Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takadziewczynaztrdnadecyzja

Jaką szkołę wybrać po gimnazjum

Polecane posty

Witam. Mam taki problem , nie wiem jaką szkołę wybrać , zawsze myślałam przyszłościowo i chciałam iść do technikum ekonomicznego , lecz teraz jak czytam wypowiedzi na innych forach widzę że tam jest bardzo trudno , i zaczęłam się zastanawiać nad technikum hotelarskim bądź handlowym . A co wy o tym myślicie ?

Gość gość
do nauki gimg***o

Gość gość
kochana, nie myśl że będzie trudno, czym trudniej tym lepiej bo będziesz się hartowała, ja poszlam do LO do klasy humanistycznej, pojechałam po linii najmniejszego oporu, w dodatku do szkoły o takim przeciętnym poziomie, i dziś na studiach walczę ze swoimi złymi nawykami (typu nieregularne uczenie się etc)

Gość gość
a skąd mamy wiedzieć co cię interesuje?

Gość orzechowelove
napisz co cie interesuje.. ja po gimnazjum tez poszlam do lic ekonomicznego,nie powiem łatwo nie było,natomiast dałam rade,mature tez zdałam. Ale co mi po tej szkole,3 latach meczarni skoro i tak w tym zawodzie nie pracuje.. aktualnie mam wlasna firme,ale wczesniej tez co chcwila inna praca,w sklepie,opiekunka,w sekretariacie.. Jezeli nie wiesz co chcesz robic w zyciu to moze lepiej do ogolnego?

Ja nie patrzę co mnie interesuje ja myślę przyszłościowo , nie chcę iść gdzieś gdzie nie zdam bo nie dam sobie rady , chcę iść gdzieś gdzie dam sobie radę i po tym znajdę pracę , teraz myślałam o liceum humanistycznym ale jednak wolę ekonomię , matma wchodzi mi szybciej te regułki i pojdęcia , ale inni piszą że jest tak trudno że byli tacy dobrzy i w gimn. a teraz ledwo dają radę.

Gość gość
nnie pytaj sie o takie rzeczy na kafe! co ty! tak i znam wspaniale na to sposoby wiec naprawde fajnie jest z tym no no to chyba trudno tak bo jak to tak mozna n ❤️ www.youtube.com/watch?v=aHLH7L_I1wQ

Gość orzechowelove
to ja C***owiem tak: W gimnazjum nauka szła mi srednio,bardzo srednio. Bylam niezłym leniem :P Srednia na koniec gimnazjum zeby Ci nie skłamac to około 3,8.. takze sama widzisz..porownaj to do siebie. W liceum bylo duzo nauki,duzo zalezy od nauczycieli. W gim ledwo zdawałam z angielskiego a w liceum mialam 5 zawsze. I pokochalam angielski :D I teraz dzieki temu nauczycielowi umiem go swietnie i wykorzystuje to w obecnej pracy.

Gość orzechowelove
aa i powiem Ci jeszcze jedno,mysle,ze warto patrzec na to co nas interesuje.. ja do zadnej z moim 3 prac nie szłam z taka chceia jak do obecnej..fak sama sobie jestem szefem..ale lubie to co robie i jestem szczesliwa.. moze wiec jakos uda Ci sie to polaczyc

. Ja ze średnią mam podobnie gdyż fizyka i chemia mi nie idą szczególnie , ale z matmy gdie zawsze miałam 3 na koniec semestru szykuje sie 5 teżjestem strasznym leniem nigdy mi sie nic nie chce zawsze szukam jakiejś motywacji ale coś nie wychodzi..

Gość orzechowelove
aha no to skoro matematyka rzeczywiscie tak dobrze Ci idzie to moze pojdz to tego lic ekonomicznego..po za tym szkola srednia to nie wyrok do konca zycia.. zawsze mozna cos zmienic,pojsc na kurs,szkole policealna,studia..jest wiele mozliwosci..

