Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do osób prowadzących biznesy sklepy

Polecane posty

Gość gość

jak to jest mam sklep spożywczy i np. na promo kupuje różne rzeczy w niemczech np chemie chipsy żelki bo tam dużo taniej i co biore tam w niemczech fakture i wliczam w koszta tutaj czy jak to jest ? albo jak chciałbym wrzucić do mojego sklepu jakiś towar, który np. dostałem od kogoś i nie mam na to rachunkuw to jak to sie robi ?

Gość gość
Na zakup towaru zza granicy są specjalne faktury bez vatu, stworzone przez UE. Jeśli masz towar bez rachunków, bo np. przed otwarciem działalności coś kupiłeś, to wrzucasz to w remanent początkowy. Z tym, że nie jestem pewna co do spożywki - nie wiem czy sanepid nie wymaga podania dokładnego źródła produktów - czyli adres itp.

Gość gość aasasas
z 17:16 to moje A co w ogóle Cię podkusiło na własny biznes w kraju, w którym podwyższają podatki, zwiększają ZUSy, po to, by za parę lat ogłosić bankrutcwo? Po co Ci ten syf? Ile masz lat? Bo jeśli młody jesteś, to pamiętaj, że ani emerytury nie doczekasz, ani lekarza, a składki trzeba będzie płacić.. Oddasz większość kasy, Tobie niewiele zostanie, a tylko frustracja będzie narastała z czasem, kiedy zaczniesz wyliczać ile podatków zapłaciłeś i ZUSu..

Gość spaślak_
najlepiej zapytac ksiegowego, z taka niewiedza bez niego i tak sie nie obejdzie prowadzenie czegokolwiek. jak ktos wczesniej napisal wystawiaja ci fakture na wewnatrzwspolnotowe nabycie z zerowym vatem, cene przeliczasz na zlotowki po kursie nbp z danego dnia. co do drugiej sprawy to sie tak nie robi bo to kompletnie nieoplacalne musialabys przy sprzedazy odprowadzic 23% vat i podatek 19%. jeszcze co do pierwszej kwestii tez sie tak nie robi bo sa dwie formalne przeszkody, nie sprzedadza ci z zerowym vatem mimo i zgodnie z prawem musza, co wiecej w takich sklepach jak selgros w ogole ci karty nie wyrobia jak masz dzialnosc zarejestrowana w polsce, tanij im chyba wychodiz zaplacic ew. kare i narzucac w PL wyzsze marze. w makro chyba jest podobnie po prostu na fakture nic nie kupisz z innymi marketami jest roznie. nawet w polsce nie chca normalnych faktur wystawiac( w ulotkach jest zastrzezenie ze towar promocyjny jest przeznaczony wylacznie dla konsumentow na potrzeby gospodarstwa domowego siec metro-real tak ma) w carrefourze czesto jest podobnie musisz oddac bon rabatowy aby wystawili ci fakture, wiec watpie aby tam z zerowym vatem ci dali za granica. druga formalna przeszkoda to wlascicielem praw do danej marki an terenie kraju jets dyztrybutor moze zablokowac sprzedaz danego towaru nabytego poza granicami RP. przykladem tego jest procter gamble ktory notorycznie wytacza sprawy sadowe osobom sprzedajacym maszynki gillette kupione na ukrainie lub w GB bo tam znacznie taniej. bez zgody wlasciela praw patentowych do marki nie mozesz wprowadzac towaru na rynek w celach handlowych. sa firmy ktore tego bardzo pilnuja. w sklepei ci tego nikt nie znajdzie ale przy sprzedazy na wieksza skale dlugo nie posprzedajesz. sorry za literowki ale mam zalana klawiatruee.