ciągle myślę o tym jakie by było moje dziecko, tęsknie za nim i brakuje mi go.

Gość gość
to tylko ciąża, bez przesady, utyskujecie jakby to był człowiek. i jeszcze taka wczesna ciąża, normalnie aż się śmiać chce. ciekawe czy jak macie okres to też ryczycie

Gość gość
gościu ale p********z

Gość gość
Do puki się tego nie przeżyje to się nie wie jak to boli, co z tego że ciąża była wczesna ja widziałam bijące serduszko na usg i to było moje dziecko.

Gość gość
bo wiesz przeważnie ludzie tak myślą ciążą = dziecko to dlatego te co się skrobią mają takie ciśnienie żeby zabić dziecko i kombinują a poronienie to całkiem co innego my myślałyśmy od początku o dziecku bo nie chciałyśmy się go pozbyć i jak je straciłyśmy to cierpimy a ty tego nie rozumiesz tak jak tego że życie zaczyna się od poczęcia a nie od 7 miesiąca bo w 1 miesiącu też się jest w ciąży ale widać to jest zbyt trudne by to pojąć dla niektórych braki w szkole podstawowej biologia się kłania echh no i jeszcze cafeteryjskie trolice (BO CIĄŻOWY JEST FAJNY )

Gość gość
To ze mialam polamane zebra dowiedzialam sie 4 lata pozniej robiac rtg klatki piersiowej. Madrzy lekarze (nie z Pl) przeswietlili mi tylko glowe, wiedzac ze jestem w ciazy nie zalecani rtg brzucha czy klatki piersiowej. Maz lekarz, wiec rowniez zgodzil sie na taki a nie inny przebieg leczenia/ badania. Kojarzac fakty razem doszlismy do tego ze zebra musialby byc polamane w tym wypadku.Po lyzeczkowaniu doszlam do siebie fizycznie to 3 tygodnie do 6 -jak w pologu, psychicznie-troche dluzej, pomoglo mi czytanie strony poronienie.pl, Moje poronienie bylo tylko i wylacznie spowodowane wypadkiem, a nie innymi bodzcami jak w przypadku samoistnych poronien, ktore nastepuja w wyniku: wad wrodzonych plodu-najczesciej, wad genetycznych itd.Nie bylo wskazan aby czekac do nastepnej ciazy dluzej nic potrzeba, poza tym wiek moj i meza...oboje po 30-tce. Ciaze bardzo chciane i oczekwiwane, swiadome. Macica to najmadrzejszy organ kobiecy, jesli dziecko nie ma szans na przezycie, zazwyczaj konczy sie to samoistnym poronieniem. Nasze babki, matki nie wiedzialy ze byly w ciazy tak wczesnie jak my teraz (moze to lepiej), w dobie medycyny bardzo rozwinietej mozemy stwierdzic ciaze juz w 2 tygodniu, jak nie moglysmy- takie poronienia sie tez odbywaly bez wiedzy i swiadomosci matki. Tak bylo zawsze i bedzie. Teraz tylko mamy te swiadomosc, ze obfitszy okres, wczeniej potwierdzona testem ciaza to poronienie...

Gość gość
nie wszystkie poronienia sa spowodowane wadami genetyycznymi!! ja poronilam 3 razy mielismy bad genetyczne i jestesmy zdrowi i nie machnełam reka bo te zarodki to byly moje dzieci i dlaczego komus sie wydaje, ze ja mniej cierpie od kobiety, ktora stracila dziecko w np 5 miesiacu?

Gość gość
Tak, ale stwierdzic dlaczego poronilam, jest bardzo trudno. Na moje pytanie lekarz powiedzial: nie wiem, widocznie tak mialo byc, i ja sie nie doszukuje drugiego dna. Biore to na klate i zyje dalej. Jest tak wiele przyczyn , ze jednoznacznie stwierzic, nawet po badaniach nikt nie jest w stanie. Wiec...taka nasza natura , ze ronimy , mamy dziec, zdrowe, chore, ronimy znow itd...Zycie.