Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zmiana wymiaru czasu pracy pytanie

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny moze ktoś się orientuje jeżeli pracowałam na 1/2 etatu cały rok a od stycznia bedę pracowała na cały etat i np pójdę w lutym na zwolnienie lekarskie to jaki bedzie zasiłek chorobowy z całego czy z połowy etatu??

Gość gość
W razie zmiany umowy o pracę lub innego aktu nawiązującego stosunek pracy polegającej na zmianie wymiaru czasu pracy pracownika, podstawę wymiaru zasiłku stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie ustalone dla nowego wymiaru czasu pracy, jeżeli zmiana ta miała miejsce w okresie 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo w miesiącu, w którym powstała niezdolność do pracy. jak to rozumieć w moim przypadku??

Gość gość
prosze pomóżcie jak to rozumieć ?? jestem tępa :-)

Gość gość
według całego etatu ci wyplaca

Gość gość
Zasiłek chorobowy (pewnie o ciążę chodzi) to 100 % średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy. Więc będzie to ciut więcej niż pół etatu, bo 1 miesiąc będziesz nacałym etacie i ten też wliczy się do owej średniej. Sama miałam odwrotnie tzn . najpierw cały etat, potem pracodawca zredukował mi do 3/4. I w moim przypadku było to z korzyścią dla mnie, bo dostałam 100 % sredniej z ostatnich 12 m-cy i było to więcej niż 3/4 etatu. A w twoim przypadku będzie to z niekozyścią dla ciebie.

Gość gość
Jeśli zmieni Ci się i wymiar czasu pracy i wynagrodzenie to jest to tak jakby nowa umowa i wszystko sie zaczyna od tego momentu liczyć. Średnią natomiast liczysz jeśli zmieni się tylko wynagrodzenie