Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego księża chodząc po kolędzie pytają o wszystko i zapisują w notatniku

Polecane posty

Gość gość

Zachowują się jak SB albo KGB czy inne służby specjalne. Wejdzie taki, poswięci a potem zaczyna się wypytywanie jak zyjemy, czy pracujemy, czy mamy dzieci, co robią dzieci etc Po co im to potrzebne ? zauwazylam, ze wszystko zapisują. To samo robią organisci czy inni pracownicy kosciola, którzy sprzedają przed świętami opłatek, dają ci, co łaska ale wpisują kwote na papierek przy numerze mieszkania. Ksiądz w ten sposob wie kto ile ma pieniedzy bo po co mu ta wiedza kto ile dał CO ŁASKA ?

Gość gość
Nie pasuje ci to nie przyjmuj zaprzeńcu, przyjmowanie księdza po kolędzie jest dobrowolne 😠

Gość gość
No bo Kościół to wielka machina inwigilacji. Poza tym mają księgi, żeby ewentualnie Cię sprawdzić jak przyjdziesz poprosić o jakiś papierek (np. zaświadczenie do bycia chrzestnym). Wtedy mają na ciebie haka. Jak się okaże, że nie wpuściłeś księdza po kolędzie to możesz mieć problem z byciem chrzestnym.

Gość gość
tłuku jeden jak nie wiesz po co po to żeby miec wiedze o swoich owieczkach co należą do kościoła kazdy by tak robił jakby o nic nie pytał miałabys pretensje ze o nic nie pyta takim jak ty trudno dogodzić jak należysz do koscioła wpuszczasz ksiedza po kolendzie to powinnas i takie rzeczy wiedziec a organista czy koscielny nic nie zapisują nie twórz nowych teorii

Gość gość
Kościół aktywnie współpracował z komunistami w czasach PRLu, księża bardzo pomagali władzy bo lud ufam księzom a księża w zamian za nie ruszanie ich majątku pomagali komuchom. Oczywiscie nie wszyscy ale znaczna część. Czesi nienawidzą kosciola za to ze wspolpracowal z komunistami, tam prawie nikt nie chodzi do kosciola. Stare nawyki im jak widac zostały

Gość gość
gość - jak to nie zapisuje ? U mnie przed swiętami chodził z opłatkiem, mial papierek i byly numery mieszkań i wpisywalo sie kwote jaką dałaś za opłatek i podpis. Chyba wiem co robiłam do k/u/r/w/y nędzy :O I pytam sie po co im to potrzebne ?

Gość gość
jaka bzdura jestes katolikiem, należysz do koscioła to przestrzegaj pewnych zasad i reguł nie pasuje ci to sie wypisz po co chrzestnym byc czy ty masz kogos za chrzestnego brac

Gość gość
Ja miałam pewne małe problemy z pogrzebem matki, która była chora psychicznie i nie wpuszczała przez ost, lata swojego zycia księdza po kolędzie. Przyszłam załatwiać pogrzeb w jej parafii i ksiądz wyszukał w kartotece, że przez kilka lat nie został wpuszczony. Musiałam się tłumaczyć z tego, czyli robią trudności.

Gość tris345
Wniosek z tego ze tylko chory psychicznie ksiedza nie wpuszcza po koledzie.

Gość tris345
A ja znam babe, ktora przyjmuje ksiedza po koledzie i ostatnio dawala mu pusta koperte, pozniej tlumaczac sie ze zapomniala pieniedzy wlozyc.

Gość gość
Ci co wpuszczają to dopiero są normalni, jawna inwigilacja na własne zyczenie :D Prawdziwy Bóg nie potrzebuje posredników w postaci zboczonych pajaców w sukienkach :O 🖐️

Gość tris345
Bo do ciebie Bog przychodzi osobiscie na kolede.

Gość gość
tez mnie to wkurza. co kogo obchodzi czy jestem z kims, czy nie jestem, co robie, czego nie robie. zadaniem ksiedza jest poblogoslawic moje mieszkanie i tyle, a nie prowadzenie wywiadu srodowiskowego. mysle, ze tym ksiazom tez nie bardzo chce sie gadac i tak pytac, ale niektorzy z kolei moga czuc sie zlekcewazeni, ze ksiadz przybyl taki mruk, nic nie powiedizal, nie zapytal. ludzie sa rozni. a ja wlasnie mysle, ze wiekszosci ksiezy tez ciaza te pseudorozmowy.

Gość tris345
Przeciez ksiadz musi na koledzie znalezc tematy do rozmowy z obcymi ludzmi.

