Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Autorka009

Przejście z wychowawczego na L4

Polecane posty

Gość Autorka009

Witam, mam nadzieję, że ktoś mi odpowie na pytanie ( nie dogryzając) Bo tego nie potrzebuję. Otóż jestem obecnie na wychowawczym płatnym do lipca. Dowiedziałam się, że jestem znowu w ciąży.Wiem , że mogę przerwać urlop wychowawczy i przejść na L4 tylko czy MUSZĘ choć na jeden dzień wrócić do pracy? Czy mogę po prostu przynieść zwolnienie i przerwać wychowawczy? Rozmawiałam z pracodawcą ale niezbyt wiedział...

Gość gość
To wychowawczy jest płatny? A co do Twojego pyt. - polecam jakieś forum prawnicze

Gość Autorka009
Oczywiście , że jest płatny - 400 pln na miesiąc przez dwa lata + rok bezpłatnego . Patrzyłam na te forum prawnicze ale jedni piszą,że trzeba wrócić na jeden dzień do pracy, a inni ,że nie trzeba i już sama zgłupiałam

Gość Autorka009
Płatny jeśli dochód na osobę nie przekracza 539 pln :)

Gość gosc1234
nie musisz wracac nawet na jeden dzien, po prostu po zakonczeniu wychowawczego zanosisz L4, lub jezeli np. dziecko jest chore to opieke nad dzieckiem. W 2 gim przypadku wypelniasz druk Z15 do wyplaty zasilku opiekunczego. jezeli maluch choruje masz 60 dni opieki o ile nie ma w gospodarstwie domowym nikogo kto moze sie nim zajac, np. maz, ktory jest na bezrobociu. No i w roku przysluguje ci 2 dni opieki nad dzieckiem.

Gość Autorka009
Dziękuję- tylko nie chodzi mi o L4 ze względu na chore dziecko tylko z powodu drugiej ciąży :)

Gość Autorka009
Ale to chyba tak samo działa?

Gość gość
Można nie przychodzic. W dniu powrotu z wniosku (2 tyg wcześniej szef moze się zgodzic a miesiac wcześniej musi na twój powrót)dajesz zwolnienie lub wysyłasz z nim kogos lub poczta, tylko jak poczta to najlepiej zadzwonić że jestes na zwolnieniu a list w drodze. To wszystko.

Gość Autorka009
Czyli muszę złożyć wniosek o powrocie do pracy? Nie idzie tego jakoś obejść by nie czekać tych 2 tyg?? Oczywiście pracodawca wie o wszystkim i idzie mi na rękę. 07.01 idę do gina i właśnie wtedy chciałabym już przerwać wychowawczy i przejść na L4

Gość gość
Jak idzie na reke to napisz z data wcześniejszą, np. Data 7 grudnia i że 30 dni to będziesz mieć akurat 7 stycznia

Gość Autorka009
Ale czy to nie trzeba szybciej do zusu dostarczyć?

Gość gość
I nie zapomnij mopsu powiadomić że przerywasz wych bo bd forsę zwracac

Gość gość
Do zusu tylko l4 wniosek w papierach zostaje u szefa

Gość Autorka009
Tak, tak to wiem :) Dziękuję bardzo serdecznie za wypowiedzi i "nie zjechanie" mnie bo bardzo rzadko można tu dostać życzliwych ludzi

Gość gość
Laska idz na L4 zawsze bedzie więcej kasy niz te 400 zł na wychowawczym .

Gość Autorka009
No tak to wiem :) Pełno załatwiania a ja się kompletnie nie znam na tym ;/ wolę się upewnić. Może jeszcze pójdę do zusu dla pewności się zapytać

Gość gość
W necie jest dużo na ten temat a do zusu możesz zadzwonic

Gość Autorka009
Właśnie dużo tylko jedni piszą tak a inni inaczej ;/ . A niby forum prawnicze i specjaliści się wypowiadają

Gość gość
A który to tydzien ciazy ?

Gość gość
To artykuł jakiś znajdz a nie forum

Gość Autorka009
Dzisiaj zaczęłam 11tc. Jak pójdę do lekarza będzie to 12 równy :)

Gość gość
Nie musisz isc na jeden dzien do pracy, od dnia kiedy wracasz do pracy masz l4 i jest ok.ja tak niedawno zrobiłam

Gość Autorka009
Ale złożyć pismo do pracodawcy muszę? Ręcznie napisane?

Gość gość
Najlepiej napisz brajlem

Gość Autorka009
I masz .... Już jakaś szuja się przypałętała ....

Gość gość
Tylko nie szuja...zadałaś pytanie jakbyś była co najmniej ułomna albo po podstawówce.Myśl babo-to nie boli

Gość gość
Złożyć musisz może być odrecznie. Piszesz u góry pierdziszew górny dn 01.12.2013 Wniosek o przerwanie urlopu wychowawczego Uprzejmie proszę o przerwanie urlopu wychowawczego udzielonego na dziecko......... Urodzone dn.......... I przywrócenie mnie z dniem 07.01.2014 do pracy na stanowisko dotychczasowe lub inne zgodne z moimi kwalifikacjami i za wynagrodzeniem nie niższym niż do tej pory zajmowane Z poważaniem Co maz za problem z tym wnioskiem

Gość Autorka009
Chodziło mi o to czy po prostu muszę iść po jakiś wniosek do pracodawcy ! Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Gość Autorka009
Ahhh no i babą to może jesteś ty .

Gość gość
Po wniosek isc nie musisz. Zgodnie z kodeksem pracy, oświadczam pracodawcy swój wole powrotu do pracy za 30 dniowym uprzedzeniem, chyba ze pracodawca wyrazi zgodę na twój powrot z dnia na dzien. Np 31 stycznia jest ostatnim dniem towojego wychowawczego,od 1 lutego masz juz l4. Ja co prawda powiadomiłem swojego pracodawcę wczesniej, ze jestem w ciazy, przerywam wychowawczy i idę na l4. Jest to prawnie dopuszczalne, potwierdzone przez PIp. Jeszcze jedno pracodawca moze chcieć Cie wysłać na badania do lekarza medycyny pracy, ja tych badań nie robiłam, bo,w dniu kiedy mialm isc na badania miałam juz L4 od lekarza.powodzenia