Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goscBBBBB

WYKUPINY PANNY MŁODEJ CZY ROBICIE

Polecane posty

Gość goscBBBBB

jak wygladały lub będą u was wyglądać wykupiny panny młodej? zastanawiamy się z narzeczonym czy z tego nie zrezygnować

Gość gość
u nas tego nie ma.Czasami stoją bramki ;) ale już coraz rzadziej ;)

Gość goscBBBBB
Aha i po prostu po dotarciu Pana Młodego do Panny Młodej ten normalnie wchodzi po nią do domu bez żadnych wykupywań i innych pierdół?:-)

Gość gość
ja o tym słyszałam aczkolwiek u nas tego również się nie praktykuje jest normalnie młody jedzie z bukietem ślubnym do młodej błogosławieństwo i do kościoła ;)

Gość gość
No dokładnie. U mnie na szczęście nie ma tego zwyczaju. Młoda panna to jakis towar jest, żeby ją wykupywać, czy co??

Gość gość
u nas się wykupuje za wódkę

Gość gość
w każdym regionie są inne zwyczaje ślubne ;p

Gość gość
A co to jest w ogóle? :o

Gość gość
U mnie nie ma takiego zwyczaju, ale widzialam jak raz gdy mlody przyjechal po panne przed wejsciem stanely jej ciotki i musial je przekupic zeby go wpuscily, na szczescie wiedzial o tym wczesniej i mial w kieszeniach pieniadze. Innym razem mlody mial walizke z wydrukowanymi pieniedzmi w roznych walutach, przyjezdzajac po mloda zalozyl ciemne okulary i chyba przed jej bratem albo szwargem otwieral walize, no smiechu bylo co nie miara, bo wyszlo im to kapitalnie :) u mnie na szczescie nie praktykuje sie tego zwyczaju, bo mimo, ze moze i smieszny czasami, to jednak nie kazdemu moze sie spodobac :)

Gość gość
to jeszcze gdzieś jest taka wiocha????

W naszych stronach jest tak że w wejściu stają bracia lub kuzyni panny młodej i próbują ustalić cenę a;e jest to wódka

Gość gość
Nie rozumiem dlaczego od razu wiocha/??? to że w niektórych regionach tak się nie robi nie znaczy że wiocha ..u jednych się pannę wykupuje ,w wlkp jest np purtel a gdzie indziej jeszcze co innego ;)

porter też jest u nas. Bardzo fajna sprawa na rozluźnienie całej gorączki przedślubnej

Gość Varsovie
U nas w mazowieckim nie ma tego zwyczaju.

Gość gość
Cokolwiek to jest, w zyciu nie zgodzilabym sie na zabawe, gdzie ktokolwiek ma mnie kupowac, faktycznie wies.

nie wieś tylko taki zwyczaj. a kupowanie to nie jest na serio tylko taka zabawa.jak jesteś sztywna to już twój problem

Gość gość
za to ty w każdym temacie próbujesz przedstawić swój punkt widzenia jako jedyny właściwy i obrażasz innych. dla ciebie to jest superfajne, ale dla niej to może być wiocha i tyle ci do tego.

obraziła to ona mówiąc że to wiocha..Inie wydaje mi się żebym kogoś tu obraziła..

I chyba nie za wiele moich postów przeczytałaś/eś bo wcale nie próbuję pokazać nigdzie mojego zdania jako jedyne..

Gość Varsovie
Tłuczenia szkła również u nas nie ma. Z takich bardzie regionalnych to mamy taniec na wózek.

Gość perła222
u mnie nie ma czegoś takiego. widziała to na jednym ślubie beznadzieja straszna. nigdy w życiu bym czegoś takiego na swoim nie robiła ;)

Gość gość
każdy region ma swoje zwyczaje które się praktykuje i żadnego z nich nie uważam za wiochę wręcz za dobrą zabawę ;) jak ktoś podchodzi na poważnie do wszystkiego to nic mu się nie podoba ;) wykupiny za flaszeczkę ;p hehe póżniej jest co wspominać ..szkło biję się na szczęście ;p purtelan to również bicie szkła i posiadówa z rodziną czy znajomymi ;) fajnie [przeżycie i zabawa ;d

Otóż to. Jak dla mnie wszystkie te zabawy nadają temu dniu humoru a nie tylko powagi :)

Gość gość
Ja pochodzę z Pomorza Zachodniego i też nie spotkałam się z takim zwyczajem, aż do dnia mojego ślubu :) Mój wtedy jeszcze narzeczony przybył z bukietem dla mnie i walizką z wydrukowanymi pieniędzmi. Oczywiście wykupował mnie od mojego ojca. To było dla mnie zakoczenie, ale wszyscy się przy tym nieźle uśmialiśmy :)

Gość gość
a ja to widziała i sie podobało i ja też by chciała zeby ktos wykupil

Gość gość
a ja to widziała i sie podobało i ja też by chciała zeby ktos wykupil

Gość gość
mnie nikt wykupywał nie będzie bo od roku mieszkam z moim narzeczonym...

Gość gość
ja też mieszkam od półtora roku z narzeczonym ale to nie przeszkadza w tej zabawie :P