Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy dwu miesięczne dziecko moze zezowac

Polecane posty

Gość gość

Bezpośrednio po porodzie zdarzało sie dziecku zezowac. Później tego juz nie był i od wczoraj zauważyłam ze zdarza sie przy patrzeniu na jakiś przedmiot dziecku zrobić zeza. Syn ma 9 tyg. Czy to jakiś powód do niepokoju?

Gość gość
kazde dziecko tam robi, z czasem przestanie , poprostu jescze nad tym nie panuje, moj tez zezuje sczegolni ejak ma blisko siebie zabawke

Gość gość
Syn zezowal rzadko. Lekarz mowil ze do roku moze. Yerqz ma 2.5 i nie zezuje. Nie pamietam iedy przestql

Gość gość
Mojej jedno oczko uciekalo gdzie tak do 6go miesiąca, ale później sie unormowalo i jest ok :)

Gość gość
To mi ulzylo. Dzieki.

Gość gość
Nie słuchaj głupot, że do roku można czekać. NIE MOŻNA. Jak ie wierzysz, to poczytaj (kiedyś tak uważano, a dziś nie.. im szybciej zacznie się leczyć dziecko- jeśli trzeba- tym lepiej). _ Obserwuj dziecko, ale jak będzie miało 6 m, to idź z nim do okulisty (jeśli a nfz, to go zarejestruj dziś.. bo nie wiem, na kiedy będziesz miała termin.. u mnie w mieście dopiero są za jakieś pół roku). Ja uważałam, że moje dziecko zezuje .. tylko to tak dziwnie było, wydawało mi się, że raz jednym okiem, a raz drugim. Ponieważ zeza ma moja mama, siostra.. postanowiłam iśc z synkiem do okulisty. Oczywiście przez kilka miesięcy szukałam na nfz, ale wszędzie odległe terminy. W końcu poszłam prywatnie; synek miał już wtedy 10m. Okazało się, że zeza jednak nie ma.. to szeroka nasada nosa powodowała takie wrażenie.. ALE dowiedziałam się, że synek ma astygmatyzm, oraz zbyt małą, jak na jego wiek, fizjologiczną nadwzroczność. W tym wieku powinie mieć ok +2, a ma tylko tak ok +1,5; +1.. oznacza to, że może być w przyszłości krótkowidzem.. jeśli plusy zbyt szybko zejdą do 0, to może mu dalej pójść w "minusy". Więc nie żałuję wizyty i wydanych 100zł. Na następną wizytę mam przyjść jak dziecko będzie mówiło, tak ok 2,5-3 roku życia..