Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie_mam

Kubek ze słomką_jak nauczyć dziecko z niego pić

Polecane posty

Gość pytanie_mam

Macie jakieś patenty, jak nauczyć dziecko pić z kubka ze słomką? Już dawno nie używam butelek, dziecko pije z kubka z twardym (takim płaskim) ustnikiem, albo z kubka z miękkim ustnikiem. Popija też ze zwykłego kubeczka czy filiżanki. Chciałabym synkowi kupić jakiś kubek ze słomką, ale nie wiem, jak nauczyć go z tego pić. Kubek z ustnikiem się przechyla i wtedy "zasysa" się napój z ustnika, a jak to jest przy kubku ze słomką? Macie jakiś sposób? Jak to dziecku pokazać?

Gość gość
To rozumiem, że dziecko jeszcze takiego kubka nie ma a Ty się na zapas przejmujesz? :) Daj spokój, dziecko szybko zakuma o co chodzi. Obydwaj moi synowie pili tylko z takich kubków ze słomką, z tych zwykłych nie mogli czy też nie chcieli się nauczyć. Dziecko już w wieku kilku miesięcy umie pić ze słomki, także to naprawdę nie jest trudne. Daj teraz dziecku picie i zwykłą słomkę i zobaczysz, że po paru razach zakuma, że trzeba zassać :) Ja jak kupiłam taki kubek to dałam dziecku z piciem i spokojnie obserwowałam jak sobie radzi. Starszy zakumał w jakieś 2 godziny co się z tym robi. Młodszemu zajęło to jakieś dwa dni. Żaden problem :)

Gość gość
Mój najpierw dostawał soczki ze słomką, wystarczyło trochę ścisnąć kartonik, sok poleciał a on odruchowo zaczynał ssać, kilka razy i sam załapał jak zacząć i że nie trzeba przechylać. Nic innego nie zdało egzaminu więc tylko bidony ze słomką były.

Gość gość
Dokładnie. Ja bylam w szoku jak pierwszy raz dałam synowi soczek z kartonika ze słomka a on zaczął pic jakby robił to od zawsze :-)

Gość gość
Idiotko ty jedna każde dziecko potrafi pić że słomką aż dziw że ktoś o tym nie wie:(

wyciskaj trochę żeby na samym końcu słomki był napój i podawaj maluchowi - w końcu załapie pociągnie i jak raz już poleci mu płyn to będzie ssał i pił ładnie przez słomkę - mój synek tak za drugą próbą załapał i od tego czasu już pięknie pije przez słomkę, miał wtedy skończone 10 miesięcy :)

Gość pytanie_mam
Wyzywaj siebie, a nie mnie... odezwała się ... _ Nie mam takiego kubka.., chciałam kupić taki kubek/bidon.. oglądałam wczoraj w sklepie w końcu się nie zdecydowałam na zakup :( Próbowałam jakieś półtora miesiąca temu dać synkowi się napić z normalnego kubka z włożoną zwykłą słomką, ale nie załapał.. może faktycznie, gdyby to był kartonik z sokiem byłoby łatwiej, może w tych bidonach jakoś to inaczej pójdzie. Zobaczę :) A jakiś konkretny kubek/bidon polecacie? (z tych mniejszych, max do ok 250ml)

Gość pytanie_mam
aa czyli najpierw nauczyć go pić z kartonika (bo wtedy mogę go ścisnąć), a jak to załapie, to potem bidon? chyba to będzie najlepsze.. :) A może rzeczywiście synek "to umie", tylko ja o tym nie wiem ;)

Gość gość
Daj spokój,przyjdzie jego czas to się nauczy .Robisz z tego problem stulecia.Wyluzuj.Kup soczek i zobaczysz.Albo kubek,jeśli nie załapie to wrocć do tego za kilka tygodni.

Gość gość
Ile dziecko w ogóle ma lat/miesiecy?

Gość gość
Moja corcia nauczyla sie jak miala roczek wiesz ja jej dalam do kubka zwykla rurke do picia ale duzo krotsza, obcielam ja I wsadzilam do kubeczka I mowie no sprubuj pociagnac ssac jak ssalas cycusia od mamusi I moze trwalo to z minutke I pociagnela ze troszke jej wlecialo do buzi I jak poczula to pije tak do dzis ha ha, straszna wygoda, ubranka wszystkie czyste podczas picia hihi

Gość gość
Niedługo kończy roczek... Jutro mu dam soczek w kartoniku.. zobaczymy. Dzięki.