Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie polecacie książki dla dzieci

Polecane posty

Gość gość

Mam coś kupić siostrzeńcu a wiem że ma 10 lat i lubi czytać, ale zupełnie nie orientuje się co jest teraz na topie. Chciałabym też zainteresować swoją córeczkę czytaniem, ale w ogóle się do tego nie kwapi. Znacie jakieś super wciągające książki dla dzieci?

Gość panna z mokrom głowom
Może Mikołajka np. wakacje mikołajka? Nie wiem co teraz jest na topie, ale wiem że mikołajek to fajna książeczka, sama czytałam jak byłam mniejsza i wciąż zdaje się że jest to popularny tytuł. A co do zachęcania swojego dziecka to nic na siłę, jeśli zachęcasz do czytania a ono nie chce to zachęcając je jeszcze bardziej tylko zniechęcisz :P może z czasem samo zechce czytać? Może kup mu jakieś zagadki logiczne?

Gość gość
myślałam o Mikołajku właśnie tylko nie wiem właśnie czy on ich nie ma :/ jakie zagadki? że co mam sudoku mu kupować????

Gość kup mu pare
świerczyków

Gość panna z mokrom głowom
mi chodziło o to, że jak córka nie chce czytać to może kup jej zagadki logiczne chociaż :P zawsze lepsze to niż oglądanie teletubisiów :P w sklepach czy kioskach na pewno jakieś są i niedawno widziałam na allegro Wesołe minuty-sama się przy nich bawiłam jak byłam mała, pewnie wznowili tą serię to może coś z tego. Ja tam uważam, ze dziecko powinno ćwiczyć mózg od małego by potem nie wyrosło na tępego zombie-gimbusa jakich teraz mnóstwo....

Gość chłopcu to jakieś komiksy
asterix i obeliks jest super i giganty z kaczorem donaldem :)

Gość gooooooooość
ja czytałam swojemu dziecku jak było malutkie baśń o stalowym jeżu a potem rozmaite baśnie braci grimm polubiło te bajki i potem samo z siebie chciało czytać.

Gość gość
dzieciom sie daje smartfony teraz tablety i tabloidy a nie ksionszki

Gość gość
@panna z mokrą głową, no nie wiem czy ją zainteresują takie zagadki logiczne, bo ona ogólnie nie lubi matmy a pewnie takie zagadki będą jej się z matmą kojarzyć no pamiętam wesołe minuty sama się przy nich bawiłam ale to są mega stare ksiazki i chyba nikt ich już nie ma...

Gość Anastazja Golibroda
moje dziecko nie lubi czytać i nie zmuszam go do tego, nie każdy musi spędzać całe dnie nad książkami, moje dziecko lubi grać na gitarze i ogólnie lubi muzykę, każdy ma inne hobby. a jak dziecko nie chce czytać to jeszcze nie koniec świata...

Gość Prewatywa
ja dostałam książki na święta i bardzo się z tego cieszę, bardzo dobrze rodzisz autorko, że chcesz dziecko zachęcić do czytania ale nie każdego się da...

Gość gość
Eee takie zagadki logiczne wcale nie muszą się z matma kojarzyć Labirynty, porównaj obrazki, połącz punkty.

Gość Prewatywa
*robisz

Gość gość
harry potter jak nie czytał :P

Gość kiełbaska zdrowa i smaczna
ludzie którzy czytajom przegrali życie :(

Gość gość
właśnie miałam założyć podobny topik, bo też nie wiem co kupić na urodziny córce brata, która lubi czytać ksiązki. ale chyba mikołajka nie kupię tylko coś bardziej dziewczęcego chociaż nie wiem co.. te książki dla dziewczynek to chyba głupawe są trochę. zmierzch i inne brednie, ale co zrobić.

Gość feministka kafeteryjna
Pewnie, że książki dla dziewczyn są idiotyczne, już od małego pierze się dziewczynkom mózgi. Książki dla chłopców są pełne przygód, tajemnic, chłopcy włóczą się samotnie i mają przygody. Dla dziewczyn to zawsze że jakaś się zakochała, ma kompleksy, jest brzydka itd. Nic rozwijającego, zero ciekawych przygód.

Gość gość
Nienacki, Niziurski, Lindgren, Jansson - klasyka się nie starzeje.

Gość CzytamyRazem_pl
Myślę, że chłopcu w tym wieku spodobałby się cykl "Magiczne drzewo" Andrzeja Maleszki. Tu znajdziesz moją opinię na temat pierwszego tomu: http://www.czytamyrazem.pl/?s=Maleszka Najnowszy tom nosi tytuł "Gra".

Gość CzytamyRazem_pl
Dopiero teraz zobaczyłam, że pytacie także o książki dla dziewcząt - tu zdecydowanie polecam powieści Agnieszki Grzelak: http://www.czytamyrazem.pl/tematy/agnieszka-grzelak/ To bardzo mądre i ciepłe opowieści, jest w nich przyjaźń, poszukiwanie własnej drogi, realizowanie marzeń i wiele dobra.

Gość Marcinek222
Mogę polecić powieść przygodową fantasy "Władca piasków". Powinna się spodobać, akcja toczy sie w Egipcie podczas obozu letniego. Bohaterami są nastolatkowie.