Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W czy prawosławny jest gorszy od katolika

Polecane posty

Gość gość
Dziwi mnie to, że np. w prawosławnej katedrze we Wrocławiu kazanie było po rosyjsku. Kiedy podsłuchałam, w jakim języku ludzie rozmawiali między sobą prywatnie - to wszyscy po polsku! W dodatku - o ile mi wiadomo - wśród parafian Rosjan jest mało, więcej Ukraińców i Białorusinów, dopiero później Rosjanie i chyba trochę Greków i Koptów, no i także prawosławni będący Polakami. Mimo to językiem, który znała największa liczba wiernych i którego używali na co dzień - wyraźnie był polski. Na szczęście w wielu cerkwiach kazania są już po polsku, a w kilku z nich nawet całe nabożeństwo (dodam tylko, że podstawowym językiem liturgicznym - tzn. językiem pieśni i modlitw - jest u nas staro-cerkiewno-słowiański, a nie rosyjski, jak to niektórzy sądzą). Jak dla mnie to dziwactwo, bo w USA w cerkwiach nabożeństwa są zwykle po angielsku, a np. w Kenii i Tanzanii nawet w suahili i plemiennych językach.

Gość gość
Tez kiedyś tak uważałam ze chrzcic tam gdzie matka ale jakoze ja nie należę do osób praktykujacych ani z reszta mój maz to postanowiliśmy przerzucić to na teściowa :) nam nie zależy ale oczywiście gdyby memu mężowi zależało to bym od razu ustawiła bez żadnych ale.

Gość gość
Dlatego też chce ochrzcić w cerkwi. I już jutro idę ustalić datę itd. Choć rodzina mieszana a ja o swej wierze zbyt wiele nie wiem to jestem wierząca choć nie praktykująca. Ale wolę cerkiew niż kościól. Lubię słuchać pieśni i modlitw, dobrze się czuje w cerkwii, pięknie tam jest. I choć wszystko trwa długo to ten fakt nie ma dla mnie większego znaczenia.

Gość gość
W Twojej sytuacji jest to mądre, bo dzieci będą w jednym wyznaniu wychowane, dobrze zdecydowaliście. Co do języka to też mnie to drażni, o ile język liturgiczny bardzo mi odpowiada o tyle kazania bywają dramatyczne, tym bardziej że często nawet po rosyjsku nie są tylko w języku zmienionym przez mówiącego i jest to polsko-rosyjsko-gwarowy ;-( Ja jestem prawosławna od urodzenia, mój mąż też, ale w kwestii kalendarza oddzielamy sprawy związane z religią /kalendarz juliański/ od spraw codziennych. I np. na sylwestra wychodzimy 31 grudnia, bo witamy nowy rok, w którym będziemy funkcjonować w pracy, szkole... 13 stycznia zwykle spotykamy się w domu ze znajomymi przy akordeonie ;-) a święta świętujemy 7-9.01. wg tradycji... Śpiewam też polskie kolędy ku zdziwieniu niektórych... prawosławne czy "katolickie" - to te same kolędy, traktujące o tych samych wydarzeniach i tych samych postaciach, tylko językiem się różnią, a ja jestem Polką, więc po Polsku śpiewam ;-)

Gość gość
A kiedy planujecie chrzest? w jakim wieku dzieci?

Gość gość
czytałam, że jesteś w ciąży, pytam w jakim wieku chciałabyś chrzcić...

Gość gość
Bardziej ja zdecydowałam, bo ojciec dziecka innej wiary (katolik). Nie jestem w ciąży a dziecko mam jedno. Już mniejsza o wiek. A chrzest będzie pod koniec stycznia.

Gość gość
fajnie, ale nie Ciebie pytałam ;-) dziewczyna pisała, że jest w ciąży z bliźniakami i planuje ochrzcić je w cerkwi i zaufać teściowej, że je do wiary przybliży...

Gość pewnie ze szkoda
temat jest kolejną prowokacją naszych srulków ;)

Gość gość
moi dziadkowie dorastali i wychowani byli w wierze grekokatolickiej....gdy po wojnie ich przesiedlono cerkwi nie było w okolicy końmi jechać za daleko,więc chodzili do katolickiego kościoła tutejszy proboszcz nie robił problemu bo wiele osób z tej wsi było w takiej sytuacji,raz w miesiącu zapraszał ksiedza prawosławnego który odprawiał mszę prawosławną w kosciele katolickim i na nią przychodziła reszta wioski ta katolicka.Potrafili się pogodzić i akceptować,wiele z tych prawosławnych rodzin swoje dzieci ochrzciło itd w obrządku katolickim(dlaczego pytałam odp;"bo do cerkwi za daleko") i tak w mojej okolicy święta wiele rodzin obchodzi podwójnie i całymi rodzinami bez względu do którego kościoła dane pokolenie należy...takie życie.I nie uważamy że ktoś jest gorszy.

Gość gość
To ja od bliźniaków;) tak mamy zamiar chrzcic jak dzieciaczki bedą miały około 3 miesięcy:) w cerkwi :) mam nadzieje ze wszystko będzie ok:) a dzieci wychowaja sie w każdej wierze a na koniec i tak same zadecydują. Ja bym napewno sie nie osmielila dziecka zupełnie nie ochrzcic, przez powiedzmy kłótnie z mężem itp. Juz bym wolała ustąpić:)