Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

możecie polecić mi dobry fotelik samochodowy proszę

Polecane posty

Gość gość

0-18 kg lub 0-25kg. Bardzo proszę. Fotelik bez isofix do 1000 zł.

Gość gość
Podnoszę.

Gość gość
Jak dobry totylko z isofix

Gość gość
ale nie mam w samochodzie isofix to co mam zrobić?

Gość gość
recaro young sport, tyle ze ten jest od 9 kg do 12 lat, ale booooski!!! wlasnie dzis dotykalam, ogladalam, lepszego nie widzialam,

Gość gość
cabriofix z maxi cosi Byłam bardzo zadowolona Potem przesadziłam młodą do chicco xpace od 9/18

Gość gość
Potrzebuję taki żebym mogła wozić syna tyłem do kierunku jazdy, ma dopiero 8 miesięcy w nosidle już mu ciasno :(

Gość gość
wejdz na blog osiem gwiazdek albo poszukaj ich na fajsie tam oles doswiadczony c***oleci

Gość gość
no to spokojnie go do 9/18 przesadź. Jeśli siedzi już stabilnie to będzie mu wygodnie. I nie czytaj bzdur że te tyłem są niby bezpieczniejsze. To nie ma żadnego znaczenia .

Gość gość
Słuchaj dla mnie to ma znaczenie i chcę żeby chociaż do roku siedział tyłem.

Gość gość
Do 1000 zł to: 1/ britax max way do 25 kg bez isofixu ok. 1000 zl 2/ maxi cosi opal do 18 kg. Montowany tyłem i przodem. Tyłem do 13 kg (powinno starczyć do 2 lat) 700-800 zl 3/ besafe izi combi x3 ale kosztuje na allegro ok. 1400 zł.

Gość gość
Gość 21:59 sama jesteś bzdurą skoro uważasz że to nie ma znaczenia. Przy wypadku ma ogromne znaczenie i może uratować życie dziecka lub uchronić od kalectwa. Kretynka.

Gość gość
G***o za przeproszeniem prawda. Foteliki przodem i tyłem mają identyczne wyniki testów zderzeniowych.

Gość gość
jak się patrzy na gwiazdki adac to może i mają. A wiesz, że gwiazdki adac to średnia? bezpieczeństwo to tylko jeden podpunkt w "gwiazdkach". ............................................................ W Szwecji robią Test Plus, który sprawdza tylko i wyłącznie bezpieczeństwo dziecka w foteliku. I wiesz co? ŻADEN fotel przodem do kierunku jazdy nie przeszedł tego testu. ............................................................ Badają oni nacisk na szyję przy wypadku. Warunkiem jego zaliczenia jest nieprzekroczenie nacisku na szyję grożącego jej złamaniem, dla 3 latka ta siła wynosi 122kg. Żaden fotel montowany przodem nie zabezpiecza w pełni przed urazami kręgosłupa. ............................................................ Gdy zrobili crash test fotelika montowanego przodem do kierunku jazdy z manekinem 3 latka i wypadkiem przy 56 km/h nacisk na szyje wyniósł 194 kg! Po za tym dziecko ma zupełnie inne proporcje głowa-ciało. Jeśli 75-kilowa osoba chce poczuć się ja roczne dziecko, zakłada na głowę dodatkowe 14 kilo. ............................................................ Podczas wypadku wszystko i wszyscy znajdujący się w aucie poruszają się dokładnie z tą samą prędkością co auto w momencie uderzenia. Zapięcie dziecka w foteliku przodem do kierunku jazdy powoduje, że korpus jest trzymany pasami natomiast głowa bezwładnie leci do przodu i jedyne co ją trzyma to właśnie szyja dziecka. Co prawda jest ona dosyć elastyczna ale g***towne rozciągnięcie szyi więcej niż centymetr grozi zerwaniem kręgów i uszkodzeniem nerwów obsługujących całe ciało. Jeżeli siła będzie zbyt duża w najlepszym wypadku dziecko całe życie przejeździ na wózku. Kiepska perspektywa. Żeby było bardziej dramatycznie to jeszcze w ostatniej części wypadku mózg uderza o ściany czaszki. Przy fotelu zamontowanym tyłem do kierunku jazdy, w momencie uderzenia głowa opiera się o skorupę fotela i w zasadzie nic się nie dzieje. ......................................................... .................. chcesz się jeszcze ze mną sprzeczać ze swoją totalnie bzdurną wiedzą?

Gość gość
Do tych fotelikow wyzej mozna dopisac jeszcze maxicosi mobi (tylem montowana wersja tobi) I britax multitech 2 (opcja montazu na pasach I tylem I przodem) - tylko ten ostatni kosztuje ok.1200. Jest tez recaro polaric w podobnej cenie. Co do isofix, to z jakiejs przyczyny wytrzymuje tylko do 18kg, wiec to nie jest tak, ze jest bezpieczniejszy, a wygodniejszy, bo umozliwia szybkie przepinanie fotelika miedzy autami lub autem I wozkiem. Zanim sie bedzie wypisywac takie bzdury, to warto zainteresowac sie tematem blizej. Xx Autorko, zwroc tez uwage czy wybrany przez Ciebie ostatecznie fotelik mozna montowac pasami rowniez na srodkowym miejscu na tylnej kanapie, to najbezpieczniejsze miejsce w aucie do montazu fotelika. Xx Osoba, ktora napisala, ze nie ma znaczenia tylem/przodem, powinna wrocic do podstawowki douczyc sie podstaw fizyki.

Gość gość
Zatkało kakao LOL taka mądra była i już uciekła.

Podnoszę temat, bo też mnie interesuje. W przyszłym miesiącu muszę kupić fotelik dla noworodka i nie mam kompletnie pojęcia jak się do tego zabrać.

Gość gość
Ciekawe czy te specjalistki jeżdżą samymi nowymi volvo :D bo ci żaden fotelik nie pomoże jak jeździsz starym złomem .

Gość gość
Emilia a ile chcesz przeznaczyć pieniędzy? Jakbym była na Twoim miejscu to bym zrobiła tak: kupiła maxi cosi z bazą family fix. Później jak dziecko wyrośnie będziesz mogła kupić fotelik 9-18 maxi cosi 2wayPearl który można zamontować na tej samej bazie tyłem i przodem do kierunku jazdy. Jeżeli nie masz isofixu to kup fotelik 0-13, również polecam BeSafe bo nie są takie drogie jak MC czy Cybex. A teraz już odkładaj kasę na fotelik tyłem np. BeSafe izi combi x3, który można również zamontować przodem do kierunku jazdy. ................................................. jeżdżę oplem 5 letnim więc nie jestem hipokrytką w 20 letnim szajsie.

Gość gość
Tu autorka. Ja mam 6 letnie mondeo, ale niestety bez isofixu. Kupię jednak trochę droższy fotelik. BeSafe Izi Plus. Dziękuję bardzo za pomoc :)

Dziękuję gościu za podpowiedź. Nie zastanawiałam się nad kosztem - chciałabym, żeby fotelik był bezpieczny w jakiejś rozsądnej cenie. Mam Berlingo w którym jest isofix, więc to chyba dobrze ;) Zaraz poczytam o tych fotelikach o których napisałaś ;) A czy konieczne jest "przymierzanie" fotelika do samochodu, czy można kupić np przez internet bez takiego przymierzania?