Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktoss9191

matura 2014 tematy na ustną z polskiego nie mogę znaleźć

Polecane posty

Gość ktoss9191

Cześć. W tym roku zamierzam podejść do zaległej matury, którą 'odpuścilem' jakiś czas temu. Nie mogę jednak znaleźć tematów maturalnych z ustnej matury na polski. Tzn. niby znalazłem (na stronach różnych szkół), ale w każdym z tych źródeł podany jest inny zestaw tematów. Czy ktoś ma namiary na jakieś autentyczne, ogólnopolskie tematy, które obowiązują wszystkich w maju?

Gość gość
każda szkoła może mieć inny zestaw tematów. musisz dowiedzieć się o nie w sekretariacie szkoły, w której przystępujesz do egzaminu. Ja w tym roku matematykę tylko zdaję, pozostałe już mam zaliczone.

Gość ktoss9191
Ah, dzięki. Spróbuję w takim razie wejść na stronę swojej byłej szkoły, może znajdę te tematy. Chociaż chyba patrzyłem, i widziałem tylko plik ze wzorem bibliografii do wypełnienia. A w ogóle, to jak jest z deklaracją w przypadku osoby, która 2 lata temu nie podeszła do matury? Rozumiem, że wystarczy złożyć ostateczną na początku lutego?

Gość gość
Mam cztery opracowane tematy: motyw przemiany, buntu, przemocy i relacji z Bogiem jak podasz mejla to Ci któryś mogę podesłać. Uczysz się ładnie mowić i zdajesz :)

Gość ktoss9191
mori.91@o2.pl Jak chcesz możesz wysłać, choć jestem raczej zwolennikiem samodzielnej pracy :] Tyle że czasu mam mało, a mam wszystko do zdania, podstawy i w ramach rozrywki geografię która mi pasuje wiec jakoś wyjątkowo się z niej uczyć nie muszę:) Szkoda, że się nie wziąłem za to 2-3 lata wcześniej, to byłby czas się solidniej przygotować i się ubiegać później i jakieś sensowne studia, ale trudno.

Gość gość
przyszli bezrobotni albo pracownicy biedronki pchają się na studia... jak to ludzie są głupi, nic sie nie nauczyli, a tyle się trąbi że pracy po studiach nie ma

Gość gość
Wysłane

Gość gość
nie wiem czy to było do końca stycznia czy lutego, dowiedz się na 100% żeby nie przegapić. Ja złożyłam już we wrześniu deklarację i zaznaczyłam tylko że to moja ostateczna deklaracja. Teraz już tylko czekam na egzamin.

Gość gość
Ktoś tu o maturze a nie o studiach chyba.

Gość ktoss9191
Czyli wg ciebie studia nie mają sensu? JA myślę, ze nie mają, chyba że się ma układy, znajomości żeby od razu była możliwość się wybić. Albo jeśli ktoś ma tyle zapału by uczyć się najpierw do matury, a później dostać się i dać sobie radę na perspektywicznych kierunkach. Choć to też nie gwarantuje sukcesu. U mnie to bardziej kompleksy, bo jeden znajomy jest lekarzem, drugi ekonomistą, inni też coś studiują...a ja takie zero bez matury LOL.

Gość ktoss9191
O maturze o maturze ;) Ale chcę zdać maturę, żeby ewentualnie sobie pozostawić jakąś furtkę na jakieś studia, kiedyś. Chcę się rozwijać. Dzięki za rady i za wysłane materiały. Jeszcze zobaczę jakie będę miał tematy w swojej szkole, we wtorek ją odwiedzę.

Gość gość
Powodzenia. Zrób tę maturę i daruj sobie studia. Tam się niczego więcej nie nauczysz (i o ile nie chcesz być lekarzem albo konstruktorem mostów) i studia po nic nie są potrzebne.

Gość gość
Kolega po gastronomiku robi karierę w bankowości. Wykręca dość duże pieniądze. Nawet się nie otarł o żadna uczelnię :)

Gość ktoss9191
Spoko. Może warto też zapytać o egzamin zawodowy, który też odpuściłem 2 lata temu...może byłaby możliwość zdania...Dzięki:)

Gość gość
Fachu się ucz. Ja żałuję, że poszłam na jakiś dupny kierunek (bo lubiłam...) a mogłam się uczyć paznokci zdobić albo fryzjerstwa.

Gość gość
*zdobić paznokcie miało być :)

Gość ktoss9191
Ja byłem przez rok w LO na dziennikarstwie, ale poza fajną klasą było c*****o pod względem poziomu i nauki. Zmieniłem na 4letnie technikum, technik usług turystycznych. Niby fajny kierunek, ale wtedy nowo wprowadzony, nauczyciele sami chyba nie wiedzieli co i jak, na praktykach też nas olewali równo :D Dzięki w każdym razie i też życzę zdania tego przedmiotu, który zdajesz :)

Gość gość
Pomogę w zredagowaniu prezentacji, na maturę ustną z języka polskiego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej wejdź na moją stronę: http://matura.bl.ee/ lub pisz na adres: ustna@matura.bl.ee, gg: 49582441

Gość maturablee
Pomogę w zredagowaniu prezentacji, na maturę ustną z języka polskiego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej wejdź na moją stronę: http://matura.bl.ee/ lub pisz na adres: ustna@matura.bl.ee, gg: 49582441

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie! Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie! Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281