Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mojej córce nie rośnie główka proszę o poradę

Polecane posty

Gość gość

Witam a więc jak w temacie mojej córce nie rośnie główką... Dodam iż za 2 tyg będzie miała skończone 5 miesięcy. Urodziła się w 41 tygodniu z waga 2700, 54cm - jak widać dużą nie była. Obwód główki ma w książeczce zdrowia wpisane 31cm klatka piersiową 33cm. Na chwilę obecna obwód główki wynosi 40 cm . Moim zdaniem nie ma małej główki, ale według pani neurolog u której byliśmy ostatnio jej główką wcale nie rośnie i jest za mała jak na ten "wiek" czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem czy rzeczywiście mam różne do zmartwień?

Gość gość
Z tym że nie rośnie nam na myśli 2 badania u pani neurolog gdzie od wizyty do wizyty główką nie zmieniła rozmiaru czyli rzekomo od września do grudnia

Gość gość
U nas glowka rosla za bardzo w porownaniu do brzuszka. Corka miala robione usg glowy i wszystko bylo ok. Teraz corka ma 3 lata i glowke ma proporcjonalna do reszty ciala. A z ciekawosci teraz sprawdzilam w ksiazeczke i corka w wieku 4m miala 43a 6m 44?! Wiec jak mojej corki byla za duza to chyba twojego dziecka powinna byc ok:/

Gość malutka i fajna
A jak z jej rozwojem? Moja tesciowa nastraszyli ze jej syn ma mala glowe ( waska) i moga by problemy, malo kobieta nie zeszla na zawal, ale okazalo sie ze to nic takiego, genetyczna cecha! Jego dziadek mial bardzo wąską glowe, waskie czolo, taka uroda. Maz tez ma nieco waska glowe, ale jest 100% normalny. Czasem to taka uroda.

Gość gość
Ło matkoo to moja corka chyba tez chora... urodzila sie z glowka 33cm a na skonczone 5 miesiecy miala obwod 40cm.... miesci sie w siatce centylowej choc na 10 centylu.,, jest gdzies taka tabela ile ma urosnac glowka przez rok... najintensywniejszy wzrost jest w pierwszych 3 miesiacach.,, pozniej juz wolniej glowa rosnie... a robi wszystko odpowiednio do wieku?

Gość gość
Rozwija się prawidłowo chwyta w raczke zabawki które się jej poda przewraca się z brzucha na plecy i odwrotnie śmieje się z głos rozpoznaje mnie i męża oraz osoby które często widzi. Wodzi wyrokiem za przedmiotami itd jest ogólnie zdrowo rozwijającym się dzieckiem i nie jest opóźnioną ani nic w tym stylu. Tylko że problem polega na tym iż w2 tygodniu życia byliśmy u pediatry z katarem obwód główki wynosił 33 cm a po jakiś nie całych 3 tygodniach niby 37 cm . Tak na zapisane w książeczce byliśmy wtedy bodajże z plesniawka a potem od dłuższego czasu na wpisywane po 40 cm

Gość gość
Napisze może daty i wymiary główki na danych wizytach 12.09.13-główką 35 klatka 33 waga 3400 30.09.13-główką 36 klatka 37 waga 4150 3.10.13-główką 40 klatka 40.5 waga 4250 14.11.13-główką 40 klatka 40 waga 5215 28.11.13-główką 40 klatka 40 waga 5420 6.12.13- główką 40 klatka 40 waga 5550

Gość gość
Wypowie się ktoś jeszcze?

Gość gość
Halo

Gość gość
mój syn skonczyl 7 miesięcy a obwod glowki to ok42 cm. Pediatra nic na ten temat nie mowil. Zazartowal tylko, ze ma maly ale skoncentrowany mozg. Dodam,ze rozwija się bardzo dobrze, bez zadnych opoznien.

Gość gość
Jak dziecku nie risnie glowka to moze to buc zespol retta...

Gość malutka i fajna
Nie straszcie kobiety! Moim zdaniem taka jej uroda.

Gość gość
Mogę tylko napisać jak jest u synka: 5.09 (6tyg.) 39 cm 17.10 40 cm 28.10 42 cm 30.12 (5mcy i 5 dni) 43 cm

Gość gość
A jakie przyczyny tak małej wagi w tym tygodniu ciąży....? Co dalej wg neurologa?

Gość gość
Przyczyny tak małej wagi? sama nie wiem całą ciążę nic się nie działo nie pilam nie palilam zdrowo się odżywialam. Neurolog kazała zrobić tylko usg główki. Jedziemy za tydzień choć ta pani to akurat mało wiarygodna jest. Stwierdziła u dziecka kolki których nigdy nie miało deformacje potylicy (gdzie córka na ładną okrągłą głowę )

Gość gość
Poradziła również wprowadzenie nowych produktów w 4 miesiącu ciąży po których córka dostała boli brzucha oraz zatwardzenia. Musieliśmy stosować czopki. A córka jest tylko na piersi.

Gość gość
W 4 miesiącu życia dziecka *

Gość gość
A bralas wit w ciazy? Bo znam kilka kobiet ktore nie braly i tez urodzily tak male dzieci. Ale moim zdaniem glowka twojej corki nie jest zbytnio mala przy takiej wadze urodzeniowej.

Gość gość
Od 20 tygodnia bralam witaminy według zalecenia lekarza. Wcześniej bralam cały czas kwas foliowy i wcinalam dużo kiwi gdyż taka miałam zachcianke a kiwi z tego co wiem na bardzo dużo witamin. Nie jadłam żadnych śmieci typu pizza czy kebab. Po urodzeniu dostała 10pkt

Gość gość
Na moje oko w pierwszych badaniach był błąd bo nagle o 4cm córce urosła główką w krótkim odstępie czasu i stąd ten problem. Bo po ubraniach widać że dziecko rośnie i że główką zmienia rozmiar. Widzę to chociażby po czapkach gdyż ta w której pierwszy raz była u pani neurolog już na głowę jej nie wcisne a od tamtej pory główką rzekomo nie urosła

Gość gość
Mam córkę z wodogłowiem, ale nie o tym mowa, główka w ciągu miesiąca może urosnąć do maks 2cm a najlepiej gdyby to było 1,5cm

Gość gość
I u nas tak a było ale trochę się martwię bo od 16.12.13 mierze główkę i w sumie 40 jak było tak jest

Gość gość
To jest tak, że główka rośnie więcej do pewnego miesiąca mniej więcej 5-6 miesiąc przyrost główki spada, jest to mniej więcej 0,5-1cm :)

Gość gość
Poza tym ja mierzę córce obwód głowy co miesiąc (na początku co tydzień) i tylko ja wiem dokładnie w którym miejscu jest przykładana miara, a lekarze znam z życia, że przykładają miarę niezbyt dokładnie, kiedyś byłam na wizycie i w ciągu jednego dnia (dzień wcześniej ja mierzyłam obwód w domu) córce urosła główka o 1cm

Gość gość
8.01 będziemy u pediatry na szczepieniu zobaczymy co ona powie :(

Gość gość
to jej glowa urosla 4cm w 4 dni ?

Gość gość
to na pewno, a najlepiej udaj się na USG ciemiączkowe i wtedy okaże się czy komory są w porządku :)

Gość gość
No na to wygląda dlatego wydaje mi się że główką rośnie dobrze tylko według książeczki wydaje się iż główką nie rośnie skoro w 4 dni urosła 4 cm .

Gość gość
W czwartek chcemy jechać na usg główki

Gość gość
Moim zdaniem nie ma powodów do obaw . Roczne dziecko na obwód główki w granicach 43-49