Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

chlamydia pytanie

Polecane posty

Gość gość

Poroniłam w 18 tyg ciąży. Lekarz kazał zrobić badania m.in. na chlamydie trachomatis. igM wyszło 1,29 a od 1,1 jest wynik dodatni igG wyszło <2 czyli wynik ujemny. W laboratorium powiedzieli że jak igM dodatnie to świeże zachorowanie. Tzn jak świeże bo badanie robilam 6 tyg po porodzie a od poczęcia do teraz nie współżyliśmy z mężem bo był zakaz, a w ciąży miałam mnóstwo badań min posiewy z pochwy i nic nie wychodziło, w szpitalu też żadna infekcja mi nie wyszła.

Gość gość
a jakiś basen? Albo może maż miał wcześniej - nie trzeba współżyć żeby to przenieść. Moja mama robiła badania u siebie w laboratorium na te bakterie i nie raz były zakażone cale rodziny - dzieci również. Niech mąż się przebada, bedziesz widziec czy nie ma jakiego dawniejszego zakażenia.

Gość gość
nie chodziłam na basen bo ciąża była leżąca, jedynie na badania lekarskie chodziłam, których miałam sporo. W sumie nie współżyliśmy już od dawna, ręczniki mamy oddzielne, ja się podcierałam tam jednorazowymi, kąpieli też nie brałam jedynie się podmywałam pod prysznicem, no sama nie wiem.

Gość gość
to może w szpitalu sie zaraziłas?

Gość gość
a jak można się zarazić chlamydią czy tylko przez współżycie bo tego u nas nie było od poczęcia, w szpitalu miałam poród i potem czyszczenie, siadałam na wc ale użyłam nakładki.

Gość gość
w szpitalu jeszcze zostały wykluczone infekcj***akteryjne, pobrano mi posiew, i badania krwi wykluczyły bardzo niskie crp 0,1 i ob 1.

Gość gość
z wikipedii: "Obserwuje się czasem rodzinne występowanie tej infekcji u dwóch, trzech osób, zwłaszcza przy nawrocie tej choroby u jednej z nich, mimo przeleczenia. Drobnoustroje dostają się do organizmu poprzez uszkodzoną skórę oraz błony śluzowe, jak również na basenach i kąpieliskach, gdzie do zakażeń dochodzi bardzo często."

Gość gość
crp określa stan zapalny, myślę że zakażenie nie od razu powoduje stan zapalny

Gość gość
a laborotarium powiedziano że zakażenie jest świeże bo świadczy o tym igM a jak spytałam jak świeże to powiedziała że to kwestia kilku tyg teraz jestem prawie 8 tyg po porodzie plus te 16 tyg ciąży (liczę od poczęcia) to wg tego ostatni stosunek mieliśmy 24 tyg temu.