Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlekomm

skaza bialkowa u 2 latka

Polecane posty

Gość mlekomm

mam synka 2 lata, który ostatnio dość często zaczął miewać biegunki, które zdarzają się coraz częściej. W przeciągu 3 tyg, odstawiałam 3 razy mleko modyfikowane i stolce wracały do normy. Potem po podaniu mleka na nowo stopniowo się rozluźniały. Miewa stany takie,ze w stolcu jest ogromna ilość śluzu a także zdarzała się krew w ostrzejszym stanie. Oprócz tego zauważyłam ostatnio na nóżkach i przedramionach kilka czerwonych suchych i swędzących plam. Dziecko także od września zaczęło mi bardzo chorować (poszedł tez do żłobka więc to tez może być powód), Czytam,że takie objawy jak opisuję może powodować skaza białkowa. Ale czy może ona wystąpić w wieku 2 lat?? Syn był karmiony do 8-ego miesiąca piersią, potem przeszliśmy na mm. zawsze tolerował wszystkie pokarmy bardzo dobrze, wszelkie nowości itd. Dopiero teraz od około 1,5 m-ca mamy takie problemy. Może jest przeładowany mlekiem, w żłobku prawdopodobnie popija ze smakiem kakao... w domu nie. O dziwo jogurt go nie rusza, swego czasu jadł ich dużo, nawet jak mleko odstawialiśmy i po nim nic się nie działo. wybieram się niedługo na bilans więc mogę pogadać z lekarzem ale czy możecie się podzielić jakims spostrzeżeniami? moze skaza wystąpic w tym wieku?

Gość mlekomm
up

Gość gość
skaza może pojawić się w tym wieku. Jeśli jest śluz w kupie to na 100% alergia. A masz pewnośc, że na mleko? Warto zrobic testy alergiczne. Po jogurtach nic mu nie dolega bo to mleko wysoko przetworzone. Jeśli Twój syn nadal pije mleko to zamień na ryżowe czy sojowe i obserwuj. Do kapieli stosuj oilatum i natłuszczaj skórę,

Gość mlekomm
pewności nie mam wiadomo, ale intuicja mi podpowiada,ze coś jest nie tak... on ma 2 lata a kupy są od zawsze mało zwarte. raczej były konsystencji papki, rzadko zdarzały się twarde normalne. Ale w okresie 1,5 mc-a, z dnia na dzień biegunki się nasilały...aż do tego stopnia,ze w nocy przebierałam pościel, bo woda płynęła z pieluchy. Kiedy odstawiałam mleko ( bo tak sie robi zazwyczaj przy biegunkach w ogóle) wszystko wracało do normy ale zanim wróciło, w stolcu była straszna ilośc śluzu. Jakby ktoś wlał całe białko kurze do pieluchy. I pasma krwi też się raz zdarzyły. Po 5 dniach bez mleka podałam mleko o po 2 dniach to samo. i znowu pare dni bez mleka i.... znów podałam mleko do kawy zbożowej-3 miarki i tego dnia dziecko zrobiło mi 3 razy kupę juz coraz rzadszą. I teraz znowu nie pije i stolec normalny-prawie już.. dziś zrobiłam mu 2 naleśniki na zwykłym krowim mleku i od razu po jedzeniu były 2 kupy pod rząd.... więc ja podejrzewam mleko. Przez okres nie picia mleka zjada jogurty i czasem ser zółty i jest normalnie.

Gość mlekomm
up

Gość mlekomm
coś jeszcze wiecie???

Gość gość
oczywiście trzeba iść do lekarza i powiedziec co się dzieje, albo bebilon pepti przepisze (chociaż trzeba mieć zaświadczenie od alergologa że dziecko jest chore) albo faktycznie mleko ryżowe lub owsiane (mój też ma skazę ale ma 4,5 roku) sojowego wiem że nie :)

Gość mlekomm
Hmmm, zastanawiam się czy w ogóle jest sens już podawać mleko, skoro toleruje inne pokarmy na jego bazie. To chyba juz w tym wieku wystarczające.

Gość gość
witajcie robilam testy z krwi rocznemu dziecku. i powyzej normy wyszlo alfa-laktoalbumina 1.2 ,beta-laktoalbumina 0.21 i albumina surowicy bydlecej 0.55 czy to znaczy ze dziecko ma skaze białkowa??? dodam ze dziecko czesto choruje (mialo juz 5 razy zapalenie oskrzeli ) ale nie wiem czy to ma cos wspolnego.