Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

17letnia dziewczyna nie wymawia r

Polecane posty

Gość gość

mam 17 lat, niedługo skończę 18. moim problemem jest to, że nie zawsze wymawiam "r", czasem za szybko mówię albo się przytnę ("poplącze" mi się język na jakimś słowie i muszę przerwać mowę i zacząć słowo od nowa) Na ogół mi to nie przeszkadza, ale zdarza się, że czasem przy rozmowie brat lub tata specjalnie tego "r" nie mówią. Wtedy mnie to drażni. Jak można zniwelować te wady samodzielnie w domu?

Gość PraweaTywea
Gronkiewicz-Waltz ma 61, niebawem skonczy 62 i tez nie wymawia :classic_cool:

Gość gość
ja jestem ja a nie jakaś gronkiewicz

Gość gość
Ale co masz dokladnie na mysli. Nic nie wymawiasz zamiast r czy wymawiasz inny dzwiek?

Gość sdgsdgsdgsdg
tusk też nie wymawia don't worry be happy

Gość gość
tak w zerowce jeszcze nie wymawialem ale rodzice prowadali mnie do logopedy, nauczyłem się. Kierownik budowy magister inżynier ponad czterdziestoletni gdzie robię nie wymawia często ktoś go woła panie kielowniku a on wściekły zęby musi zacisnąć i jakoś wytrzymać a między nami ma ksywę lowelek :D idź do logopedy oj dużo ćwiczeń cię czeka czym starsza jesteś tym ciężej i szanse mniejsze chcesz mieć później przej***** jak kielownik lowelek? :D

Gość gość
Kochanie, Tusk wymawia /r/ tak zwane wibrujace r, ktore polega na kilukrotnym powtorzeniu artykulacji najczesciej spotykanego polskiego /r/. Kiedys ten wariant byl uznawany za najbardziej prestizowy, jak sobie posluchasz wczesniejszych nagran spikerow Polskiego Radia, to slychac. I to nie jest wada wymowy, tylko uzycie innego, niedominujacego wariantu. Wada wymowy to sytuacja, gdy mamy zaburzenie komunikacji np slowa ran - Jan sa wymawiane identycznie.

Gość gość
Szanse sa zawsze, wiek nie jest przeszkoda. To dokladnie tak jak uczenie sie wymowy jezyka obcego, tez trzeba nabyc pewne nawyki artykulacyjne.

Gość gość
ja jak byłam dzieckiem to mi wędzidełko nad górną wargą podcięli i myślę że przez to mam podobny problem do Ciebie

Gość gość
To nie ma zwiazku.

Gość gość
wymawiam l,h,ł albo "r" przechodzące w "h" =rh

Gość gość
Czyli masz /r/ szczelinowe uwularne. To jest po prostu jeden z wariantow.