Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zbyttykalna

potrzebuje porady doyczącej trudnej sytuacji w domu

Polecane posty

Gość zbyttykalna

Witam. Mam za miesiąc 18 lat. Mieszkam z mama 2 braci i jej facetem (próbującym ustawić nas wszystkich jak zegarki). z Moja ,,maatka" nie utrzymuje kontaktu chodź mieszkamy razem. Jedynie wieczne awantury groźby wyrzuceniem z domu szarpaniny wyzwiska ostatnio padły słowa ,,nigdy Cie nie chciałam" Dziś jednak wszystko zaszło za daleko. Powiedziała mi , że kończe 18 lat i nie chce mnie tu widzieć więcej. Tata pracuje w niemczech przysyła nam jedynie alimenty. Chciałam zapytać jakie matka ma prawo mnie wyrzucić z domu. A kiedy juz zamieszkalabym sama czy ma obowiązek płacenia mi także alimentów. z Góry dziękuje i prosze o pomoc!!

Gość zbyttykalna
słuchajcie mam naprawdę wielki problem :(

Gość zbyttykalna
tak , chodzę do 2 klasy liceum. Myślałam o przejście na zaoczne liceum weekendowe.

Gość gość
nie znam się, módl się, oby okazała ❤️ i Cię nie wyrzucała

Gość gość
Rodzice mają obowiązek zapewnić ci byt teoretycznie do momentu zakończenia przez ciebie nauki w trybie dziennym. Piszę "teoretycznie", bo znam przypadki gdy rodzic ma zasądzone alimenty na dorosłą córkę, która po skończonych studiach nie ma z czego żyć, bo nie ma pracy.

Gość gość
hmmmm, a może zadzwoń na tel.zaufania i zapytaj

Gość gość
Pytanie czy kontynuujesz naukę i czyje to mieszkanie. Ogólnie Mama nie ma prawa Ciebie wyrzucić z domu chyba, żę się narkotyzujesz, bądź są z Tobą problemy wychowawcze. Chociaż wtedy nie ma prawa Cię wyrzucić tylko grozi Ci dom poprawczy i tam nie wiem co. Jeżeli kontynuujesz naukę rodzice muszą Ciebie utrzymywać więc jeżeli mama wyrzuci Cię z domu masz prawo sądzić ją o alimenty na utrzymanie.

Gość gość
Jak się uczysz to do 26 roku życia nalezą ci się alimenty, tobie nie matce. Także po liceum wybierz się na studia albo do szkoły policealnej :)

Gość gość
Nie zmieniaj szkoły na zaoczną, ani wieczorową, ucząc się w szkole dziennej rodzice mają obowiązek cię utrzymywać do 26 roku zycia.

Gość zbyttykalna
Tak uczę się. I mam zamiar przejść na tryb liceum wieczorowego. Mieszkanie jest mamy i taty spłacają je razem. Tata pracuje i mieszka w niemczech. Ale ona może stwierdzić , że tak sa ze mną problemy wychowawcze. Ta kobieta jest chora opowiada znajomym swoim , że jestem ćpunką jak ja nawet nie pije i nie pale po prostu jakiś horror.

Ja bym c**proponowała skontaktować się z opieką społeczną, która z pewnością spróbuje sprowadzić matkę na ziemię. Ewentualnie rozmowa z ojcem. Zawsze masz prawo domagać się alimentów od matki.

Gość gość
Ja pójdziesz do liceum wieczorowego to po 18 roku życia nic Ci się nie będzie należeć, nawet alimenty od ojca. Kontynuuj naukę w tryvie dzienym, będziesz mieć alimenty od ojca, a jak sie wyprowadzisz (może pomyśl o internaci/bursie) pozwij matke o alimenty,

Gość zbyttykalna
rozmawiałam już z psyholog i wychowawczynią. Poszła wiec do szkoły pod wezwaniem i nagadała takich rzeczy na mnie , że sprawa ucichła a w domu dostałam ostry wpierdo..

Gość zbyttykalna
a jezeli pójde teraz na tryb wieczorowy a po maturze na studium policealne ( dzienne) to należą mi się alimenty od matki? Tata tak szy siak bedzie mi pomagał :) ps. dziekuje wszystkim za tyle odpowiedzi !!

Gość gość
dopoki mieszkasz w domu rodzicow to musisz sie dostosowac,jak zarobisz na chleb i utrzymanie sie samodzielnie to sobie mozesz rzadzic pod swoim dachem ta sama matka wstawala do ciebie po kilkanascie razy w nocy jak bylas niemowleciem,i ta sama matke bedziesz miala gdzies jak sie wyprowadzisz w najlepszym przypadku na niedzielne obiadki bedziesz wpadac,i co? ona zostanie sama bo pozbedzie sie partnera tyrana zeby przypodobac sie coreczce ,ktora pojdzie na swoje i na tym sie skonczy zalosna jestes gowniaro szanuj to co masz,bo matka bez powodu nie opowiada ze jestes cpunka-w to nie uwierze

Gość zbyttykalna
nie proszę by ktoś mnie oceniał ale każdy ma prawo pisac tu co chce. Niestety w końcu to internet. Nie mam powodu wymyslać niczego tym bardziej , że interesują mnie odpowiedzi jedynie na moje pytania.

Porusz ten temat z ojcem. Jeśli nie masz nic na sumieniu, a ojciec jest współwłaścicielem mieszkania, to byłoby nie normalne gdybyś musiała się wyprowadzić. Chociaż coś mi tu nie gra, choćby z tym gachem w mieszkaniu.