Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem fanką Realu Madryt

inne spojrzenie na piosenkę My Słowianie

Polecane posty

Gość jestem fanką Realu Madryt

Od jakiegoś czasu da się zaobserwować zachwyt tą piosenką(przyznaję, że melodia świetna, w przeciwieństwie do tekstu i teledysku). Tytuł brzmi wyraźnie ''My Słowianie'' a piosenka mówi tylko o Polkach. Mam na myśli teledysk i nacjonalistyczny tekst. Dlaczego piosenka, która wychwala ''doskonałość'' Polek nosi tytuł ''My Słowianie''? Konsekwentnie tekst i teledysk powinny pokazywać walory Słowianek, a nie tylko i wyłącznie Polek. Dlaczego znowu dyskryminuje się kobiety innych narodowości, śpiewając, że Polki są ''naj'' pod każdym względem? :O

Gość mam jej już dosyć
Denerwują mnie ryje Polek w tym teledysku, wyglądają jakby miały zaraz iść do łózka i to wcale nie ze Słowianami.

Gość gość
płaskie deski zawsze sie pieklą na ten teledysk i nie lubią tej piosenki

Nie chodzi mi teraz o moją urodę i moje kształty, ale o to faworyzowanie ''urody'' Polek pod przykrywką chwalenia urody Słowianek(mimo, że o nich nie śpiewają). Poza tym denerwuje mnie to pokazywanie piersi, bo to z kolei poniża kobiety :O

Gość gość
słowianie to region w Europie kretynko, Polki to słowianki nie chodzi o Słowację

A gdzie ja napisałam, że moim zdaniem Słowianie to mieszkańcy Słowacji??? Chodziło mi o to, że tytuł to ''My Słowianie'', a piosenka jest tylko o Polkach. Rozumiem, że gdyby pojawiły się jeszcze 2 inne słowiańskie narodowości i została pokazana wspólna kultura 3 krajów, to można byłoby dać taki tytuł.

Gość gość
jesteś płaską deską :D

Gość gość
idz lepiej mecze realu pooglądac bo to są trudne sprawy :classic_cool:

Nie, nie jestem płaską deską ;) Real na razie nie gra żadnego meczu, a tak przy okazji, jeżeli zaśpiewamy piosenkę o walorach południowców, to chyba nie będziemy śpiewać tylko o Hiszpanach, ale o południowcach. Tak samo sprawa powinna wyglądać w ''My Słowianie'', bo Słowianki to nie tylko Polki.

Gość gość
ja bym chciał kiedyś mecz z tobą obejrzeć, może sie umówimy?

Gość gość
ku twojej świdomości termin "Słowianie" używany jest praktycznie wyłącznie przez POlaków typowy rosjanin czy ukrainiec uważa się ża rosjanina albo ukrainca, cos tam słyszeli o Słowianach ale mają to w d***e albo uważają za takich właśnie polaków. W wielu przypadkach określanie kogoś jako słowianin to dla rosjan obrażliwe stwierdzenie kogoś zacofanego

Ale mi chodzi o to, że w Polsce termin ''Słowianie'' odnosi się do ludności z określonego regionu Europy. Jest to normalne określenie grupy ludnośc***odobnie jak ''ludy romańskie'' lub ''ludy germańskie''. My Polacy wiemy, że Słowianie to większa grupa, a nie jedna narodowość, bezsensowne jest zatem mówienie ''Słowianie'', gdy ma się na myśli tylko Polaków.

Gość gość
To co, może w ramach poprawnośc***olitycznej mamy zakazać też śpiewania piosenek o Polkach? Bo kobiety z innych krajów mogą poczuć się urażone? Przecież to chore. To jest tylko piosenka jedna z wielu, stworzona dla celów rozrywkowych. No chyba, że ktoś c***owiedział, że to jest prawda objawiona, a każdy kto podważy sens słów tej piosenki to kulka w łeb i do piachu, albo ostatecznie sto lat robót w kamieniołomach?

Gość gość
ale właśnie chodzi o to, że my Słowianie oznacza Polaków bo praktycznie nikt inny z tym terminem nie czuje więzi bo kto niby?? czesi łotysze?

Gość gość
a jakby ktos napisal piosenke wychwalajaca białasow to musialby wymienic wszystkie podtypy, czy moglby tylko o typie nordyckim spiewac?

Nie, nie chodzi mi o to, by nakazać zaprzestania słuchania tej piosenki. Mam na myśli, że nie powinno wychwalać się tylko i wyłącznie Polek, bo to prosta droga do nacjonalizmu. Polki wcale nie są najładniejsze, a cały kraj próbuje nam wmówić, ze ładniejszych nie ma na całym świecie. A Słowianie oprócz Polaków to: -Czesi -Słowacy -Białorusini -Ukraińcy -Rosjanie -Bośniacy -Bułgarzy -Chorwaci -Czarnogórcy -Macedończycy -Serbowie -Słoweńcy I niby oni wszyscy nie przyznają się do bycia Słowianami? :D

Gość Felixtus
Hiszpanki to Hiszpanki Włoszki to Włoszki Niemki to Germanki Polki to Słowianki sprawa jest prosta i o czym tu debatować ? nie mam ochoty z Tobą i z koniem się kopać !

Gość gość
to tylko piosenka, nikt naprawde nie mysli ze Polki sa najladniejsze.

Gość gość
ale ta teoretyczna piosenka o bialych nie mowilaby zle o innych rasach, tylko np: biale kobiety sa piekne lalalalalla ;) to nie rasizm.

Gość gość
próbuje ci tylko wyjaśnić, że termin Słowianie praktycznie znany jest tylko w Polsce zapytaj Serba albo Macedończyka co to jest Słowianin to nie będzie miał zielonego pojęcia o co chodzi

Możemy podzielić na narodowości: Hiszpanki to Hiszpanki Włoszki to Włoszki Niemki to Niemki Polki to Polki Lub w taki sposób: m. in. Hiszpanki i Włoszki to przedstawicielki ludów romańskich m. in. Niemki to Germanki m. in. Polki to Słowianki

Gość gość
cześci uważają się za germanów raczej

gość próbuje ci tylko wyjaśnić, że termin Słowianie praktycznie znany jest tylko w Polsce zapytaj Serba albo Macedończyka co to jest Słowianin to nie będzie miał zielonego pojęcia o co chodzi ___ Co za bzdury gadasz. W Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej jest znany ten termin, to co dopiero w Serbii lub Macedonii? Rozmawiałeś/aś kiedyś z tymi ludźmi, że znasz ich poglądy na ten temat?

Gość azazero
skoro Polka jest slowianką to czemu ma nie spiewac o tym, nie kapuje

Gość gość
a spiewanie ze czarni sa atrakcyjni to tez rasizm? bo kojarze conajmniej dwie piosenki teraz. i to w telewizji normalnie puszczali!

Gość gość
Serbowie czy Macedoncy nie uwazaja sie za Słowian bo dla nich ma to złe skojarzenia z Jugosławia 😘 Jak ktos powiedzial Słowianie zostali ograniczeni do Polakow, inne narody sie z tym nie identyfikuja zbytnio. Tak samo jak Germanie ograniczaja sie praktycznie tylko do Niemcow.