Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

chrzestna bez bierzmowania

Polecane posty

Gość gość

mozna byc chrzestnym bez bierzmowania?

Gość gość
Niestety nie. U mnie nie może być chrzestny po slubie cywilnym, a bierzmowany.

Gość gość
nie wiem wlasnie.jak zostawalam chrzestna to nikt sie mnie nie pytal czy mam bierzmowanie i tak samo chrzestnych moich dzieci tez sie nie pytali...tylko zaswiadczenie w sumie od ksiedza jest potrzebne....

Gość gość
ale zaswiadczenia tez nie bralam od siebie z parafii i ksiadz normalnie wystawil.moze da sie to obejsc;)

Gość gość
A czy chrzestnym może być facet' który zostawił żonę i dzieci i jest w trakcie rozwodu?

Gość gossscc
nie mozna byc chrzestnym nie majac bierzmowania, to jest warunek rozwodnik moze byc chrzestnym, moj brat jest chrzestnym po rozwodzie i znam wiele takich przypadkow

Gość gość
Ja jestem chrzestna i nie mam bierzmowania. Fakt, ze nie mieszkam w Polsce, w ogole nikt mnie nie pytal o bierzmowanie, chrzestni moich dzieci tez nie maja.

Gość gość
aha i tak zawsze sei przymyka no nie no yak no tak czasami jest i w ogole tego akurat nie rozumiem choc staram sie zawsze no ❤️ www.youtube.com/watch?v=aHLH7L_I1wQ

Gość gość
ja jestem chrzestną i musiałam barć zaświadczenie od proboszcza z mojej parafii że jestem bierzmowana ,a po za tym musiałam ponad tydzień jeździć do parafii chrześniaka na nauki a w tym samym czasie moja kuzynka była chrzestną innego dziecka ,brała tylko zaświadczenie o żadnych naukach nie było mowy ,po prostu tamten proboszcz nadgorliwy .

Gość gość
rozwodnik może o ile nie jest w kolejnym związku. bez bierzmowania technicznie nie, praktycznie zależy od księdza. ode mnie (byłam chrzestną w małej wiejskiej parafii) nic nie chcieli, tylko pytali czy z nikim na kocią łapę nie mieszkam i tyle :) za to od mojej siostry jak była chrzestną wymagali zaświadczen o wszystkich sakramentach i jeszcze nie chcieli wystawić z jej parafii w mieście rodzinnym tylko miało być zza granicy gdzie mieszka (w końcu dał się przekonać)

Gość gość
ja nie rozumiem po co chrzcic dziecko skoro się nie uznaje częsci zaleceń i dogmatów kościoła? chrzesny ma obowiązki (ale nie chodzi o dawanie prezentów) ma pomagać wychowywać dziecko w wierze itd skoro sam nie jest w pełni wierzący nie uznaje nauk kościoła to po co taki chrzestny? Tak samo rodzice oburzający się że ksiądz nie chce dac chrztu bo zyją nie "po bożemu" no skoro nie żyjesz wg wiary to po co ci chrzest żeby mogło pójsc do komunii? No i znów pytanie po co komunia itd Ale z tego co wiem to już w niektórych parafiach można wziąć ślub bez bierzmowania

Gość gość
My chrzciliśmy dziecko w ubiegłym roku, chrzestny nie miał bierzmowania. Ksiądz nawet o to nie pytał. Żadnych zaświadczeń nie wymagał. Ktoś pisał o ślubie cywilnym wg kościoła życie razem po cywilnym to zwyczajne życie na kocią łapę

Gość gość
ja mam slub koscielny bez bierzmowania,ale nie w Polsce. Jestem osoba niewierzaca, slub koscielny wzielam ze wzgledu na meza, jemu zalezalo, a mi bylo wszystko jedno. Z tego samego powodu ochrzcilismy dzieci, bylo to wazne dla meza, ale wiedzial, ze juz na zadne komunie nie pozwole i do komunii dzieci juz nie poszly. Taki byl uklad - to w ramach wytlumaczenia czemu czasem osoby niewierzace biora slub koscielny czy chrzcza dzieci - ze wzgledu na partnera.

Gość gość
to rozumiem jeżeli jeden z partnerów jest wierzący a drugi nie ale bardzo często bywa jednak że chrzczą dzieci ludzie wogóle nie praktykujący czy nie wierzący chodzi mi o oboje partnerów

Gość gość
mój facet nie ma bierzmowania i jest chrzestnym. jakoś tak się udało, oczywiście ksiądz powiedział, że pod warunkiem, że zajmie się sprawą bierzmowania :D

Gość gość
nie jest to mozliwe. Chrzestna to odpowiedzialna funkcja, i nie powinna nią byc osoba z doskoku.!

Gość gość
popieram przedmówcę.

Gość fffjf
Moja siostra jest chrzestną mojej córki a bierzmowania nie ma. Zobowiązała się tylko że do bierzmowania przystąpi i wystarczyło.

Gość fffjf
O, mój ulubiony, głupawy wątek z rodzaju "po co skoro". Bo tak. Ochrzciliśmy bo taką mieliśmy fantazję, a konkretnie to dla tradycji, choć nie praktykujemy a co do wiary, to bliżej nam do ateizmu (dotyczy to nas, rodziców, i większości rodziny). :)

Gość gość
Nie k***a tradycji ale dla ludzi .co ludzie powiedzą bo chrzci się dzieci dla ludzi ,hipokryci zasrani .Tacy obłudnicy są najgorsi i tak te dzieci wychowują w kłamstwie .