Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

JAK TO JEST JEŚLI KOBIETA CHCE PRACOWAĆ A NIE MOŻE NA JEDNYM ZE STANOWISK

Polecane posty

Gość gość

Pracuję w 2 zakładach pracy, na jednym ze stanowisk spokojnie mogę pracować, na drugim w żadnym przypadku. Czy można dostać zwolnienie lekarskie tylko do jednej pracy?

Gość gość
nikt nie był w takiej sytuacji?

Gość gość
Nie możesz, lekarz stwierdza że nie jesteś zdolna do pracy, a nie że nie możesz pracować na danym stanowisku- to określa kodeks pracy. To pracodawca powinien zmienić Ci stanowisko na odpowiednie, a jeśli nie może- zwolnić z obowiązku wykonywania pracy przy zachowaniu wynagrodzenia. I Ty byś mogła mieć problemy chodząc do jednej pracy kiedy ZUS wypłaca chorobowe, i lekarz za wystawianie zwolnienia bez powodów medycznych.

Gość gość
ale głupie prawo.... chce pracować, a nie mogę

Gość gość
Możesz, i jeśli masz umowę o pracę pracodawca również ma jakieś obowiązki w takiej sytuacji. Znam przypadek kiedy pracodawca sam poprosił dziewczynę o przyniesienie zwolnienia, bo właśnie na swoim stanowisku nie mogła zostać a innego nie mieli, to lepsze wyjście niż płacenie jej do końca ciąży za to leżenie (z punktu widzenia pracodawcy) i wiedziała wtedy że nikt jej kontrolować nie będzie, ale ona miała jedną pracę...

Gość gość
Przedstawiasz zaswiadczenie ze jestes w ciazy pracodawca ci zmienia stanowisko. Idz i dowiedz sie w ZUSie

Gość gość
Ja tak mam i jestem na zwolnieniu lek. Jeśli jesteś niezdolna do pracy to nie możesz chodzić do żadnej. Jeśli bardzo chcesz pracować na tym jednym stanowisku to jedynie jeśli ten drugi pracodawca zwolni cię z obowiązku świadczenia pracy zprawem do wynagrodzenia ale w praktyce chyba rzadko się to zdarza. Jeśli będąc na l4 będziesz pracować to wstrzymają ci zasilek chorobowy