Gość gość
Niech poświęci chate i idzie :) o czym tu gadac? jak ktos bedzie chcial rozmawiac to sam rozpocznie rozmowe a nie tak na siłe

Gość gość
:D bo to służby SB albo gorzej

Gość gość
wesoly temat,jaki kosciol tacy i wierni,ja nie wpuszczam i nie mam problemu,Bog nie potrzebuje posrednika w postaci ksiedza,tak sie dziwie uczyliscie sie przed egzaminami;komunia i bierzmowanie to gdzie jakas wiedza wyniesiona z tych nauk?no tak przecietny katolik nie mysli,bo po co?na co mu wiedza i myslenie i idzie za reszta ktora tez nie mysli,zal i smiech

Gość gość
za katolika mysli ksiądz ;) Polak katolik - fanatyk bałwochwalstwa, wróżek i tarota, hipokryta, bezmózgi leming ;)

Powiem wam jedno, nigdy nie wierzę facetowi w kiecce, nieważne czy to Grodzka, ksiądź proboszcz, żyd czy arab, do facetów w kieckach powinno się strzelać bez ostrzeżenia. Spuścił bym psa, ale te cwaniaki napierw posyłają dzieciaki a jak dzieciaków pies nie pogryzie, ani nikt ich z widłami nie pogoni, to dopiero ksiądź wchodzi, to tak jak araby chodzą przez pola minowe, najpierw przepuszczają swoje żony i idą za nimi w bezpiecznej odległości, chyba jedyna sytuacja gdzie arab przepuszcza kobietę pierwszą....:D Szkoda że księża nie wchodza pierwsi, bo by mój piesek mógł się wykazać.

Gość gość
do Szkotów w tradycyjnych kiltach też byś strzelał?

Gość gość
Nigdzie, powtarzam NIGDZIE księża nie żebrzą po mieszkaniach tak jak to się u nas dzieje. Księdza miejsce jest w kościele a nie szwendanie się i sprawdzanie co kto i ile ma.

Gość gość
Odpowiem szczerze bo temat dotyczy własnie mnie. Otóż chodząc po kolędzie , zapisujemy co tylko sie da , aby potem mieć przejrzysty obraz o rodzinie. Układając odpowiednio koperty , znamy wysokość ofiary. Odpowiednia segregacja datków , pozwala ustalić jak mamy się zachować kiedy dana rodzina jest w sytuacji- potrzebie od księdza. Wiadomo , dziś wszystko kosztuje. Jak rodzina bierze udział w ofiarach na kościół ; ołtarz , chrzcielnicę , witraż itp. wtedy w razie jej potrzeby możemy okazać wielkoduszność i nawet odstąpić od jakiejkolwiek opłaty.

Gość gość
Powiem tak - jestem ateistką ale jedyną w rodzinie. Księży, którzy chodzą po kolędzie znam od dziecka i większość szanuję. U nas w parafii jest absolutny zakaz przyjmowania kopert od kilku lat. Kiedyś zapytałam właśnie dlaczego tak wszystko zapisują (nie powiem, żeby nie spadły na mnie gromy w spojrzeniu babci :D)... a to dlatego, że parafia duża, chcą znać swoich parafian. Wiedzieć cokolwiek żeby też móc pogadać ;)

Gość gość
przynajmniej robia to jawnie w przeciwienstwie do SJ :classic_cool:

Gość gość
U nas kiedyś zrobili sobie zawody, który będzie najkrócej w danym domu. Ten najwyższy pobił wszelkie rekordy - średnio 3,5 min z przejściem do następnego domu. Wejście, modlitwa, ofiara na kościół 100 zł, koperta za kolędę, wyjście. Tak to wyglądało.

Gość gość
17:17 :D :D Chyba juz dawno cie w kosciele nie bylo :D

Gość gość
Bardzo mnie stresuje kolęda, mam tak od dzieciństwa kiedy to ksiądz sprawdzał zeszyty od religii i czasami przepytywał z czegoś, a poza tym zawsze mnie matka straszyła, że jak przyjdzie ksiądz naskarży na mnie. Ta paranoja została mi do dziś i wolałabym dać podwójny[ idąc na msze] datek byleby kolęda była zniesiona. Zazwyczaj z księdzem rozmawiamy o pogodzie, naprawie dachu w kościele lub fatalnym stanie dróg, acha ostatnio było o zdrowej żywności :(

Gość gość
gość - jestes typowym przykładem dziecka, któremu rodzice i kler wyprał mózg :O bac sie klechy masakra

Gość gość
ja się boję nie tylko księdza, ja mam lęki w ogóle przed ludźmi, cierpię na fobię społeczną i moje kontakty z ludźmi zawsze są podszyte napięciem/lękiem jak tylko mogę unikam przebywania z ludźmi, kontaktów z nimi zmuszam się do wyjścia do lekarza, fryzjera, urzędu gdy trzeba coś załatwić osobiście z tego też powodu, w przypływie paniki unikam też chodzenia do kościoła, choć przynosiło mi to pewną ulgę, najgorsze jest to przekazywanie sobie znaku pokoju :( a spowiedź to już masakra

Gość gość
nie przyjmuję kolędy, nie chodzę do kościoła i nie mam takich problemów :)