Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trooy

Matura rezygnacja

Polecane posty

Gość trooy

Hej. Dwa lata temu zrezygnowałem ze zdawania matury. Tłumaczenie się dlaczego tak postąpiłem jest głupie, bo matura to chyba podstawa i jakiś cel w życiu człowieka, ale miałem problemy które mnie przerosły i uniemożliwiły przygotowanie się do egzaminów. Już od dłuższego czasu żałuję, że zdecydowałem się nie zdawać. Jako człowiek z niską samooceną, kompleksami (a szczególnie mocno dającym się we znaki kompleksem niższości), tylko sobie dołożyłem następną rzecz, która mnie dołuje i powoduje, że czuję się gorszy od innych. Choć studia może nie były jakimś moim marzeniem, to jednak zazdroszczę tym ludziom którzy mają jakieś ambitne cele, potrafią je sobie wyznaczać i je realizować. Ja się chyba nie udałem... czasami myślę, że ambicje gdzieś mi uciekły już lata temu. Ale przejdę do sedna. Sprawa związana z maturą. Czy można ją zdawać w tej samej szkole, w której kończyło się naukę? Minęły dwa lata w końcu i nie wiem czy mam teraz taką możliwość, czy muszę coś powtarzać:-/ Jeśli orientuje się ktoś w temacie, to byłbym wdzięczny za jakieś odpowiedzi. Zostały mi 4 miesiące. Myślicie, że zdążę się nauczyć? Wiadomo, że o super wyniku mogę zapomnieć, ale ważne żebym miał chociaż tą maturę. Postaram się wykorzystać ten czas jak najlepiej. Może kiedyś zmienię nastawienie też co do studiowania/ na razie twierdzę, że bez znajomości i układów w tym kraju studia nie mają większego sensu. Ale nawet jeśli no to matura, matura...jest niezbędna. Tylko czy mogę ją zdać w tym roku? Czasu mało, ale zależy mi żeby ją zdać. Im szybciej tym krócej będzie się ciągnął za mną ten kompleks jej braku. Kiedyś słyszałem, że w takim przypadku składam deklarację ostateczną w lutym (ale nie wiem ile jest w tym prawdy).

Gość gość
a składałeś deklarację we wrześniu? Bo lutowa deklaracja jest dla tych, którzy składali ją we wrześniu.