Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy na L4 zeby mnie nie zwolniono

Polecane posty

Gość gość

jestem zatrudniona na umowe o prace na czas nieokreslony.staramy sie z mezem o dziecko. kiedy moge pojsc na zwolnienie lekarskie aby pracodawaca mnie mogl mnie zwolnic? slyszalam ze od 3 miesiaca ciazy nie mozna zwolnic ciezarnej? ja bym wolala od razu isc na zwolnienie bo w moim miejscu pracy jest duzo chemii , ktora moglaby zaszkodzic dziecku.

Gość gość
Nie trzeba już do 3 mc pracować.kiedyś tak było.najbardziej że masz taka umowę.idź odrazu

Gość gość
Może pozwolisz, że to lekarz zdecyduje, kiedy pójdziesz na L4.

Gość gość
A gdzie pracujesz ? W drogerii ?

Gość kadrowa2133
To zalezy jaka masz umowe. W twoim przypadku jestes chroniona od.poczatku. w przypadku gdybys miala umowe na czas okreslony jest to troxhe inaczej i w niektorych przypadkach jest sie nie chronionym

Gość gość
rozmawialam juz z lekarzem i powiedzialam mu gdzie pracuje i przy jakich substancjach to sam stwierdzil, ze lepiej by bylo jakbym od razu poszla na zwolnienie dlatego pytam czy jesli pracodawcy dam zwolnienie np w 5-6tyg ciazy to czy wtedy moze mi dac wymowienie. a

Gość kadrowa2133
A co wam do tego.gxzie pracuje i co chce robic. To jej sprawa

Gość gość
pracuje w laboratorium

Gość gość
Myślę, że jakbyś miała nie dostawać pensji będąc w ciąży na L4, to okazało by się, że jednak warunki pracy nie takie szkodliwe.

Gość gość
nie mogą cie zwolnic, jesteś chroniona, jeśli nie pójdziesz na l4 to zakład musi przeniesc cie na stanowisko gdzie nie będzie zagrożenia ciazy, a bez znaczenia kiedy pójdziesz na chorobowe.

Gość gość
Jak jestes w ciazy to odrazu moxesz isc na zwolnienie

Gość gość
dziwi mnie bardzo, że już myślisz o zwolnieniu skoro dopiero o dziecko się starasz ;-( ciężarne na L4 rozumiem, sama w drugiej ciąży byłam prawie od początku, ale żeby myśleć zanim się zaszło w ciążę...

Gość gość
Jak jesteś zdrowa i ciąża nie jet zagrożona, a twoje miejsce pracy jest nieodpowiednie dla kobiety ciężarnej, to jak będziesz w ciąży, bierzesz od lekarza zaświadczenie potwierdzające ten fakt i przedstawiasz je osobie odpowiedzialnej za sprawy bhp w zakładzie pracy. Wtedy pracodawca przenosi cię na inne, nie stwarzające zagrożenia stanowisko. Wynagrodzenie twoje na tym nie ucierpi, niezależnie od tego na jakie stanowisko zostaniesz przeniesiona. Co to za pomysł, żeby od razu na zwolnienie lekarskie?! Ciąża to nie choroba, a zwolnienia lekarskie są dla chorych.

Gość Jaamajka
ja też pracuję w laboratorium,w czasie ciązy zmieniono mi nieco stanowisko pracy (pracodawca ma taki obowiązek) i pracowałam sobei do 8miesiąca. Jesli zalezy ci tez troche na pracy to ja bym nei szla od samego poczatku na L4 bo to czy donosisz ciąze to loteria, spokojnie mozesz chwile popracowac jesli szef zmieni nieco warunki w jakich pracujesz.

Gość gość
ja byłam na L4 tak: 3 dni przed spodziewaną @ trafiłam do szpitala, tam leżałam 3 dni dowiedziałam się o ciąży w dniu spodziewanej, tzn o domniemanej-miałam bad ginekologiczne i lekarz nie mógł jeszcze w 100% stwierdzić. Dostałam L4 poszpitalne, ale nie na ciąże tylko normalnie. Do ginka miałam wizytę (wcześniej umówioną kontrolną) 2-3 dni po zakończeniu zwolnienia szpitalnego. Pracowałam na produkcji i wiedziałam, że nie mogę wrócić więc poszłam do rodzinnego, zasymulowałam dostałam L4 na te 3 dni. I od ginka w sumie od 5tc miałam.