Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość mama luty

_urlop wychowawczy po urlopie rodzicielskim_

Polecane posty

Gość gość mama luty

Witam. Czy jeśli po urlopie rodzicielskim chcę wziąć kilka miesięcy wychowawczego to muszę uprzednio wykorzystać zaległy i/lub należny urlop wypoczynkowy? Podaję swój przykład: - rodzicielski mam do połowy lutego - urlopu wypoczynkowego ogółem (łącznie już z tym rokiem) mam 55 dni - do pracy chcę wrócić we wrześniu lub październiku br (czekamy na miejsce w źłobku). x Kolejne pytania: - czy wypoczynkowy za ten rok mogę wziąć cały czy proporcjonalnie do danego miesiąca, np, w maju to 5/12? - czy pieniądze na urlop wypoczynkowy bezpośrednio po rodzicielskim (w moim przypadku 100% i 60%) będą pomniejszone względem mojej stawki właśnie przez te pół roku 60%? - jak mam optymalnie załatwić sprawę, jeśli nie mam aż tyle zaległego urlopu, żeby być z dzieckiem w domu do jesieni? Myślę właśnie o wypoczynkowym i później na ok. 4 miesiące bezpłatny-wychowawczy. Czy to ma sens? Można tak? Czy jestem o coś na starcie stratna? x Będę wdzięczna za pomoc.

Gość gość
mozesz bezpośrednio wziąć po zaległy i potem proporcjoalnie. płacone masz normalnie a potem wychowawczy. nawet wskazane jest wybrać wypoczynkowy przed wychowawczym

Gość gość
Zgodnie ze zmianami w urlopach wychowawczych (zmiany weszły od listopada 2013) jeśli wniosek na urlop wych. napiszesz na okre powyżej 3 miesięcy a idziesz na urlop wych. i kończysz go w tym samym roku kalendarzowym to za urlop wych. należy ci się wypoczynkowy- tak jakbyś pracowała. w twoim wypadku najlepiej będzie jeśli po rodzicielskim weźmiesz zaległy za 2013 i powiedzmy 1/2 urlopu za 2014 a resztę zostawisz sobie na czarna godzinę bo róznie może być za kilka mies. (możesz nie dostać miejsca w żłobku, możesz mieć to miejsce a dziecko zacznie tak chorować że urlop się przyda). Jak nie ufasz pracodawcy-( z własnego doświadczenia wiem, że bywa róznie- często po powrocie z wychowawczego czeka wypowiedzenie, chcą się pozbyć pracownika bo znalazła się ''życzliwa" koleżanka która nas wygryzła niekoniecznie "moralnymi" sposobami)- możesz po powrocie z wych. złożyc wniosek o obniżenie etatu np. na 7/8 etatu- wtedy przez 12 mies. masz ochronę przed zwolnieniem. A ogólnie to trzymaj się terminów składania wniosków- min. 2 tyg przed rozpoczęciem.

Gość gość
nie musisz wykorzystywać urlopu wyp. przed wychowawczym bo nie może ci nikt narzucić terminu urlopu wyp. Po zmianach w urlopach wych. zaległy urlop wyp. któru przysługiwał przed urlopem wych nie przedawnia się.możesz po rodzicielskim od razu przejść na wychowawczy a po wych. wykorzystać urlop wypoczynkowy (masz jeszcze 2 dni opieki na rok na dziecko zdrowe).

Gość gość mama luty
Baaaardzo dziękuję za odp. Przeoczyłam, że były jakieś zmiany. No właśnie ja bym zostawiła sobie sporą część urlopu wypoczynkowego na tzw. czarną godzinę (min. te pół=13dni), tylko nie wiedziałam czy brać muszę. Wiem, że wychowawczy jest bez pieniędzy, ale ogólnie wychodzi tak, że od połowy lutego do ok. września muszę pokombinować mając do dyspozycji tylko wypoczynkowy i wychowawczy. Jesli chodzi o powrót na niepełny etat to raczej wróce na 7/8. Aż tak nie mogę ufać pracodawcy.

Gość gość mama luty
A ktoś jeszcze wie czy jest tak, jak napisał ost. gość, że po rodzicielskim można od razu wychowawczy? U mnie jest taka kadrowa bardzo lojalna dla pracodawcy i czuję, że nie mówi mi o wszystkich opcjach. Raczej, jak dzwonię i pytam to wtedy mi odpowiada. Np. pytałam ją o powrót na niepełny etat na 12m-cy, a ona od razu zaznaczyłam że nie chroni mnie to przed redukcją etatu... Nie chcę z nią dyskutować, chcę zawczasu wiedzieć czego chcę. Im zachowam te dni z urlopu wypoczynkowego, tym czuję mocniej swoją pozycję. I tak ten urlop jest mi bardzo potrzebny, bo w końcu płatny, ale jakąś część chcę zostawić, by mieć w zanadrzu.

Gość gość
oo ja mam podobnie, tylko do kwietnia rodzicielski; piszcie co wiecie.

Gość gość
A mnie interesuje jedna sprawa. Kończy mi się urlop rodzicielski w kwietniu, wezmę jeszcze urlop wypoczynkowy 8 tyg. (pracuję w szkole). Potem mam wakacje i planuję powrót od września. Mąż wybiera się na wychowawczy. Czy musi wziąć ten urlop po moim rodzicielskim bezpośrednio, czy może być 2 miesiące przerwy między nimi - gdy ja mam wakacje?

Gość gość mama luty
Na pewno są tu mamy-kadrowe. Czekamy na porady. A co do ost. wpisu to można wziąć wychowawczy dowolnie (Ty czy mąż), na pewno nie ma konieczności bezpośrednio po rodzicielskim.