Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mojej córce nie rośnie główka proszę o poradę

Polecane posty

Gość gość
Córka urodziła się z główką 33 cm, teraz ma pół roku i obwód główki 42 cm. Myślę, że nie powinnaś się martwić.

Gość gość
Coś tej neurolog się pomyliło chyba... synek jak się urodził to miał 31cm w obwodzie głowy, ostatni pomiar w przychodni robiony gdy miał skończone 5 miesięcy, to było 42cm.. czyli 5 miesięcy + 11cm w obwodzie u chłopca. Ja mu mierzyłam głowę, gdy miał 10, 5 miesiąca, wyszło mi 45cm.. Teraz ma roczek raczej więcej nie ma.. czapka 46cm jest dosyć luźna, pewnie będzie jeszcze na przyszły rok. Więc nie uważam, żeby był jakiś powód do niepokoju.. lekarka u nas nigdy nie powiedziała, ze głowa za mala czy coś.

Gość gość
Chyba nasza faktycznie Pieprzy od rzeczy. Na też pole do popisu gdyż w całym mieście jest tylko ona jedyną więc porównania zbytnio nie ma

Gość gość
zmierz sama centymetrem

Gość gość
Mierze i jest 40

Gość gość
Moja córka ma 12 miesięcy i głowie 43.5 cm od 4 miesięcy urosła jej 0,5 cm jeździmy po lekarzach i niby wszystko dobrze ale też sie cały czas martwię tym bardziej że moja córka ur sie z waga 4 kg.

Gość gość
U nas podobnie jak wyżej 12 msc i 43,5-44 cm Martwię sie. niedługo idziemy do neurologa- jak to się u Was skończyło?

Gość gość
Jeżeli główka jest mniejsza od klatki piersiowej, a dziecko urodziło się z hipotrofia (niska waga urodzeniowa) to prawdopodobnie jest to małogłowie czyli zaburzenie rozwojowe mózgu. Przypada raz na tysiąc ciąż wiec bardzo często. Nasz synek 2400 g wagi urodzeniowej i 30 cm główka, 31 klatka. Po dwóch latach: główka 41cm. Urosła tyle co nic, jeszcze nie chodzi, ma obniżone napięcie mięśni, lekkie opóźnienia w rozwoju... Nie wiadomo skąd (robimy badania genetyczne - nawet te płatne, najbardziej zaawansowane z mikrogenetyki (acgh) w IMIDzie w Warszawie, czekamy na kolejne (po 7-8 tys prywatnie ale nie ma opcji na NFZ) żeby się dowiedzieć co mogło być przyczyna... wykluczone wszystkie choroby typu cytomegalia, opryszczka, bakterie, nawet wirus ZIKA bo mąż dużo podróżuje. Dziecko jest radosne, trochę gada zaczyna chodzić ale w porównaniu do równolatków odstaje. Co wieczór pytam sie czemu on,czemu my, dlaczego? Teraz o niego zadbamy ale kiedyś...? Boje się ze ktoś go skrzywdzi, gdy nas nie będzie :( Robimy te badania bo dzięki temu być może dowiemy się jakie są szanse na powtórzenie się wady u kolejnego dziecka. Być może duże, wtedy bedziemy mieć tylko jego żeby nie ryzykować... to bardzo trudne, myśle ze czasami wpadam przez to w depresje, nie mam ochoty do życia. Do rehabilitacji dziecka... nikomu nie życzę (choć wiem ze są gorsze choroby i niektóre dzieci wegetują a z nimi cierpią i rodzice. U nas nie jest tak złe...) W ciąży było wszystko super do 36 tyg. Nagle się okazało ze główka za mała a wcześniej nikt nic nie mówił. A bywałam u różnych lekarzy na usg. W dużym mieście... Pozdrawiam i życzę zdrowych dzieci !!