Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dania dla 10mies niemowląt

Polecane posty

Gość gość

Witam. Może są tu mamy dzieci ok 10mies i podziela sie jakimiś przepisami. Moja córka je już prawie wszystkie warzywa i sporo owocow, rybe, mięsa a teraz zaczęłam jej już powoli dawać jogurt naturalny i twarog. Problem polega na tym że brak mi pomyślów na jakieś dania dla niej i mam wrażenie że ciągle je to samo. Na deser zazwyczaj jabłko lub banan bo teraz z owocami słabo. Ostatnio dałam spróbować pomarańcza ale nie za bardzo jej posmakował. Na obiad zazwyczaj mięso lub ryba do tego ziemniak/ryż/makaron/kasza no i jakieś warzywa- zazwyczaj brokul,kalafior, fasolka szparagowa itp. Buraków nie chce za bardzo. Czasem je na obiad to samo co my- ziemniaki z gotowanymi warzywami, albo zupy typu krupnik, barszcz ukraiński jej posmakowal mimo że takiego czystego barszczu nie chce. Co Gotujecie swoim dzieciom?

Gość gość
Mój syn ma prawie rok, ale robię podobnie jak Ty, ale dania z rybą dostaje tylko gotowe (słoiczki, opakowania).. nie wiem, jak mam mu przygotować rybę (i gdzie kupić jakiś mały kawałek). Oprócz gotowanego mięsa z kurczaka lub indyka (gotuję w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem) czasem robię mu pulpeciki z mięsa mielonego- wszystko przyprawiam jak na kotlety mielone, tylko że robię małe kulki i gotuję w wodzie z dodatkami. Warzywa do obiadu: kalafior, brokuły, marchewka, buraczki. Jeśli chodzi o zupy, to normalne: pomidorowa, ogórkowa, krupnik, rosół, z dodatkiem buraczków, kalafiorowa. Z gotowych dań, oprócz ryby, dostaje też takie np. spagetti, Ostatnio zrobiłam mu zupę "groszkową": do groszku ze słoiczka "pierwsza łyżeczka bobovita groszek" dodałam makaronu (używam małych muszelek lubella), marchewki gotowanej i mięsa oraz wody z przyprawami, w której marchew z mięsem się gotowała.. I taka zupa była :) Czasem też kupię słoiczek z dynią czy szpinakiem, dodaję do tego makaron czy ryż, marchew, mięso.. mieszam.. i takie drugie danie mi wychodzi.

Gość gość
Aaa kanapki je z wędliną, twarogiem, gładkim białym serkiem, pastą jajeczną itp. A jako deser możesz dać wymieszany jogurt naturalny z jakimś słoiczkiem owocowym: w ten sposób uzyskach zdrowy owocowy jogurt. Czasem też jako deser podaję np. pokrojone banany czy jabłka pomieszanie z sokiem przecierowym.

Gość gość
Jeszcze dodam coś :) ja często daję (jeśli sama podaję robię obiad) najczęściej 2 warzywa.. nie wiem.. jakoś tak mi wychodzi :) może żeby było bardziej kolorowo hihi _ Ostatnio zaczęłam dawać (na razie 2 czy 3 razy) mizerię. Za pierwszym razem dałam bardzo mało, dopiero ostatnio więcej. Po prostu ogórka pociachałam drobno, żeby gdzieś mu nie stanął i tyle. _ Aa i do kanapki to jeszcze też daję trochę pomidora (bez skórki i te cześci bez pestek), ogórka, czerwoną paprykę (bez skórki).

Gość gość
Moja kanapek nie je- nie chce. Tzn jak dostanie sucha kromke do wcina. A jak dostanie z masłem, serkiem czy czymkolwiek innym to rwie na kawaleczki i rozrzuca. Dwa dania dajesz? Bo ja jak swojej spróbowałam dać normalnie drugie danie np ziemniaki czy makaron, osobno warzywa i ryba to nie za bardzo chciała ale już np z mojego talerza, suchego ziemniaka chętnie zjada. Sloiczkow ja nie daje prawie wogóle, chyba że jesteśmy cały dzień poza domemrybę kupiłam całego łososia, wyfiletowalam, pokroilam na małe kawałki i mam w zamrażarce. Wyciągam tyle ile mi potrzeba.

Gość gość
Papryke też ostatnio jadła. Pomidora nie bardzo chce. Źle ale nie zbyt chętnie. U nas jest tak że córka jeszcze nie ma zębów. Dobrze sobie radzi z gryzieniem ale jeszcze nie wszystko da radę i tak np ćwiartke jabłka da radę, ale już z serem żółtym sobie nie poradziła, chyba że cieniutki plasterek do powoli zmęczy. Woli sama więc większość rzeczy dostaje do rączki i sobie zuje powoli.

Gość gość
Jeśli chodzi o zupy to mamy taka podstawe z warzyw- marchew pietruszka i seler a do tego do wyboru burak, brokul, fasolka, ogorek kiszony, kalafior itd No i mięso kurczak lub królik. Czasami jak dziadkowi uda sie załatwić kawałek dobrej wołowiny do też dostanie.

Gość gość
Synek je tylko 4 czasem 5 razy dziennie. Więc rano mleko z dodatkiem kaszki do picia, później obiad, potem np. albo deser taki bardziej sycący, albo kanapka, albo zupa, i kaszka bez cukru na kolację. Czyli czasem dostanie 2 dania, czasem jedno i porządny deser jako posiłek różnie. Myślę, że teraz już zacznę mu dawać kanapkę normalnie na śniadanie, a mleko będzie do popicia, więc bez dodatku kaszki. Dzięki temu dostanie malutką, ale jednak dodatkową porcję warzyw (bo do kanapki pomidor, ogórek, papryka.. muszę spróbować dać np. ogórka kiszonego). I będzie czas na owoce, deser później. Spróbuj dać osobno pieczywo i do pochrupania paprykę. Albo suchy chleb i łyżeczką twarożek.

Gość gość
Jeśli chodzi o 2 danie, to jeśli ja robię to ma porcję na małym talerzu (taki jak do śniadania).. osobno ziemniaki z masłem, jogurtem i koperkiem, osobno warzywa i mięso. I normalnie go karmię.. ten obiad wygląda jak normalny dorosły.