Gość gość
Jeśli szukasz prywatnej szkoły to zastanów się nad ich ofertą: http://www.maturamiedzynarodowa.pl/ Po nich masz możliwość studiowania na całym świecie. Moim zdaniem warto!

Gość Justyna K
Jak szkołę wybrać po gimnazjum? W jaki sposób mogę ocenić jakie predyspozycje zawodowe ma moje dziecko? z tymi i podobnymi dylematami zapraszam wszystkich rodziców do doradców zawodowych właśnie. Warto zainwestować w przyszłość naszych dzieci, w końcu od satysfakcji z pracy zależy nasze ogólne zadowolenie z życia. Zapraszam na konsultacje w Krakowie - justyna.doradca@op.pl

Gość Justyna K
Jak szkołę wybrać po gimnazjum? W jaki sposób mogę ocenić jakie predyspozycje zawodowe ma moje dziecko? z tymi i podobnymi dylematami zapraszam wszystkich rodziców do doradców zawodowych właśnie. Warto zainwestować w przyszłość naszych dzieci, w końcu od satysfakcji z pracy zależy nasze ogólne zadowolenie z życia. Zapraszam na konsultacje w Krakowie - justyna.doradca@op.pl

Gość gość
To zawsze jest ciężki wybór jaką szkołę dokładnie wybrać po gimnazjum, większość idzie to liceum, niektórzy to technikum po wykształcenie a inni po zawód do zawodówki, dużo o tym czytałem na http://www.stronawiedzy.pl/ świetne porady, polecam każdemu.

Gość gość
Kierunek związany z zainteresowaniami. Jeśli chce robić coś związanego z kosmetyka, to liceum kosmetyczne, a później szkolenia. Pewnie, że liceum nie nauczy zawodu, ale zawsze to będzie pewien wstęp do zawodu.

Gość gość
Najpierw technikum kosmetyczne, a dalej kilka szkoleń w Beauty lux i to mi zdecydowanie wystarczyło do rozpoczęcia pracy. Dojście do czegoś wielkiego to nie jest kwestia chwili, ale właśnie tak wygląda właściwa droga do zdobycia pracy.

Gość patyczak231434
Jeśli chodzi o wybór szkoły po gimnazjum to sprawa wygląda tak samo jak przy wyborze studiów - kieruj się swoimi zdolnościami oraz zainteresowaniami. To nic, że i tak będziesz tego żałowała - kieruj się tym co Ci najbardziej odpowiada. Masz tutaj ciekawy artykuł na temat wyboru szkoły, może coś ciekawego Ci przyjdzie na myśl. http://zaproszenia-tamtam.pl/technikum-liceum-czy-szkola-policealna/

Gość gość
może liceum dla dorosłych w Plus Edukacji- uczą za darmo, zajęcia są tylko co 2 tygodnie i nie trzeba długo siedzieć w szkole. nauczyciele też calkiem spoko.

Gość kallinka29
Ja zawsze byłam za technikum, liceum nic kompletnie nie daje oprócz możliwości pójścia na studia, a po technikum masz tę możliwość ale także zawód który już otwiera drogę w świecie pracy, dobrym zawodem jest technik odzieżowy, bez problemu po tym można znaleźć pracę, proszę przeczytać http://sprytek.zgora.pl/technikum-odziezowe-i-spelnianie-moich-marzen-z-maszynami-juki/

Gość Qugustynka

Ja polecam  Niepubliczne Liceum Ogólnokształcące nr 6 przy ul. Bacha w Warszawie. Szkoła jest z tradycją. Prowadzi ją Fundacja Varsovia. To jedna z najstarszych szkół średnich w stolicy. Poziom maja naprawde wysoki. 

Gość Freelancer

Można też spróbować zapisać się na dodatkowe kursy. Przyda się to później na rynku pracy, można będzie od razu zacząć zarabiać. Wydaje mi się że tworzenie stron www jest przyszłościowe. Można prześć takie szkolenie z wordpress. W Krakowie prowadzi je np. https://freelancer.net.pl/kurs/

Można się spokojnie nad tym zastanowić, bo umiejętność tworzenia stron www jest przydatna.