Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poradzcie dobrzy ludzie cos

Skorzana sofa i zapach plesni co robic

Polecane posty

Prosze poradzcie mi. Mam 2 skorzane sofy i w poprzednim domu mielismy problem z plesnia, czulo sie ja na ubraniach, meblach. Otoz wyprowadzilismy sie stamtad i wzielismy ze soba sofy skorzane. Sa to porzadne sofy wiec nie chce sie ich pozbywac ale czuje od nich zapach plesni. Zauwazylismy, ze wewnatrz oparcia, na drewnie bylo troche zielonego, wyczyscilismy, ale dalej brzydko pachnie! Probowalam sypac soda oczyszczona i potem odkurzac, pochlonelo troche zapachu. Mial ktos podobne problemy?

Gość gość
Kobieto, to nie zapach znikąd. Sofy w środku pleśnieją, zaraz ci rodniki z pleśni polecą na inne meble. Do trzeciego mieszkania nie bierz tych sof. Oddaj je do czyszczenia chemicznego, skoro są ważniejsze niż zdrowie.

Gość gość
Kobieto, to nie zapach znikąd. Sofy w środku pleśnieją, zaraz ci rodniki z pleśni polecą na inne meble. Do trzeciego mieszkania nie bierz tych sof. Oddaj je do czyszczenia chemicznego, skoro są ważniejsze niż zdrowie.

Gość 0 Terenia 0
Prawdziwe Polaczki, będą ciągać ze sobą zgrzybiałe graty choćby nie wiem co, zamiast wyrzucić i kupić nowe sofy, to oni będą zdrapywać tę pleśń, obrzydlistwo :O

Gość gość
jezuu gdzie wy mieszkacie zeby tak zaplesniec?? :o obrzydlistwo, wyrzuccie te sofy od razu, szkoda zdrowia

Sofy skorzane mozna czyscic chemicznie gdzies? Przydaj sie na cos i napisz cos wiecej :)

Nie wygladaly jakos koszmarnie, bez przesady, ale jednak wewnatrz na oparciach w tej przerwie, drewno tam jest bylo troche zielonego... Starlismy chusteczkami antybakteryjnymi, ale troche zapachu pozostalo

Moze ktos konkretny tu jeszcze wejdzie. Sofa wyczyszczona juz nie ma nieprzyjemnego zapachu, wyczyscilam ja, wywietrzylam, obsypalam soda i odkurzylam. Ale problem z nowa wykladzina. W miejscu gdzie czyscilam sofe czuje zapach stechlizny. Pralam plynem do naczyn, obsypywalam soda i dalej czuje ten zapach :( Czego uzyc do czyszczenia wykladziny?

Gość malszka
Dlatego ja zainwestowałam w sofę skórzaną i mam święty spokój z czyszczeniem, chociaż raz na jakiś czas konserwuję środkami producenta sof Gala Collezione żeby wyglądała jak nowa. Mam pewność, że tymi środkami nie uszkodzę skóry a po każdym czyszczeniu pokrywam sofę specjalnym kremem ochronnym.

Gość Antonina G
Uhuhu, ciężka sprawa, zobacz czy masz jakieś środki do walki z pleśnią, jak będzie ciepło to może wywietrz dywan. Ale najlepszym rozwiązaniem będzie wyrzucenie tych mebli i zakupienie nowych. Skórzane faktycznie mogą lepiej znieść wilgoć, ale trzeba pamiętać o ich pielęgnacji.